Ljetna škola znanosti u požeškoj Gimnaziji

Gimnazija Požega
(FOTO: Mario Nakić)

30.05.2017. | Gimnazija Požega
Pregleda: 3477

Petu godinu za redom naša Gimnazija je domaćin Ljetnoj školi znanosti koja okuplja darovite učenike iz cijeloga svijeta i uz mentorstvo mladih znanstvenika i sudjelovanje mnogih znanstvenih autoriteta s vodećih europskih i svjetskih znanstvenih institucija, pruža učenicima srednjih škola širok raspon znanstvenih projekata u području znanosti i tehnologije dajući im jedinstvenu priliku da razvijaju i dijele svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Ljetnu školu znanosti organizira neprofitna organizacija Društvo za edukaciju van okvira uz pokroviteljstvo i potporu Grada Požege. U protekle četiri godine u brojnim znanstvenim projektima sudjelovali su srednjoškolci iz cijeloga svijeta, a među njima je bilo i naših gimnazijalaca. U radu Škole i u organizacijskim poslovima sudjelovalo je više od dvadeset naših učenika. Svake godine okuplja se međunarodni tim mladih znanstvenika s vrhunskih europskih znanstvenih institucija - Sveučilišta u Cambridgeu, Sveučilišta u Zurichu, EMBL-a u Heidelbergu, ETH-a u Zurichu i EPFL-a u Lausanni, s Instituta Max Planck, Uppsala University, sa Sveučilišta u Beču, Goethe Sveučilišta.

Rad na projektima popraćen je večernjim predavanjima renomiranih znanstvenika iz čitavog svijeta. Ta su predavanja osim polaznicima Ljetne škole znanosti otvorena svima zainteresiranima. Među imenima vodećih svjetskih znanstvenika koji su u protekle četiri godine održali takva predavanja možemo izdvojiti Sir Tim Hunta, dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu 2001. godine.


Povodom pete obljetnice održavanja u požeškoj Gimnaziji, Ljetna škola znanosti otvorit će svoja vrata svim zainteresiranim učenicima i roditeljima koji žele iskusiti kako je to biti znanstvenik u dva termina, 25. srpnja i 1. kolovoza, u prostorima Gimnazije Požega. U sklopu Otvorenog dana, organizirane su radionice u trajanju od četiri sata za učenike osmih razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola na području Požeško-slavonske županije. Sudjelovanje na ovim radionicama jedinstvena je prilika da učenici na jednostavnim eksperimentima, pod nadzorom mladih mentora, dobiju uvid u znanstvene metode. Svaka od radionica uvest će sudionike u određeni znanstveni fenomen i pružiti im praktično iskustvo u provođenju znanstvenih eksperimenata. Sudjelovanje u programu je besplatno, a radionice će biti održane na hrvatskom jeziku.


I ove godine na Ljetnoj školi znanosti, u Gimnaziji Požega gostovat će mnoga velika imena svjetske znanosti u vremenu od 19. srpnja do 6. kolovoza 2017. godine. Istaknimo samo najpoznatija:

- Leland Hartwell (Fred Hutchinson Cancer Research Centre), dobitnik Nobelove nagrade
-Joan Daemen (Radboud sveuciliste, Nizozemska), vodeci svjetski kriptograf
-Toby Walsh (University of South Wales Sydney, Australia), jedan od najutjecajnijih znanstvenika na području umjetne inteligencije
.Dennis Bray (Sveučiliste Cambridge), jedan od najutjecajnijih znanstvenika danas
-Daniella Bortoleto (Sveučiliste Oxford), jedna od najzaslužđnijih znanstvenika za otkriće Higgsova bozona
-Peter Atkins (Sveučiliste Oxford), jedan od najznačajnijih kemičara današnjice

Dakle, ovoga ljeta Gimnazija i Grad Požega ugostit će po drugi puta jednog doitnika Nobelove nagrade, a imat ćemo priliku u svojoj sredini slušati njegovo izlaganje.

Ravnatelj: Pavle Bucić, dipl. Ing.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI