Danas možete slobodno roštiljati i uživati u sunčanom danu

Roštilj
(FOTO: Index.hr)

01.05.2017. | M.B./Index.hr
Pregleda: 5174

DANAS se očekuje lijepo vrijeme. Prema prognozi DHMZ-a,  prevladavat će sunčano i toplo. Tek povremeno će biti umjerene naoblake, osobito u unutrašnjosti.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji do umjeren istočni, a na Jadranu jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura bit će većinom između 17 i 22 °C.

Navečer i u noći prolazno naoblačenje, a ponajprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru moguće je i malo kiše.


Sutra još toplije


U većini krajeva pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu , ponegdje i povećanu naoblaku. Još u noći i tijekom jutra u Istri i na širem riječkom području te u Gorskom kotaru mjestimice malo kiše, a može je biti i na istoku zemlje. Vjetar na kopnu većinom slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni.

Na Jadranu do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, u gorju malo niža, na Jadranu od 9 do 14.  Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 19 do 23 °C.

Mraz u zadnje travanjsko jutro, diljem jučer su bili i minusi


Ciklona koja je proteklih dana donijela oborine cijeloj zemlji odmaknula je na jugoistok kontinenta, a nad našim je krajevima ojačala anticiklona. Malo oborina je tijekom subote još bilo uglavnom na istoku i jugu zemlje, piše Crometeo. Po podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro) u Dubrovniku je palo 23.4 mm, Metkoviću 20 mm, na aerodromu Dubrovnik 18 mm, a u Pločama 10 mm. U Slavoniji je  u Novoj Gradiški palo 9.4 mm, a u Gradištu 8.7 mm.

Od meteoroloških zanimljivosti subote 29. travnja Crometeo izdvaja jednoznamenkaste najviše dnevne temperature ponegdje na istoku Slavonije. Tako je u Gradištu u subotu najviša dnevna temperatura iznosila tek 8.6°C, što je čak za 16.1°C niže od najviše dnevne temperature izmjerene u petak (24.7°C).

Nakon vedre noći i slabljenja vjetra, zadnje travanjsko jutro u dijelu unutrašnjosti donijelo mraz kojeg je osim u gorskim krajevima bilo i u nizinama. Po podacima DHMZ-a mraza je bilo u gorskim krajevima te u dijelu nizina. Minimalne temperature ispod 0°C su bile: Zavižan -3.2°C, Gospić -1.2°C, Ogulin -0.4°C, Parg -0.2°C, Slavonski  Brod i  Varaždin (-0.2°C),  Karlovcu (-0.1°C).

U većini ostalih mjesta u nizinama unutrašnjosti minimalne temperature na 2 metra visine su iznosile 1 ili 2°C.  Pri tlu, na visini od 5 cm temperature su se spuštale i do -6°C koliko je izmjereno u Gospiću. Još neke vrijednosti izmjerene jučer su bile: Pazin i Zagreb -4°C, Slavonski Brod i Ogulin -3°C.

Po podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com jutarnje minimalne temperature su bile:  Bednja -1.8°C, Lekenik -1.1°C, Koprivnica -0.6°C, Donja Dubrava -0.4°C, Tuhelj  -0.2°C.  I u unutrašnjosti Istre i Dalmacije su jučer izmjerene niske minimalne temperature zraka: Pazin -0.8°C,  Bisko 0.3°C, Otok 0.7°C, Muć 0.9°C.

Danju su uz djelomice ili pretežno sunčano vrijeme temperature ipak brzo rasle. U unutrašnjosti su izmjerene najviše dnevne vrijednosti od 16 do 18°C, a na Jadranu od 18 do 22°C.

izvor: www.index.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI