NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Kako uzgojiti orhideje, simbol ljubavi i ljepote?

FOTO: Ana Milošević za Agroklub

ORHIDEJE

Kako uzgojiti orhideje, simbol ljubavi i ljepote?

30.04.2017. | Agroklub PREGLEDA: 7573

Orhideje, simbоl ljubаvi i ljеpоtе su jedna od najbrojnijih porodica cvjetnica, sa više desetina tisuća vrsta i hibrida. Cvjetovi različitih kombinacija boja, oblika, dezena i veličina, svijet orhideja čine čudesnim i za mnoge neodoljivim.

Jedne od najpopularnijih i najčešće uzgajanih u sobnim uvjetima su orhideje roda falenopsis (lat. phalaenopsis), karakteristične po cvijetu koji izgledom podsjeća na noćnog leptira u letu, pa se još nazivaju noćni leptir ili moljac orhideje.

Ljubav na prvi cvijet


Ana je jedna je od mnogih koju su privukle neobičnost i ljepota orhideja. Strast se probudila slučajno, kada je od kćeri na poklon dobila jedan cvijet falenopsisa i ubrzo je postala pravi kolekcionar ovog roda orhideja.

"Prvu falenopsis orhideju sam dobila od kćerke u siječnju 2015. godine i od tada kreće zaljubljivanje u taj prelijepi rajski ili carski cvijet, sa kojim se priroda poigrala ljepotom njegove raskoši i spektrom boja. Sada moja kolekcija obuhvaća 61 saksiju. Nekada su bogati i imućni ljudi imali privilegiju uživati u orhidejama, što danas nije slučaj i jako mi je drago zbog toga, jer je orhideja simbol ljubavi i blagostanja u domu i danas je mnogi mogu sebi priuštiti", priča naša sugovornica.

Sklad svjetlosti, topline i vlage

Kako rod falenopsis spada u epifitne biljke, kao i većina orhideja, i u prirodi ne raste iz zemlje, već najčešće na stablima drveća, koristeći ih kao fizički oslonac, za njegov pravilan razvoj potrebni su specifični uvjeti, a pri tome ključnu ulogu ima skladan odnos između svjetlosti, temperature i vlažnosti zraka.

Uzgajan u kućnim uvjetima, falenopsis svoje korijenje, koje je sposobno za fotosintezu, često izbacuje izvan saksije, u potrazi za zrakom i svjetlom, pa se ono brzo isušuje, posebno pod utjecajem direktnih sunčevih zraka. S druge strane, nedovoljno osvjetljenje može usporiti ili potpuno zaustaviti cvjetanje.

Temperatura koju falenopsis zahtijeva je ista ona koja odgovara i ljudima, kreće se od 18°C do 30°C, bez učestalih toplotnih kolebanja. Vlažnost zraka mora odgovarati temperaturi prostorije, pri većoj toplini neophodna je veća vlažnost i obrnuto.

"Kada se orhideja donese u dom, trebalo bi joj odabrati idealno mjesto. To bi bio istočni prozor, ali kod mene je južni, koji im jako godi. Dobro napreduju i cvjetaju, s tim što su prozori zaštićeni od direktnog sunca, jer one ne vole direktne sunčeve zrake. Opast će im listovi u tom slučaju. Također, ne vole premještanje, već kada im nađete odgovarajuće mjesto, tu bi trebale stajati Zalijevaju se po potrebi, kada žile posive, zimi je to otprilike na 15 dana, a ljeti na sedam dana, s tim što se zimi samo zalijevaju, a ljeti se mogu potapati u vodi, jer se zbog vrućine supstrat brže isušuje. Ali, višak vode dovodi do truljenja biljke, jer ne trpe zadržavanje vode u supstratu", objašnjava Ana i dodaje da je za orhideje važna i prihrana, i to u zimskom periodu jednom, a ljeti dva puta mjesečno, prema uputama priloženom uz bocu.

Presađivanje i razmnožavanje

Uz svjetlost i toplinu, kod uzgoja orhideja od velikog značenja je i supstrat koji se koristi, kao i pravovremeno presađivanje i pravilno razmnožavanje.

"Za orhideje je potreban supstrat, koji predstavlja mješavinu kokosa, treseta i borove kore i kupuje se u većim cvjetnim centrima, s tim što ja to miješam sa ručno napravljenim supstratom od borove kore, u omjeru pola-pola. Biljke se presađuju po potrebi, kada im baš postane tijesno u saksiji i kada žile više ne mogu napredovati, ili kada se primijeti da biljka nije dobro i da propada.

Orhideje se mogu razmnožavati u kućnim uvjetima iz vegetativnih izdanaka, a to je onda kada od glavne biljke imamo još neku mladu i kada ona pusti žile. Razmnožavanje je moguće i kada na cvjetnoj grani, na članku, dobijemo keiki bebicu i čekamo da žile narastu do 5 cm i mora da ih ima tri, kako bi se užilila u supstratu, ali ja ne volim takav proces, jer je potrebno oko godinu dana da bi se keiki odvojio od biljke, što je mučenje za majku orhideju
", kaže Ana.

Privilegija uživanja u cvijetu

Ono što orhideje čini fascinantnim su njihovi cvjetovi. Nakon ljetnog perioda mirovanja, u jesen se razvijaju cvjetne grane, da bi tijekom zime počelo cvjetanje koje traje od tri do pet mjeseci, što ovisi o brizi prema biljci.

"S početkom cvjetanja, krajem prosinca, počinje i moja radost, kao plod rada i ljubavi koju ja ovim biljkama dajem, a one mi vraćaju prelijepim cvjetovima u kojima maksimalno uživam i dobijam pozitivnu energiju. Vidim da se i moji gosti sve više zanimaju za njegu i pravilan uzgoj orhideja u kućnim uvjetima", zaključuje ova zaljubljenica u orhideje.

izvor: www.agroklub.com

Tagovi: cvijeće, uzgoj, orideja, savjeti

48 SATI NA 034PORTALU

.

TK Požega organizira besplatnu ljetnu školu tenisa do početka srpnja do kraja kolovoza

.

Podsjetnik - odvoz kartona i papira

.

Davor Huška: Sve manje u politici, sve više u znanosti, ali o odlasku iz Pakraca ne razmišljam

.

Najbolje odojke na ražnju ispekli ZDS Čolić, Mladež iz Gučana i Antik i osvojili vrijedne nagrade

.

Biskupijski susret ministranata u Požegi

.

Upravljao za vrijeme dok mu je vozačka oduzeta i pod utjecajem alkohola

.

Marin Rončević poručio: ʼČekamo transplantaciju, ali vaša i naša Mila je dobroʼ

Zajam i financijska pomoć po niskoj kamatnoj stopi

Prijavite se za hitne kredite

Prijavite se za hitne kredite

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Natjecanje pomlatka i mladeži VZ Pakrac Lipik u Donjoj Obriježi

.

Sutra 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege

.

Održan malonogometni turnir u Kaptolu

.

Odličan nastup Krešimira Valentića (AK Požega) na ʺNaturel Velebit Ultra Trailu 2019ʺ!

.

HPD Gojzerica Požega u pohodu po Rumunjskoj: Obišli Transilvaniju i osvojili Karpate

.

Vrijeme danas sunčano i vruće

.

U Lipiku i Pakracu položeni vijenci povodom Dana državnosti

.

Obavijest Tekije d.o.o. o zamućenje vode

.

Čestitka gradonačelnika Lipika Vinka Kasane

.

Čestitka župana Tomaševića povodom Dana državnosti

.

Svi učenici osnovnih škola s područja Grada Požege dobit će besplatne radne bilježnice

.

U povodu Dana državnosti RH položeni vijenci na Trgu 123. brigade u Požegi

.

Boban Gabrijel prešao u nogometni klub Šerif

.

Danas sunčano i u većini krajeva vruće

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Samo u Požegi- konj na cesti!