37. Kulenijada donosi bogat program 16. i 17. lipnja u Požegi

Najava 37. Kulenijade u Požegi
(FOTO: M.M.)

07.06.2017. | M.M.
Pregleda: 4507

U ovo vrijeme u čitavoj Slavoniji i Baranji održavaju se brojne kulenijade, koje za cilj imaju promociju ove najpoznatije slavonsko-baranjske gastronomske delicije.

Tako je i Požega ove godine mnogo toga pripremila prije svega za naše kulenare i posjetitelje 37. manifestacije po redu, odnosno "Kulenijadu" pod pokroviteljstvom Grada Požege i Turističke zajednice grada Požege.





"Lipanj je mjesec kada se u Požegi puno toga dešava gdje se Grad Požega sa svojom turističkom zajednicom uistinu trudi da u ovom gradu bude puno događaja kako bi naši sugrađani uživali i družili se te kako bi počastili neke naše goste. Prema svemu ovomu najavljujemo 37. požešku "Kulenijadu" koja je najdugovječnija i najkvalitetnija "Kulenijada" u Republici Hrvatskoj.


Uz "Kulenijadu" najavljujemo "Ivanjski krijes" koji dolazi vrlo brzo te i Požeško kulturno ljeto gdje će biti preko 40 događaja u kojima ćemo svi zajedno uživati." - rekao je zamjenik gradonačelnika koji vrši funkciju gradonačelnika Darko Puljašić




"Ove godine smo pripremili edukacije Upravnog odjela za europske integracije pod nazivom:

1. Mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020., Ana Marukić

2. Primjer prijave projekta u AGRONET sustavu, Dalibor Vranić

Petak 16. lipnja rezerviran je isključivo za kulenare koje ovim putem pozivam da se prijave u ured TZ, A. Kanižlića 3 ili na broj 034 274 900. Od 14:00 -16:00 sati je donošenje uzoraka kulena, a od 16:00 i 18:00 sati organizirali smo edukacije za kulenare, poučeni odličnim odazivom kulenara prošle i pretprošle godine.

Drugi dan ove manifestacije 17. lipnja organiziran je na Trgu sv. Trojstva ispred Gradske kuće kada sve naše posjetitelje između 10 – 13 sati pozivamo na degustaciju kulena i vina gdje će sve prisutne zabavljati Libreto band.

Uz sve ovo 9. put za redom u organizaciji Požeške kronike, svi će moći posjetiti Sajam antikviteta koji okuplja antikvare i ljubitelje antikviteta iz cijele Slavonije te možemo reći da takvi sajmovi imaju isključivo veliki stariji gradovi poput Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke, Samobora, a tu je i Požega pronašla svoje mjesto među njima.




Obrtnička škola Požega – tekstilni odjel začinit će dodatno modnom revijom ovaj događaj. Oni uglavnom sami kreiraju, izrađuju i nose modele pri tome koristeći etno stil.

Važan detalj ove cijele manifestacije je i razgled grada u organizaciji Udruge turističkih vodiča Požeško slavonske županije i Turističke zajednice grada Požege koji već godinama redovito jednom mjesečno organiziraju razgled od 9:30 sati ispred Gradskog muzeja Požega do 11:00 sati kada kreće degustacija kulena." - rekla je direktorica TZ grada Požege Silvija Podoljak




"Da je kulen sporo fermentirana trajna kobasica odnosno naša autohtona delicija to je svima poznato, a isto tako je poznato da ona još uvijek nije afirmirana onako kako i zaslužuje. Više puta smo istakli da upravo taj kulen treba zauzeti onu poziciju koja mu pripada. S obzirom ne samo da je kulen stvar prestiža kao delicije nego i samog kulenara pozivam sve kulenare da se odazovu na ovu našu požešku "Kulenijadu" koja ima dugu tradiciju." - rekao je Ferdinand Troha




U sastavu komisije koja će ocjenjivati uzorke kulena su Hruška, Matijević i Troha.

"Drago mi je da nastavljamo ovaj niz organizacije "Kulenijade", ali isto tako moram reći da ja kao proizvođač imam neku viziju kako sljedeće godine to podići na višu i još kvalitetniju razinu te da ćemo u sljedećim godinama koje nadolaze uspjeti to i realizirati.




U Županiji trenutno imamo dva legalna proizvođača te iz toga moramo organizirati predavanja i obuku kulenara jer si ne smijemo dozvoliti praviti "balove" kao u pojedinim mjestima gdje bude 119 uzoraka, a samo je deset legalnih proizvođača.

Što se tiče ocjenjivanja, ocjenjivat će se oni nedostatci kojima je sam kulenar uzročnik, ne vrijeme, ne drugi prirodni uzročnici." - rekao je Vjenceslav Hruška







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI