Uz pomoć županije krenulo se u izradu nove lovno gospodarske osnove

Potpisivanje ugovora za izradu LGO
(FOTO: Compas.com.hr)

30.04.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 3859

U planinarskom domu na Omanovcu, pod domaćinstvom gradonačelnice grada Pakraca Anamarije Blažević, održano je potpisivanje ugovora svih Lovačkih društava s Hrvatskim lovačkim savezom o izradi nove 10-godišnje Lovne gospodarske osnove za sva lovišta na području Požeško-slavonske županije.

Ugovore je s predsjednicima 23 društva potpisao predsjednik HLS Đuro Dečak, uz nazočnost predsjednik LS županije Zdravka Vujnovića i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

- Danas smo potpisali ugovore o izradi novih Lovno gospodarskih oznaka za slijedećih 10 godina za 24 lovišta koja su 23 LD zakupila i potpisala ugovor s Požeško-slavonskom županijom. Od toga je 5 udruga iz Pakraca i Lipika a 18 s Požeštine. Osnove su temeljni dokument u lovstvu, rekao bih mala biblija za LD slijedećih 10 godina. Tu su uneseni svi podatci o lovištu, sva zaduženja, obveze ali i prava u gospodarenju tim lovištem. Popisane su sve vrste i količine divljači koje se nalaze u lovištu, te raspored po dobnim i spolnim razredima i količini koja se lovi. Propisuje se zaštita i uzgoj divljači, te praćenje cijelog lovišta s propisanom dokumentacijom – istakao je predsjednik županijskog LS Vujnović, koji posebno ističe da se prvi puta ove godine dogovorilo sa županijom da se iz sredstava povrata od lovne zakupnine financiraju izrade i troškovi primjene lovno gospodarskih osnova, gdje će biti smanjeni troškovi u odnosu na prije, oko 15 tisuća kuna po LD. Kako je zajednički kao županija ugovorena jedinstvena izrada s Hrvatskim lovačkim savezom postignuta je daleko manja cijena u odnosu na prijašnje godine. Lovački savez županije je među prvima koji je to napravio po ovome sistemu, te znatno olakšao izradu i značajno smanjio trošak lovačkim društvima.


Po uzoru na dobru suradnju lovačkih društava s lipičkog i pakračkog područja, gdje je 5 lovačkih društava organiziralo jedinstveni lovački bal, na taj način će i lovačka društva s područja grada Požega također organizirati lovački bal jednom godišnje, te na taj način još više povezati društva i podići suradnju. Na tom lovačkom balu gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je pozvala lovce da grad Pakrac bude domaćin jedne njihove manifestacija, pa je stoga i bila domaćin ovom potpisivanju ugovora vrijednih oko 350 tisuća kuna. Stoga je ona na Omanovcu bila domaćicom a na lijepom domaćinstvu zahvalili su joj dva lovačka predsjednika, Dečak i Vujnović koji su joj uručili velike bukete cvijeća.


Ističući uvijek dobru suradnju županije s Lovačkim savezom i lovačkim društvima, župan Tomašević i županija aktivno su se uključili i u ovaj zajednički projekt kako bi pomogli lovstvu. – Kada smo potpisivali nove ugovore o zakupu lovišta na slijedećih 10 godina, upravo zbog dobrog gospodarenja u lovištima i dobrom odnosu lovaca prema županiji, rekao sam da ćemo tu suradnju još proširiti i pomoći oko izrade Lovno gospodarske osnove. To je njihova obveza, a mi smo pristali platiti te troškove u cijelosti, jer smatramo da je lovstvo još uvijek nedovoljno zastupljeno u našem društvu, da ima puno prostora u razvoju, pogotovo lovnog turizma u županiji. Ovo je samo jedan doprinos županije tom razvoju lovstva.

Predsjednik HLS Đuro Dečak istakao je da se novim Zakonom o lovstvu moraju riješiti neki neizdrživi odnosi, jer je dosadašnji zakon još iz socijalizma. - Moramo se približiti Europi, jer tamo u lovišta već mogu i mladi ljudi od 14 i 16 godina uz nadzor starijih lovaca, moramo omogućiti da naši mladi mogu i ranije polagati lovački ispit, a ne tek kad navrše 18 godina. Prosjek starosti nas lovaca je visokih 54 godine i mi moramo privući više mladih ljudi. Možemo ih privući tako da im već u mladosti prikažemo ljepotu lovstva. kao i u drugim europskim zemljama, koncesiju i zakup lovišta mogu dobiti samo hrvatska lovačka društva, prvenstveno domicilna lovačka društva koja će i voditi lovni turizam, a ne kao do sada da nam u velika lovišta u našim nacionalnim parkovima ulaze stranci kao lovozakupnici. Tada neznamo niti što se lovi, tko dolazi od stranih gostiju, tko plaća boravišne i turističke takse državi, tko zarađuje novac na našoj zemlji, na našim lovištima. Probajte u nekoj od europskih zemalja dobiti lovište u zakup, ništa od toga, pa tako i mi moramo donijeti zakon, jer nam nema budućnosti.

izvor: www.compas.com.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI