Brexit će protresti tržište voća, povrća i mlijeka?

EU tržište
(FOTO: Agroklub.com)

11.06.2017. | Agroklub.com
Pregleda: 3540

Poljoprivredne i prehrambene tvrtke u Europskoj uniji možda će platiti veliku cijenu ako se stvore nove trgovinske barijere i smanji interes britanskih potrošača za određenim proizvodima iz EU, javljaju novinske agencije.

Na to su upozorili I iz najvećeg europskoga udruženja poljoprivrednih proizvođača Copa-Cogece, koje je objavilo preliminarno izvješće na 156 stranica samo mjesec dana nakon što je krajem ožujka Britanija formalno izvijestila Bruxelles da će se povući iz Europske unije.

Sporazum o slobodnoj trgovini odlučujući faktor


"Poljoprivrednici ne bi trebali platiti cijenu neke političke odluke", izjavio je predsjednik Cogece Thomas Magnusson, aludirajući na rizik trgovinskih barijera nakon Brexita poput carina. Poljoprivrednici u ostatku EU mogli bi se suočiti s velikim teškoćama kod izvoza na tako jedno važno tržišta kao što je Britanija - neto uvoznik - ako London i Bruxelles nakon Brexita ne postignu sporazum o slobodnoj trgovini.


Krizni menadžment

Oni koji bi mogli najviše izgubiti su proizvođači voća, povrća, govedine, mliječnih proizvoda i vina - na koje otpada golemi dio od 45 milijardi eura u godišnjem EU izvozu hrane i poljoprivrednih proizvoda u Veliku Britaniju. Iz Copa-Cogece, čija je punopravna članica i Hrvatska poljoprivredna komora, poručuju da se čvrsto nadaju da će Europska komisija proračunima za 2019. i 2020. obuhvatiti "odgovarajuće instrumente za krizni menadžment" kako bi pomogla poljoprivrednicima pogođenima svim negativnim posljedicama Brexita.

Velika Britanija odlazi s praskom?

Nove trgovinske barijere također bi pogodile i britanski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU u godišnjem iznosu 11 milijardi funta, ponajprije vodećih proizvoda poput škotskog viskija i britanske janjetine.

Brine i činjenica da je Britanija neto uplatitelj u proračun EU. Brzi izračun temeljen na britanskom doprinosu i dijelu proračuna koji se rezervira za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) ostavio bi proračunsku rupu od oko tri milijarde eura.

izvor: www.agroklub.com



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI