Ronko potonuo 20%. Je li mu kriv Bernardić?

Zdravko Ronko u pozadini
(FOTO: sbonline)

27.05.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 9144

Da novoizabranom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću nećebiti lako voditi tu stranku, bilo je jasno nakon samih izbora u SDP-u, noočekivalo se da će ta oporba biti tiha bar do okončanja drugog kruga lokalnihizbora.

No pojedinci tjerani vlastitim egom se nisu mogli suzdržativeć su po Bernardiću opalili drvljem i kamenjem.

Zokijeva je to ostavština krnjih kadrova koji direktno nepoštuju volju članstva a preplašeni ropotarnicom političke prošlosti iznutrarastaču tekovine nove socijaldemokracije u samom začetku.





Da, Bernardiću mogu zamjeriti mlakost i nedostatak vizije aponajviše to što se još uvijek nalaze u članstvu SDP-a, jer umiveni Bero nijeodstranio kancerogeno tijelo u stranci već se poslužio revitalizirajućimlijekovima i radom na terenu, tako da se izbori i ponovno provedu opet bizauzeo kormilo stranke.

Priče u neuspjehu na lokalnim izborima najmanje su stvarpredsjednika stanke a najviše vodstva lokalnih patrijarhata koji će u slučajuprijevremenih parlamentarnih izbora svoje mjesto na listi za sabor teško naći,i tu leži problem.

Nemojmo zaboraviti što većina rado radi. Bero je tek šestmjeseci na vrhu stranke i između njega i članstva se nalazi Milanovićeva elita,koja isključivo poziva, proziva ili doziva probleme u stranci, nepredsjedništvo ili druga tijela SDP-a, samo Milanovićeva elita.



Da je Bero i dalje predsjednik zagrebačkog SDP-a zasigurno bibili bolji rezultati u Zagrebu. Posebno je poznato u Slavoniji da gazda možeimati deset konja ali samo jednoga može jašiti. Nije moguće da je Bernardićmogao biti krivac za sve loše rezultate lokalnih izbora u cijeloj Hrvatskoj.

Kada se promijeni slika i kada dođe do nacionalnih izbora,onda možemo mjeriti Bernardićevu težinu, kada postavi svoje ljude a neMilanovićeve ostatke i počne provoditi svoje ideje, onda će se vidjeti je li hrvatskiSDP u stanju pokazati snagu.

Za sada unutarstranačke bitke za fotelje i moć daju jakisignal prema van da "još Milanovićevoj stranci" nije stalo do građana injihovih problema.

Bernardić je zauzeo kormilo u trenutku kada su sve saborskefotelje bile već podijeljene mahom Zokijevim kadrovima a kako im na prvi nijelegao, ekipa se odlučila urušavati sustav. Umjesto da zajedno čine dostojnuoporbu oni su pokrenuli napade na, voljom članstva, izabranog rukovodstva ikontrolirajući dobar dio medija odlučili im prirediti pravi pakao u vođenjustranke. No ta ekipa, u kojoj je i čelnik SDP-a naše županije mogla bi slomitizube jer sami u svojim izbornim mjestima mahom bilježe poraze.

Apsurdno je da Milanovićevi ljudi, koji su sami odgovorni zaloše rezultate svojih sredina, traže žrtvu u Bernardiću koji u i u najgorojmogućoj konstelaciji nije mogao biti krivac za pojedinačne loše rezultate.

Ronko je tako za razliku od prošlih lokalnih izbora 2013.godine potonuo za cijelih 20% glasova i unatoč velikim naporima u mobiliziranjubirača, postati novi gradonačelnik mu je gotovo nemoguća misija.

Možda je takvom rezultatu pomalo razlog ciničan video ukojemu, indirektno, stranačkom šefu Bernardiću poručuje da se njega ništa nepita ali se zato Ronko potrudio u Požegu dovesti Berinog glavnog oponenta RankaOstojića čime je dao jasan signal koju je stranu odabrao.



Požega i Požeština je dala svoju ocjenu na ovim izborima, neBernardićevom radu nego je isključivo ocijenila Ronka i njegov tim. Jedina greškakoju je Bernardić napravio i koja mu se može pripisati jest da se nije prilikompreuzimanja stranke riješio ovih starih kadrova koji, provjereno, ne mogunikada više osvojiti vlast.

Radi li Bernadić dobar ili loš posao u SDP-u, još je preranoza reći. No uzmemo li u obzir SDP-ovu kadrovsku i financijsku opustošenost kojuje naslijedio od prethodnog predsjednika Milanovića te stabilizaciju rejtinga stranke,koju je sačuvao netaknutu aferama koje su zadnjih mjeseci drmale političkomscenom, mogli bi reći da je učinio ono što je bilo moguće.

Nakon lokalnih izbora, u SDP-u slijede unutarstranačkilokalnih razina (gradskih, općinskih i županijskih) i za očekivati je da će bitipravog rata no Bernardić se tu nalazi u boljoj poziciji i njegova glava nećepasti.



Na kraju je velika tragedija i meni osobno žao što Bernardićne prepusti toj staroj ekipi vlast, jer onda bi vidjeli da bi taj SDP koji sesastoji od starih foteljaša na nacionalnoj razini bio iza ŽIVOG ZIDA i MOST-a.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI