Predavanje dr. Sande Ham na temu ¨Odjeci Deklaraciji o pložaju i nazivu hrvatskog jezika¨

Dr. Sanda Ham
(FOTO: M.B.)

28.04.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 5246

Ogranak Matice hrvatske u Požegi sinoć je u Gimnaziji ugostio dr. Sandu Ham koja je održala predavanje na temu "Odjeci Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskog jezika". Dr. Ham je profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku a tijekom svoje karijere bila je voditeljica Odsjeka i Katedre za hrvatski jezik na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, predsjednica Kulturnog vijeća grada Osijeka, napisala je mnoge znanstvene radove i uređivala knjige.



"Upriličili smo ovo predavanje kako bismo obilježili značajnu obljetnicu od 50 godina potpisivanja Deklaracije, gospođa Ham je poznata jezikoslovka koja je održala zanimljivo predavanje za naše sugrađane. Važno je znati što je značila i što još uvijek znači ova Deklaracija donesena prije 50 godina", rekla je Vesna Vlašić.







"Govorila sam o tome kako se na Deklaraciju gledalo 1967. godine koja je tražila nešto što je danas posve prirodno i normalno, a to je da se hrvatski jezik uvede kao službeni jezik u Hrvatskoj i da se upotreba jezika ne ograničava u javnom hrvatskom prostoru. U ono vrijeme je bio velik pritisak srpskog unitarizma i išlo se za tim da svi jezici koji su nastali na štokavskoj osnovici izjednače. Govorila sam o osobama koji su bili nositelji otpora, a to su bili potpisnici i autori Deklaracije te o odjecima koje je Deklaracija imala tada, dakle o progonu potpisnika preko medija. Deklaracija je bila međaš, a poslije nje više ništa nije bilo isto jer hrvatski jezikoslovci nisu pristajali na unitarističku politiku koja je gušila hrvatski jezik te je otvorila vrata Hrvatskom proljeću", rekla je dr. Sanda Ham i dodala kako se u predavanju svrnula na reakcije nekih političara koji su poslije bili političari u ovoj našoj državi.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI