Postavljen kamen temeljac za izgradnju farme na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi

Postavljanje kamena temeljca na Poljoprivreno-prehrambenoj školi
(FOTO: M.B.)

18.05.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 10016

Na školskom gospodarstvu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi danas je postavljen kamen temeljac za farmu mliječnih krava u sklopu projekta "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani".



Kamen temeljac su postavili župan Alojz Tomašević, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić, saborski zastupnik Franjo Lucić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Požege Darko Puljašić uz prisutstvo Vesne Vlašić, dožupana Ferdinanda Trohe te razvojne agenice Panora.





"Poljoprivredno-prehrambena škola ima 120 hektara poljoprivredne površine, a za kompleks farmi je predviđeno devet hektara. Želimo vratiti ugled ratarnice, ugled učilišta kojeg je škola nekada imala. Radi se o farmi mliječnih krava, intenzivnom uzgoju svinja i ekstenzivnom uzgoju crnih slavonskih svinja. Građevinsku dozvolu smo dobili te se nadamo da će izgradnja vrlo brzo početi. Projekt obuhvaća i građevinsku rekonstrukciju škole, projekt laboratorija te podizanje novog voćnaga nasada, a financira se putem EU fondova i županije. Ukupan iznos projekta je oko 32 milijuna kuna. Vjerujemo da će biti i novih radnih mjesta. Također ćemo uvesti nova zanimanja na školi kao što su agrotehničar i veterniraski tehničar", rekla je ravnateljica Marija Grgić.



Profesorica poljoprivrede za stočarstvo dipl. ing., Marija Mršo Rajić na Poljoprivreno-prehrambenoj školi predaje stočarske i veterninarske predmete te kaže kako će ovaj projekt s farmom za učenike značiti mnogo više jer će moći iz srednje škole izaći s nekim stručnim zanjem i lakše se zaposliti. "Farma će nam značiti mnogo jer je vrijeme da se vrati govedarstvo na noge i da Hrvatska vrati svoje mlijeko na farme. Krenut ćemo s 20 muznih krava pasmine simentalac, s tandem izmuzištem, krave bi nam trebale dati oko 5000 litara mlijeka po kravi. Napravili smo dva moderna sustava; sustav s deltastim stugačem i tandem izmuzište te ćemo prikazati sve novije tehnologije", govori profesorica Mršo Rajić.





Župan Tomašević obtratio se okupljenim učenicima rekavši da su važnost ovog projekta upravo oni i njihovo obrazovanje. "Upravo na dokumentu o osnivanju Poljoprivredne škole piše "Osniva se kraljevska poljoprivrenda škola radi pomoći poljoprivrednicima" i to je ono što je važno. Nije nam cilj ostvarivati prihode kroz ovakvu školu, nego su ovo moderne učionice u kojima će učenicima biti lakše učiti i naučiti kako biti dobar poljoprivrednik. Želimo da upisivanje Poljoprivredne škole učenicima bude prioritet jer je ovo i prehrambena škola, a što je važnije u Slavoniji, nego proizvodnja poljoprivrenih dobara", naglasio je župan Alojz Tomšević.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI