Ekonomsla škola Požega u Šapnjolskoj na Erasmus+ mobilnosti

ERASMUS+ MOBILNOST EKONOMSKE ŠKOLE POŽEGA U ŠPANJOLSKOJ
(FOTO: Ekonomska škola Požega)

21.05.2017. | Ante Mandarić/Lucija Domić
Pregleda: 17926

Učenici 2.b razreda, smjer Ekonomist, Valentina Grbeš, Damjan Perak, Sara Kudrić, Karla Kuraja i Lucija Domić, u pratnji dvije profesorice, Lidije Gerstman i Marine Hurtiš-Međugorac, početkom svibnja ostvarili su mobilnost u grad San Fernando u pokrajini Andaluziji na jugozapadu Španjolske.

Bili smo smješteni u španjolskim obiteljima. Neki su učenici odsjeli kod već poznatih učenika koji su kod njih odsjeli u listopadu prošle godine, kad je naša škola ugostila mobilnost.

Communication and Culture je projekt suradničkog učenja u koji je uključeno šest škola iz različitih država, tako da su u isto vrijeme u Španjolskoj bili i učenici i nastavnici iz Bugarske, Finske, Italije i Poljske.


Zanimljivo mi je to što Španjolci žive u zgradama, nitko od naših poznanika ne posjeduje kuću. Zgrade su im jako lijepo uređene i nemaju krovove. Na prozorima zgrada su ukrasne željezne rešetke. Unutrašnjost je također jako uređena, posebno smo bili iznenađeni pločicama marokanskog stila.





Tijekom tjedna imali smo priliku posjetiti nekoliko školskih sati kako bi nas upoznali sa svojim obrazovnim sustavom. Nastava im počinje u 08:00. Jedan školski sat im traje 60 minuta te im se pod odmorom vodi samo vrijeme dok promijene učionicu i profesora. Imaju samo jedan pravi odmor, u trajanju pola sata, kako bi mogli nešto pojesti. Učenici profesore oslovljavaju imenom i imaju vrlo prijateljski odnos. Škola je ustrojena na tri razine: vrtić, osnovna škola i srednja škola. No srednja je ono što su kod nas viši razredi osnovne škole. Djeca su obavezna krenuti u školu s 3 godine.

Tijekom tjedna posjetili smo muzeje, dvorce, kazalište, televiziju, špilju, obišli smo Sevillu, Gibraltar, Cadiz te sam San Fernando.

Svidio nam se posjet Gibraltaru koji je pod vlasti Velike Britanije. Pogled na Sredozemno more i na susjednu Afriku bio je prekrasan. Susreli smo se s majmunima koji slobodno šeću Gibraltarom, vozili se londonskim dvokatnim autobusom i slikali se u crvenoj telefonskoj govornici.




Vrijeme nam je bilo odlično, temperatura je varirala od 21 do 29 stupnjeva. Imali smo priliku posjetiti plažu i okupati se u Atlantskom oceanu. Svidjela nam se njihova kultura i opuštenost naroda. Ljudi su komunikativni i jako ljubazni. Cijene nisu bile previsoke. Hrana je prilično slična našoj, a djeca se većinom hrane u fast food-u. Puno smo vremena proveli družeći se s ostalima, ali najviše sa Španjolcima.




Ova mobilnost za nas je bila jako lijepo iskustvo, stekli smo puno novih prijatelja od kojih se bilo jako teško oprostiti, no neki nas planiraju posjetiti na ljeto.

U sklopu Erasmus+ projekta Communication and Culture učenici i nastavnici Ekonomske škole putovali su na 6 mobilnosti i 2 transnacionalna sastanka. Učenici su odabirani za putovanja ponajprije po ocjenama iz hrvatskog i engleskog jezika te po angažiranosti u raznim aktivnostima koje smo obavljali za projekt. Ovo je bila posljednja mobilnost tog projekta, no planira se nastaviti partnerstvo u nekim od sljedećih projekata.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI