Osmaši upoznali plan i program rada Gimnazije Požega

Osmaši u Gimnaziji
(FOTO: Gimnazija Požega)

13.06.2017. | Gimnazija Požega
Pregleda: 5992

Učenicima osmih razreda gradskih osnovnih škola i osnovne škole u Pleternici, Velikoj, Jakšiću i Brestovcu koji su zainteresirani za upis gimnazijskog programa, predstavljene su mogućnosti i uvjeti koje im pruža požeška Gimnazija. Naime, učenici osmih razreda osnovnih škola imaju rok za prijavu obrazovnog programa koji žele pohađati u daljnjem školovanju od 26. lipnja do 10. srpnja 2017. godine. Možda će im ovi susreti olakšati odluku.

Gimnazija u Požegi obilježila je svoj dan uz Dan Europe i Europski tjedan u 318. godini svoga postojanja i u 25. godini od obnove gimnazijskog programa nakon reforme obrazovanja iz 1976. godine. Tom prigodom izdvojena su najveća postignuća požeške Gimnazije u tom periodu:

- Obilježena je 300. obljetnica osnutka požeške Gimnazije koja je jedna od pet najstarijih u RH. U okviru te proslave položen je temeljni kamen za izgradnju nove zgrade u koju smo preselili 2009. godine i koja arhitektonski i opremom omogućava suvremenu nastavu, ali i različite izvannastavne aktivnosti i mnogobrojne projekte.


- Uspostavljen je Gimnazijski školski muzej, a fond profesorske knjižnice proglašen je spomeničkom baštinom od nacionalnog značaja.


- Pokrenut je rad školske zvjezdarnice, jedine u Slavoniji i Baranji, na tragu prvih astronomskih promatranja s kraja 19. stoljeća.

Izrazito velika postignuća ostvarena su na području informatizacije škole i upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT):

- Požeška Gimnazija bila je jedna od prvih, ako ne i prva škola u Hrvatskoj koja je izdavala učenicima svjedodžbe ispisane pomoću računala.

- Među prvima je, ako ne i prva, objavila on-line zadatke za samoprovjeru znanja potrebnog za uspješno praćenje nastavnog programa u prvom razredu (tzv. inicijalne testove).

- Godine 2011./2012. Gimnazija je bila jedna od tri škole u RH s kojima je CARNet eksperimentalno uveo elektroničko vođenje dnevnika rada i imenika učenika pomoću aplikacije e-Dnevnik koju su kasnije prihvatile gotovo sve škole.

- U navedenom periodu na brojnim natjecanjima i smotrama učenici požeške Gimnazije ostvarili su odlične rezultate: više od polovine plasiralo se među prvih 10. Najviše od osvojenih 39 prvih mjesta u različitim natjecanjima bilo je iz područja informatike, ukupno 12. Osim iz informatike gimnazijski učenici su bili državni prvaci u novinarstvu, likovnom i literarnom izrazu, filmu, fizici, matematici, poznavanju EU, hrvatskom jeziku i festivalu znanosti. Od međunarodnih natjecanja izdvojene su srednjoeuropska i međunarodna informatička olimpijada na kojima su učenici osvojili 4 zlatne, 3 srebrne i 4 brončane medalje, a u okviru UNESCO-ovog globalnog interkulturalnog projekta "This is our time" četiri puta bili su svjetski prvaci. Na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca pretprošle i prošle godine osvojena je jedna zlatna i jedna srebrna medalja.

- Recimo i to da je požeška Gimnazija prva hrvatska škola uključena u Europsku školsku mrežu "My Europe schools".

- Škola je koja je provedbom EU projekta 2015. godine proizvela prvi kurikul u Hrvatskoj usklađen s hrvatskim i europskim kvalifikacijskim okvirom, dokazujući tako osposobljenost za aktivno uključivanje u reformu obrazovnog sustava.

- U okvirima toga projekta tiskan je i Ekološki leksikon Požeško-slavonske županije.

-Već petu godinu Gimnazija je domaćin Ljetnoj školi znanosti u okviru koje zanimljiva predavanja drže vodeći svjetski znanstvenici među kojima je i jedan nobelovac (drugi se očekuje ovog ljeta).

- Gimnazija je mjesto mnogih kulturnih događanja; predstavljanja knjiga, predavanja, tribina i različitih izložbi.

O uspješnosti u ostvarivanju temeljne zadaće svjedoče rezultati na državnoj maturi.

Iz podataka s pet održanih državnih matura vidljiv je uspjeh znatno viši od državnog prosjeka.



Maturanti Gimnazije u Požegi uspješno upisuju visoke škole i fakultete. Prema podacima iz Centra za vanjsko vrednovanje preko dvije trećine maturanata upisuje studij koji je njihov prvi izbor.

Temeljem višegodišnjeg anketnog ispitivanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Požega dobiveni su i rezultati koliko su maturanti požeške Gimnazije zadovoljni školom koju su pohađali.



Najveći uspjeh požeške Gimnazije su njezini bivši učenici koji su svoje sjajne karijere ostvarili širom svijeta u različitim područjima, od znanosti do umjetnosti.

Ovi su podaci navedeni i u brošuri koju učenici osmih razreda naših osnovnih škola dobivaju prilikom predstavljanja, a koju je moguće vidjeti na poveznici www.gimpoz.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI