¨Marijini obroci ne usrećuju samo djecu u Africi: Marijini obroci usrećuju i ljude ovdje¨

Predstavljanje knjige
(FOTO: V.Č.)

15.05.2017. | Valentina Č.
Pregleda: 5419

"Marijini obroci ne usrećuju samo djecu u Africi: Marijini obroci usrećuju i ljude ovdje", riječi su kojima je svoje gostovanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega opisala Petra Ćurlin, profesorica engleskoga jezika, koja je zajedno s Krešimirom Ćurlinom, suosnivačem Udruge Marijini obroci Hrvatska, bila gošća na predstavljanju knjige "Baraka koja je nahranila milijun djece" i filma "Generacija nade".

Predstavljanje knjige osnivača Marijinih obroka Magnusa MacFarlow Barrowa i novog filma snimljenog prema knjizi organizirali su djelatnici Osnovne škole Antuna Kanižlića u okviru projekta "Gladnoj djeci za školski obrok" u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega.




Pun prostor čitaonice u kojemu se tražilo mjesto više pokazao je da je zanimanje za ovu temu među građanima Požege vrlo veliko. Na samom početku programa Fran Lisec, učenik 1. razreda Gimnazije, odsvirao je prigodnu skladbu. O knjizi "Baraka koja je nahranila milijun djece" govorila je gđica Petra Ćurlin, koja je zajedno s Anom Peričić knjigu prevela na hrvatski jezik. Zanimljiv je podatak da je hrvatski prvi jezik na koji je knjiga prevedena. Prevođenje knjige bilo je jedinstveno iskustvo za nju jer je, iako je knjiga naoko bila jednostavna za čitanje i prevođenje, postojao strah da poruke koja ona donosi neće dovoljno dobro protumačiti na hrvatskom jeziku. Nekoliko ulomaka iz knjige pročitala je vjeroučiteljica Ana-Marija Biršić Glibo.Gospodin Krešimir Ćurlin, suosnivač i član Odbora Udruge Marijini obroci Hrvatska, govorio je prisutnima o radu organizacije. Poseban je naglasak stavio na činjenicu da je cjelokupan uspjeh Marijinih obroka velik zahvaljujući mnogobrojnim volonterima diljem svijeta i nizu malih dobročinstava koje čine njegovi podupiratelji. Gospodin Ćurlin imao je priliku posjetiti Benin, afričku državu u kojoj hrvatski ogranak Marijinih obroka financira nekoliko školskih kuhinja te je govorio o svojim iskustvima s tog putovanja.


U drugom dijelu programa posjetitelji su pogledali film "Generacija nade" nadahnut predstavljenom knjigom. Filmom se nastojao prikazati utjecaj Marijinih obroka na djecu korisnike pričom o nekoliko mladih ljudi koji su među prvima primali Marijine obroke, a koji su danas uspješni članovi svojih zajednica.

Nastavnica Valentina Čurčić, voditeljica školskoga projekta, na kraju večeri zahvalila je prisutnima na dolasku i pozvala sve da se priključe kako bi pomogli njihov projekt. Istaknula je kako su ostvarili svoj prvi cilj: dobili su na skrb školsku kuhinju u Liberiji zajedno s Molitvenom zajednicom Srce Isusovo iz Slavonskog Broda, koja će od ove godine nositi naziv Sackie Town Primary school, donator: OŠ A.KANIŽLIĆA, POŽEGA & MZ SRCE ISUSOVO, SLAVONSKI BROD, CROATIA. Predstoji im ostvarivanje sljedećeg cilja: skupiti još više donacija kako bi se povećao trenutačni broj od 244 učenika u školi o kojoj skrbe.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI