¨Cehovska i Mesnička ulica na udaru devastacije¨

Radovi u Štališnoj zoni
(FOTO: B. Matić)

15.06.2017. | B. Matić
Pregleda: 14910

Vezano uz sadašnje radove na uređenju Cehovske i Mesničke ulice u Požegi, ostavljajući po strani to što oni nisu predviđeni Planom rada Grada Požege u 2017. godini, najbolje je pozvati se na tekst (u Pr.) objavljen u Večernjem listu od 24. 04. 2000. godine.

U tom tekstu tadašnji pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja , prof .Zlatko Uzelac, inače Požežanin i koautor Konzervatorske studije povijesne jezgre grada Požege, sadržane u 12 knjiga, te autor više znanstvenih radova vezanih uz povijesnu jezgru Požege, proziva gradsku vlast zbog devastacije netom završenog "uređenja" Florijanske i Lermanove ulice.

Tih godina su na isti način devastirane Cehovska i Mesnička ulica. Nažalost, već sada se ide ( na popravni ispit ) u obnovu Cehovske i Mesničke ulice, a što je tragično to ponovno na način kojim su one bile devastirane u toj ranijoj rekonstrukciji, tj. popločavanjem betonskom galanterijom.





U spomenutom tekstu vidimo da prof. Z. Uzelac navodi da su spomenuti radovi u Lermanovoj i Florijanskoj ulici bili protivni konzervatorskoj struci, time i rečenoj Konzervatorskoj studiji, i da su te ulice morale biti popločene granitnim kockicama.Dodatno napominje da je kod nas sve prepušteno projektantskim improvizacijama i betonskoj pošasti. To se sada događa i prilikom  najnovijih radova na rekonstrukciji Cehovske i Mesničke ulice ( u Pr.) Ovdje treba izdvojiti i onaj dio kazivanja  prof. Z. Uzelca da on ima neslužbena saznanja da spomenuti elaborati po kojima bi trebalo postupati, izrađeni još 94/95 godine, skupljaju prašinu u ladicama gradske uprave.

Dolje potpisani je za te elaborate zainteresirao sada već bivšeg potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Požege , g. D.Muljevića, pa kada je isti na Gradskom vijeću postavio konkretno pitanje u vezi njih, dobio je odgovor od pročelnice, u čijim je to ingerencijama, da Grad Požega ne posjeduje te elaborate.Dakle, u međuvremenu su ti elaborati (12 knjiga), ne samo da skupljaju prašinu u ladici ove pročelnice  i zagubljeni.

Sapienti sat ! ( Pametnome dosta). ( Da je Grad Požega naručilac i vlasnik ovih elaborata može se provjeriti putem interneta ).Kad je tome tako onda unutar povijesne jezgre Požege imamo i možemo imati samo projektantske i građevinske  improvizacije, čemu danas svjedočimo prilikom radova na rekonstrukciji najpovijesnijih ulica u Požegi. Blamaža na blamažu, galanterija zamjenjuje galanteriju.

ID"ZELENI"
Branko Matić dipl. ing.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI