Slavi se Svetkovina Duhova

Misa za branitelje
(FOTO: Požeška biskupija)

04.06.2017. | M.M.
Pregleda: 7371

Katolički vjernici danas će proslaviti svetkovinu Duhova ili Pedesetnicu.

Taj blagdan označava silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća. Slavi se i kao rođendan Crkve.

Duhovi tj. blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća. Od tuda i izraz Blagdan Pedesetnice, Pentekoste itd.


Slavi se i kao blagdan "rođenja Crkve" budući da Djela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga". Inače to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima, a ne samo prema Židovima.


"Duhovi" je doslovce preuzeto iz staroslavenskog, gdje je to genitiv jednine, a zapravo se odnosi na Duha Svetog koji je jedan, a ne na više duhova kako to zvuči u suvremenom jeziku.

Ovaj blagdan slave katolici, pravoslavni i mnoge druge kršćanske Crkve.

Duh Sveti je treća božanska osoba u kršćanstvu, a koja zajedno sa Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo. Duh Sveti je životvorac i obnovitelj, tješitelj, preporoditelj i posvetitelj, ikonograf Krista u čovjeku.[1] Krist je utjelovljen po Duhu Svetomu, a Crkva je (pr)oduhovljena utjelovljenjem.

Često se prikazuje u liku bijele golubice, a prepoznatljivi simboli su mu voda i vatra. Duh Sveti prikazao se kad se Isus Krist krstio u rijeci Jordanu. Također, on je u obliku plamenih jezika sišao nad apostole nakon Isusova uskrsnuća te im dao mnoga znanja o jezicima. Duh Sveti je nevidljiv, a čovjek ne može njime upravljati.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI