Šampionske graševine imaju vinarije Krauthaker i Kutjevo d.d.

Ocjenjivanje graševine u Kutjevu
(FOTO: Mateja Barukčić)

18.05.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 9527

113 uzoraka vina, sorte graševina, kušali su danas i ocjenjivali u restoranu Kutjeva d.d. vrsni enolozi iz gotovo cijele Hrvatske. Ocjenjivanje graševine organizirala je Udruga kutjevačkih vinara, a održava se u sklopu "Festivala graševine" u Kutjevu.






Tako su enolozi odlučili da šampionsku graševinu iz berbe 2016. godine ima vinarija Krauthaker iz Podgorja, graševinu šampion, berba 2015. i starija vina, napravilo je Kutjevo d.d., a šampion graševinu u predikatima iz ledene berbe 2015. godine također ima Kutjevo d.d.






"Graševina je ne samo adut Kutjeva, nego i cijelog hrvatskog vinarstva. Ova današnja degustacija je pokazala da su u 90% slučajeva ovo vrhunske graševine. Iako godina nije bila laka što se tiče uvjeta, a na kraju je graševina odlična što dokazuje da je ona otporna sorta. Imam 25-godišnje iskustvo u degustaciji graševine, a ovo je zasigurno jedna od najboljih degustacija dosad. Ovo je ujedno i najstroža degustacija u ocjenjivanju vina ovakvog tipa u Hrvatskoj. Dakle, mi kao ocjenjivači ocjenjujemo boju, bistroću, miris, okus i ukupni dojam. 113 uzoraka je doista puno, no ovdje su iskusni degustatori podijeljeni u dvije komisije od kojih svaka degustira 55 uzoraka", govori gospodin Ivica Perak.





Ivana Nemet, enologinja, rođena Veličanka, bila je danas jedna od degustatorica i ocjenjivačica te kaže kako je graševina u ovom kontinentalnom dijelu Hrvatske najzastupljenija i pojavljuje se u raznima nijansama boje. "U kutjevačkom kraju graševina ima tu prepoznatljivu zelenkasto-žutu boju, a ona ovisi o zemlji i načinu rada. Ja radim u Orahovici i ona je poznata po zelenom silvancu za kojeg smo osvojili mnogobrojne nagrade i on je poznat u svijetu. Za mene kao enologa to znači kao dokaz da je sve odrađeno kako treba, da smo koristili emocije tijekom rada i sve znanje koje imamo, ali to je i potvrda kvalitetnog iskoraka u hrvatskom vinarstvu", istaknula je enologinja Ivana Nemet.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI