Predavanje dr. sc. Igora Despota na temu ¨Balkan u Prvom svjetskom ratu¨

Predavanje u Gimnaziji
(FOTO: M.B.)

12.05.2017. | Vinko Tadić
Pregleda: 5572

Povijesno društvo Požega njeguje kvalificiran pristup u istraživanju prošlosti, a to znači da je znanstvena metodologija najvažnije polazište temeljitog i odgovornog izučavanja problema. Pojedinci u našem društvu, koji ne vladaju znanstvenom metodologijom, često prezentiraju iskrivljene slike prošlosti, poluistine pa čak i neistine koje proglašavaju neupitnim i jedinim istinama. Takvi problemi postoje, u manjoj ili većoj mjeri, i u ostalim europskim državama, a ne samo ovdje u Hrvatskoj.



Povijest treba prepustiti povjesničarima, medicinu liječnicima, teologiju svećenicima, automobile automehaničarima. Što bi se dogodilo kada bi umjesto liječnika operaciju kralježnice obavio neki povjesničar samo zato jer je i sam iskusio istu bolest i bio podvrgnut takvoj operaciji? Može li pacijent na temelju iskustva znati bolje od liječnika kako treba liječiti neku bolest? Nikome ne pada na pamet da obavlja operativne zahvate umjesto liječnika, ali zato si mnogi daju za pravo da povjesničare uče njihovome zanatu.





Predavanje dr. sc. Igora Despota "Balkan u Prvom svjetskom ratu" jedan je u nizu pokušaja da riječ o prošlosti prepustimo znanstvenicima koji su relevantnim metodološkim postupcima došli do rezultata. Postoji više mogućih pogleda na isti problem, ali treba naglasiti da se interpretacije problema moraju temeljiti na utvrđenim činjenicama.

Igor Despot završio je studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao na istom fakultetu 2008. s temom Balkanski ratovi (1912.-1913.) i hrvatska javnost., a doktorirao je 2012. s temom Balkanski ratovi u očima zaraćenih – percepcije i interpretacije. Radi kao nastavnik povijesti u osnovnoj školi. Sudjelovao je na više stručnih i znanstvenih skupova te javnih rasprava. Boravio je na stručnom usavršavanjima u Sofiji i Skopju. Objavio je više znanstvenih i stručnih radova.



Knjiga Igora Despota Balkanski ratovi 1912.-1913. i njihov odjek u Hrvatskoj prvi je cjeloviti prikaz balkanskih ratova u hrvatskoj historiografiji.



Vinko Tadić, prof., predsjednik Povijesnog društva Požega


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI