Spektakl u Lipiku - Deseta obljetnica povratka lipicanaca

FOTO: compas.com.hr

04.06.2017. | M.M./compas.com.hr
Pregleda: 4331

Na prostoru Državne ergele Lipik 3. lipnja obilježena je deseta obljetnica povratka lipicanaca u Lipik. Ova okrugla obljetnica održala se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede.

Svečana manifestacija započela je dječjim programima, popraćenim animatorima,  a nastavila se svečanim mimohodom sudionika 10. obljetnice kroz grad Lipik. Prije početka službenog programa, gostima su se obratili uvaženi uzvanici.

Nidal Korabi, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik pozdravio je i poželio dobrodošlicu gostima na ergelu, a također se zahvalio brojnim obrtnicima koji su došli na ovu obljetnicu kao i djelatnicima Državne ergele Lipik koji čine njezinu dušu. Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, pozdravio je drage goste, kako iz Hrvatske tako i one koji su se pridružili iz inozemstva (Mađarske, Slovenije). Ovom prigodom najavio je kako bi jučerašnja manifestacija mogla postati tradicija koja će se održavati svake godine, svakog lipnja u Lipiku.






Također, izjavio je kako postoji namjera za izgradnju buduće nove ergele koja bi se već mogla realizirati sljedeće godine. Ovom prilikom pohvalio je rad lipičke ergele te još jednom zahvalio svima koji su se odazvali ovom svečanom skupu. U ime Alojza Tomaševića, župana Požeško – slavonske županije, svečani skup je pozdravila gospođa Vesna Vlašić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo, podsjetio je na činjenicu da su lipicanci bili oteti i kako se de facto radilo o ratnom zločinu nad domaćim životinjama. Isto tako, podsjetio je kako su konji teškom mukom i iznimnim zalaganjem vraćeni te kako se ponosno ovdje uzgajaju. Kao izaslanik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede, proglasio je jučerašnji spektakl otvorenim.







Predstava s konjima, kao centralni događaj same manifestacije, započela je u 12 sati, a njezin program vodio je, svima nam poznati, gospodin Branko Uvodić. Bila je to prilika za uživati u nastupu udruga uzgajivača lipicanskih konja te predstavnika Ergele Szilvasvarad, Ergele Đakovo i Ergele Lipik. Uz točke s jahačima, fijakerima i zaprežnim kolima, posebna atrakcija  bio je nastup svjetski poznate trenerice lipicanaca Edit Kappel iz Mađarske koja je prikazala rad s tri slobodna konja.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI