Anđelka Bošković iz Jakšića ponijela titulu Prvog požeškog varganja 2017.

Prvi varganj Požege
(FOTO: zastita prirode)

18.05.2017. | A.M./zastita prirode
Pregleda: 5235

Nakon nekoliko tjedana potrage za prvim varganjem u Požeštini napokon je stigao prvi primjerak kojega je donijela aktivna članica Gljivarskog društva Požega Anđelka Bošković iz Jakšića. Time je ponijela titulu "Prvog požeškog varganja 2017." i otvorila sezonu varganja 2017. Anđelka Bošković dobila je uz priznanje i vrijednu knjigu o biljkama požeškog kraja "Flora Požeške kotline i Slavonskog gorja".




Posebno je zadovoljstvo što se prvi varganj pojavio na skupštini Gljivarskog društva Požega gdje su predstavljene dvije nove knjige o gljivama: "Gljive Požeške kotline i gorja", autora dr.sc. Ivice Samarđić, Ive Galić i Nikoline Milosavljević, te "Očaravajući svijet gljiva" autora poznatog hrvatskog gljivara Matije Josipovića.


"Varganj sam sasvim slučajno zapazila uz drvo stare breze na zelenoj površini unutar tvornice čokolade Zvečevo d.d. gdje radim. I prethodnih godina je ovdje bilo varganja i drugih gljiva uz stabla topola. Strastveni sam ljubitelj sakupljanja i pripremanja gljiva našega kraja u kojima uživa i cijela moja obitelj." - rekla je Anđelka Bošković





Ivica Samarđić predsjednik GD Požega uručio je priznanje "Prvi požeški varganj 2017." i napominje da gljive nisu vezane samo za šume već velik broj vrsta pa tako i varganja te mogu rasti i na gradskim zelenim površinama.

Naš grad je rubno smješten uz šume Požeške gore tako da su slični ekološki uvjeti za razvoj gljiva u parkovima pogotovo vrsta koje rastu u simbiozi sa šumskim drvećem.

Prvim ubranim varganjem Gljivarsko društvo zatvara natječaj i otvara sezonu sakupljanja gljiva. Gljivari, sretno!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI