Obnova bočnih oltara u požeškoj katedrali

Obnova oltara
(FOTO: Požeška biskupija)

29.05.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3651

U nastojanju da za 20. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća požeške crkve sv. Terezije na dostojanstvo Katedrale, Stolni kaptol u Požegi već ranijih godina pokrenuo je kod Ministarstva kulture postupak obnove njezine barokne opreme. U tijeku je obnova pokrajnjih oltara, krstionice i propovjedaonice. Slike sv. Ivana Nepomuka i sv. Mihaela Arkanđela s malom slikom Bogorodice i trpećeg Isusa na pokrajnjim oltarima obnovio je restaurator Zlatko Bielen iz Zagreba.

Ovih dana restaurator Miroslav Usenik i njegova supruga Edita iz Zagreba završili su cjelovitu obnovu pobočnog oltara sv. Ivana Nepomuka i postavili ga u Katedrali. Drveni oltar, na kojem je očišćena konstrukcija i svi ornamenti s pozlatom odiše svojom izvornom ljepotom i pridonosi jedinstvenoj svečanosti i snazi atmosfere koju stvara veoma vrijedna kasnobarokna arhitektura požeške Katedrale. Ona će biti još snažnija kad budu obnovljeni i svi drugi predmeti njezine opreme. Nadamo se da će to biti do rujna ove godine kada Požeška biskupija o 20. obljetnici svoga postojanja slavi Treći euharistijski kongres.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI