Hrvatistan - Apsurdistan

Hrvatski sabor
(FOTO: Wikipedia)

06.05.2017. | S.F.
Pregleda: 8548

Kada sam prvi put posjetio Islamsku Republiku Iran uočio sam da se radi o narodu koji je vrlo miroljubiv i da je vrlo zainteresiran znati otkuda dolazite i kako se zove vaša zemlja iz koje dolazite i kojim jezikom govorite.

Kada sam rekao HRVATSKA odmah su komentirali Hrvatistan, a meni je ta riječ bila nepoznata i tek posli sam shvatio da oni tako nazivaju našu domovinu a evo i razloga zašto.U staroperzijskom jeziku riječ STAN označava mjesto boravka, obitavanja tako da Hrvatistan u slobodnom prijevodu znači državu u kojoj žive Hrvati. Nakon kratkoga istraživanja uočio sam da u hrvatskom jeziku postoji ne mali broj riječi koje možemo naći u staroperzijskom.

Ali nije mi zapravo bila namjera tumačiti korijen ili nastanak ove riječi nego one druge –Apsurdistan, pa evo o čemu se zapravo radi.


Isusa koji je živio otprilike 6.g.pr. K do 30.g.pl.Kr. a razapet je kao i ostali prijestupnici protiv rimskog okupacijskog režima, osudio je rimski namjesnik Judeje toga vremena Poncije Pilat. Autentičnost ovom događaju nisu samo evanđelja koja su nastala tridesetak ili više godina nakon Kristova raspeća, nego isti događaj bilježe židovski pisci toga vremena, npr. Josip Flavije...


Ovdje je ključno iz kojega razloga rimski upravitelj osuđuje Isusa na smrt. Što je taj siromašni Galilejac učinio da bi mu u brzom postupku bila izrečena smrt na križu koja je bila rezervirana i poznata samo za najgore prijestupnike. Isus je obišao svu zemlju čineći samo dobra i nikome nije učinio ništa nažao, a ipak je suđen i pogubljen.

Evo vrlo jednostavnog odgovora na sva postavljan pitanja. Budući je prije nego je počela proslava najvećeg židovskog blagdana PESAH, Isus sa svojom družinom došao u grad Jerusalem te prilikom posjeta Hramu protjerao trgovce, bankare a velike svećenike najurio bičem, tim svojim činom srušio je sustav jer se tako usprotivio ugnjetavanju potlačenog naroda, a okupatorima dao do znanja da njihovim podložnicima i njima samima život na ovaj način više nije moguć.

Dakle, prekršivši na navedeni način odnos unutar nepravednog sustava Pilat nije preostalo ništa drugo nego da Isusa osudi na smrt. Činjenica da su Rimljani vrlo brzo kažnjavali zločin i rješavali sporove, dala mi je zadivljujuću ideju... Naime, kada bismo u našem Hrvatistanu imali tako brza rješenja, onda današnja poruka koju je izrekao gosp.Plenković kako treba zaštiti T. Sauchu, ne bi bila nimalo bezazlena, ali kako to nije slučaj upravo poradi sustava kakvog imamo u pravosuđu, možemo bez ikakvih razmišljanja ovu zemlju nazvati APSURDISTAN.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI