Dražen Pekčec: Imamo ideje i projekte za Požegu, gradska uprava mora biti jeftinija i učinkovitija u potpori poduzetništvu

Marijana Švajda, Dražen Pekčec i Ivan Peić
(FOTO: 034 portal)

15.05.2017. | A.M.
Pregleda: 12069

Nećemo pogriješiti ako kažemo da je najveće iznenađenje požeških izbora ove godine građanska lista Dražena Pekčeca koja je, gledajući potporu birača, treća politička opcija u gradu. Dražen Pekčec kandidat je za gradonačelnika te nositelj liste za Gradsko vijeće, a ulazak u sami završetak političke kampanje iskoristili smo za razgovor s Pekčecom i kandidatima s njegove liste. Naši sugovornicu su i Marijana Švajda i Ivan Peić, kandidati za zamjenike gradonačelnika te Anđelko Ledić i Marijan Živković, kandidati s liste za Gradsko vijeće Grada Požege.



Iznenađuje li Vas potpora Požežana? Po nekim anketama trenutno imate 15 posto glasova?


Dražen Pekčec: - Oni koji su ostali u gradu očito su prepoznali građansku opciju kojoj je cilj opće dobro za sve. To su sposobnost i znanje ispred podobnosti, jeftinija i učinkovitija gradska uprava te podrška poduzetništvu i radnim mjestima u informatičkom i tehnološkom sektoru. Gradsko vijeće treba biti ring u kojemu će se razmjenjivati ideje i dokazivati sposobnosti, a ne mjesto demagogija i razmjene političkih doktrina. Naš program je racionalnost, konsolidacija gradskog proračuna i orijentiranost na punjenje, a ne trošenje zaduživanjem. Požežani, oni koji još rade, ne mogu financirati ovako skupu i neučinkovitu gradsku upravu. Naš prvi zadatak je povećanje učinkovitosti i pružanje potpora razvoju.


Marijana Švajda: - Lijepo je od poznatih čuti riječi podrške, naš zadatak će biti opravdati njihovo povjerenje. Bit ćemo glas razuma i poticat ćemo pozitivne promjene. Dobre ideje su dobre ide od koga god one dolazile.

Koja su po vama tri najveća požeška problema i kako vidite njihova rješenja?

Ivan Peić: - Velika nezaposlenost, iseljavanje stanovništva i krivo postavljeni prioriteti. To su tri stvari koje su u uzročno - posljedičnoj vezi. Krivo postavljeni prioriteti doveli su do iseljavanja radno sposobnog i obrazovanog stanovništva jer za njih u gradu nema radnih mjesta. Rješenje je u konsolidaciji i racionalizaciji gradskog proračuna i uprave te ubacivanje u petu razvojnu brzinu. Gradska uprava bit će odgovorna za stvaranje pozitivnog ozračja za ulaganja i pripremu infrastrukture za mlade tvrtke koje želi privući. Svima mora biti jasno da zadatak gradske uprave nije zapošljavanje, to rade tvrtke koje gradska uprava može privući posebnim uvjetima. Poduzetnički sektor zapošljava i stvara radna mjesta, a gradska uprava stvara i gradi uvjete. To je naš zadatak i cilj.

Dražen Pekčec: - Onaj tko u predizbornoj kampanji kaže da će gradska uprava stvarati i otvarati radna mjesta te zapošljavati taj laže ili misli uhljebljivati po stranačkom ili rođačkom modelu. To su radile sve dosadašnje gradske uprave i vidite gdje smo došli. Došlo je vrijeme da Požežani kazne takve modele jer ne vode nikamo osim u propast. Zato nas i podržavaju. Modele koji su nas odveli u provaliju moramo napustiti jer ponavljanjem istih obrazaca ponašanja nećemo riješiti probleme već ostati u začaranom krugu.

Anđelko Ledić: - Glupost je što škole, recimo, kupuju loše jabuke po cijeni od 9,50 kn + PDV po kilogramu kad oko nas ima poljoprivrednih gospodarstava kojima propadaju kvalitetnije jabuke po znatno nižoj cijeni. Ispada da roditelji skupo plaćaju loše jabuke, a naši OPG-ovci ne znaju i ne mogu plasirati svoje proizvode. Spajanjem njih i školskih nabava možemo napraviti mali korak i početi konačno misliti na svoje ljude koji nas okružuju i s kojima živimo i dijelimo sudbinu. Ovo je samo jedan primjer kako malim zalaganjem zajednice možemo napraviti velike stvari za nas sve.



U proteklom gradonačelničkom mandatu Grad Požega se zadužio više od 30 milijuna kuna za izgradnju Gradskih bazena, Trga Sv. Terezije, novog dječjeg vrtića, rekonstrukciju nekih gradskih ulica. Je li to bilo potrebno?


Marijana Švajda: - Vrtićkim kapacitetima treba se povećati standard i novim gradskim vrtićem na Prauljama zasigurno će se to dogoditi. Olakšat će se i roditeljima iz sjevernog dijela grada, no treba se zapitati i što se zapravo izmještanjem vrtića iz centra grada događa. Time širi centar grada ostaje bez vrtića i svi vrtićki kapaciteti su sa sjeverne strane Orljave. O tome se trebalo razmišljati i mišljenja smo da je Požegi potreban gradski vrtić i u centru grada.

Dražen Pekčec: - Bazen je bio potreban i dobro je što ga imamo samo sad treba sagledati posljedice koje je sa sobom donijela ubrzana izgradnja i nepridržavanje projekta. Poznato je da iako je predviđeno nije izgrađen sustav za dogrijavanje vode, a ovoga proljeća mehanizacija je na bazenima radila na popravcima bazena starog niti godinu dana! To je nedopustivo i tko zna što će vrijeme pred nama pokazati. Svatko neka svojom glavom razmisli o kreditnom zaduživanju od 8 milijuna kuna za gradski trg s fontanama. Lijepo je to sve za vidjeti, ali bit će skupo za otplaćivati kada krene otplata zaduženja. Kakvo je pravo stanje proračuna znat ćemo tek kada dođemo u Grad.



Kako onda vidite rješenja i ima li uopće model po kojemu se išta u Požegi može promijeniti?

Marijan Živković: - Naravno da ima, a da se može pokazuju neke hrvatske sredine i gradovi koji su kandidirali i proveli razvojne projekte. Požega ima potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni, naša djeca imaju vrhunske rezultate na mnogim poljima, ali svejedno se rijetki nakon školovanja vraćaju. To se događa jer su prioriteti krivo postavljeni. Postojeće industrijske grane u gradu treba pratiti odgovarajućim aktima kojima će im se olakšati rad, a posebnim pogodnostima privlačiti tehnološki sektor i mlade informatičke tvrtke. U tom cilju osmislili smo model i povezane projekte koji će za rezultat imati smještaj i uvjete za rad novopokrenutih perspektivnih tvrtki.

Dražen Pekčec: - Potrebno je povećati efikasnost Gradskog ureda za Europske fondove. On treba biti baza i pratiti strateške ciljeve paralelnog održivog razvoja gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Na svim tim poljima leže veliki potencijali. Koraci koji će se raditi trebaju ići u smjeru podržavanja poduzetničkih inicijativa i olakšavanja njihova poslovanja. Zapošljavanje u gradskim i državnim institucijama na radnim mjestima koja neće stvarati dodatnu vrijednost građanima i gradu nije perspektiva.



Mislite da turizam ima budućnost na ovim prostorima?


Dražen Pekčec: - U rukama stručnih osoba ima. Turistička zajednica Grda Požege treba pronaći modele kako oformiti receptivnu turističku agenciju koja će osmisliti konkurentne turističke proizvode i dovoditi goste. To mora biti poduzetnička inicijativa koja je u interesu cijeloga kraja. Kako mislimo da nam netko dođe ako nemamo smještajne kapacitete i ponudu? Nevjerojatno je da u svojoj blizini imamo takve dragulje poput Vinogorja Kutjevo i Parka prirode Papuk, a da nemamo boje osmišljenu turističku ponudu. Podržat ćemo svaku inicijativu za novim smještajnim kapacitetima i gastro-enološku ponudu baziranu na hrani lokalnog porijekla.

Marijan Živković: - Za provedbu smo priredili projekte "Nagrada Grada Požege za najbolju mladu poduzetničku ideju” te "Poduzetnički inkubator". To su dva povezana projekta koji se nadopunjuju, a u budućnosti ćemo razviti i Poduzetničku zonu u sklopu projekta koji smo zamislili kao jedinstvenu cjelinu pod nazivom ‘’Svoj na svome’’. Od projekata koje smo priredili za sufinanciranje iz europskih fondova su mreža biciklističkih staza "Spider Bikenet – Požega”` te izgradnju multimedijalne šetnice "Požega – Stari grad”.

Koji kapitalni objekti nedostaju Požegi? Neke ste spomenuli, no koji su po vama ključni?

Ivan Peić: - Po meni je na pravom mjestu infrastruktura za privlačenje mladih poduzetničkih tvrtki i njihovih ideja. Potreban nam je poduzetnički inkubator, na tome se nešto radilo, treba vidjeti što je u svemu tome istina i prihvatiti se ozbiljnog posla.

Dražen Pekčec: - Uz to vjerujem kako će se građani, posebno roditelji, složiti da gradu treba sportska dvorana. Sad imamo lijepi trg, ako se zakrpaju bazeni imat ćemo i bazene, montažni vrtić, ali još uvijek nemamo dvoranu i atletski stadion koji su srušili 1997. godine.

SDP vas je prijavio za nedopuštenu i nekorektnu promidžbu na društvenim mrežama. Službeni stav državnih tijela je da nema prekršaja i nepravilnosti. Kako to komentirate?

Dražen Pekčec: - Hvala SDP-u na poklonu i publicitetu na državnim portalima. Sam kandidacijski postupak i potvrda prikupljenim potpisima građana je svečani čin. Fotografirali smo se za uspomenu uspješnog kraja kandidacijskog postupka. Sve su pokušali krivo predstaviti i naštetiti nama, na kraju su nam napravili besplatnu promidžbu, a još jednom otkrili svoje prave porive i modele bavljenja politikom. Požežani su to prepoznali i ne treba dalje komentirati.

Koju poruku imate za njih, za Požežane i birače?

Marijana Švajda: - Požežani konačno imaju priliku glas povjeriti građanskoj listi koja nudi nove inicijative izvan okvira dosadašnjih, potvrđeno loših modela odlučivanja. Vidljivo je u koju su nas stranputicu ti modeli odveli. U politiku sam se uključila kako bih podržala pozitivne promjene u gradu.

Ivan Peić: - Glasajte za, a ne protiv. Naš program rada je racionalan i počiva na punjenju proračuna, a ne trošenju na kredit. Gradonačelnik treba biti profesionalac s manjom plaćom nego li je to sad slučaj, plaća mu mora biti primjerenija trenutku u kojem živimo. Zamjenici gradonačelnika bit će volonteri sa smanjenim volonterskim naknadama.

Dražen Pekčec: - Moram naglasiti i dio našeg programa uz prometnu infrastrukturu. Smatramo da je Požegi potrebna sjeverna vezna cesta koja će bolje povezivati sjeverne dijelove grada. Parkiranje treba izmjestiti s plohe glavnog trga, a izgraditi podzemnu garažu s popratnim sadržajima. Prijedlog već imamo kao i potencijalnu lokaciju. Projekt treba kvalitetno prirediti i prijaviti za sredstva Europske unije. Izračuni pokazuju kako bi se ta investicija isplatila nakon 10 godina. Sve ulice u gradu nemaju asfalt i komunalnu infrastrukturu, grad smo prijatelj djece u kojemu se o djeci ne brine dovoljno dobro. Smatramo kako požeški klinci, njihovi roditelji i svi građani Požege zaslužuju i trebaju pošteniji i bolji grad koji će voditi stručni ljudi. Spremni smo takav grad stvarati s njima. Pozivam ih da glasaju za Požegu kojoj su tim svi građani.

Listu "Dražen Pekčec” pratite na Facebooku: https://www.facebook.com/3DPozega/. Tamo možete pronaći njihovu kandidacijsku listu, program i ostale pojedinosti njihova djelovanja.

Lista za gradonačelnika Požege br. 3

Lista za Gradsko vijeće Grada Požege br. 4

Tko su sve kandidati na listi pogledajte ovdje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI