HEP će u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi provesti mjere energetske učinkovitosti

I. Žuljević potpisuje ugovor s HEP-om
(FOTO: HEP)

06.06.2017. | HEP
Pregleda: 3684

Hrvatska elektroprivreda potpisala je danas s predstavnicima pet ustanova javnog sektora ugovore o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom proizvoda ZelEn svojim kupcima, vodećim hrvatskim tvrtkama. Pet ustanova javnog sektora odabrano je na drugom po redu natječaju, koji je ove godine bio ukupno vrijedan milijun kuna, a među njima se nalaze i Osnovna škola Frana Krste Frankopana iz Osijeka te Katolička osnovna škola i Katolička gimnazija s pravom javnosti iz Požege.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije. Riječ je proizvodu HEP Opskrbe namijenjenom kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEna (1,5 kuna za megavatsat) HEP Opskrba prikuplja u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva poput vrtića, škola i domova. Na prijedlog odbora u čijem je sastavu i predstavnik kupaca, Uprava HEP-a donijela je odluku o donaciji sredstava za izvedbu mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije, koje će provesti tvrtka HEP ESCO.

U Katoličkoj osnovnoj škole i Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi ugradit će se toplinski solarni kolektori za pripremu potrošne tople vode te zamijeniti postojeći plinski bojler novim kondenzacijskim bojlerom za dogrijavanje potrošne tople vode. Ugradnjom obnovljivog izvora energije postiže se smanjenje potrošnje prirodnog plina za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode te se na taj način smanjuje i emisija CO2 u okoliš. Također, ugradnjom solarnih toplinskih kolektora procjenjuje se ušteda na toplinskoj energiji za pripremu potrošne tople vode na godišnjoj razini za oko 30 posto. Ukupna vrijednost projekta, s uključenim PDV-om, iznosi 69 tisuća kuna.


S druge strane, u Osnovnoj školi Frana Krsta Frankopana Osijek predviđena je ugradnja automatske regulacije za vremensko i temperaturno upravljanje sustavom grijanja u dvjema toplinskim podstanicama za tri međusobno povezane zgrade. Implementacijom ove mjere energetske učinkovitosti omogućit će se racionalno korištenje toplinske energije za grijanje zgrada, odnosno automatsko prilagođavanje zahtijevane unutarnje temperature prostora ovisno o vanjskim temperaturnim uvjetima. Procjena moguće uštede toplinske energije za grijanje se kreće od 5 do 10 posto, ovisno o režimu rada. Ukupna vrijednost projekta, s uključenim PDV-om, iznosi 28 tisuća kuna.


Uz predstavnike HEP-a i pet odabranih ustanova, događanju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić i drugi. "ZelEn jasno simbolizira smjer u kojem se kreće suvremena energetika i poslovanje energetskih tvrtki, prije svega kroz doprinos ostvarenju energetsko-klimatske politike i globalnih ciljeva održivog razvoja, ponudu novih, inovativnih proizvoda i usluga, aktivan dvosmjerni odnos isporučitelja i kupaca energije te suradnju sa svim dionicima na tržištu", rekao je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Uz škole iz Osijeka i Požege, dobitnici ovogodišnje donacije iz fonda ZelEn su i Dječji vrtić Dugo Selo – područni objekt Lukarišće, Dječji vrtić Cvrčak iz Solina te Dječji vrtić Sveti Ante – Prugovo pokraj Klisa.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI