Otvoren Festival znanosti 2017. u Požegi

Festivan znanosti u Požegi 2017.
(FOTO: M.M.)

24.04.2017. | M.M.
Pregleda: 4832

Danas je u Gradskom muzeju požega otvoren Festival znanosti koji se održavata u Požegi od 24. do 28. travnja.

Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je vrijeme o kojem se može govoriti na različite načine. Povjesničarima je važan vremenski kontekst, odnosno ukupna obilježja vremena nekog događaja koji istražuju. Tijekom javnih rasprava, ali i u pisanim radovima pojedinih autora, često se zanemaruje vremenski kontekst pa se nerijetko događa da povijesnim ličnostima "sudimo" po moralnim i pravnim standardima vremena u kojem živimo. Da bi naše mišljenje o nekom problemu prošlosti bilo relevantno moramo dobro poznavati vremenske okvire u kojima se taj problem odvijao.





"Cilj ovogodišnjega Festivala znanosti je, između ostaloga, afirmacija znanosti, a posebno razvijanje znanstvenog mišljenja. Zato smo ovogodišnji program u većoj mjeri prilagodili mlađim uzrastima, učenicima od petoga razreda osnovnih škola do četvrtih razreda srednjih škola. Nema znanstvenog razumijevanja problema bez kritičkog mišljenja i logičkog zaključivanja te argumentiranih obrana vlastitih stavova nasuprot predrasudama koje su nas u prošlosti vodile u sukobe i umjetne podjele gubeći iz vida sve što nas povezuje kao ljude. I danas svjedočimo destruktivnim učincima raznih oblika ekstremizma koji pojedinačno izdižu na razinu općega. Neka različitost bude naše bogatstvo, a ne zalog novih sukoba. Kako bismo ovakvim nastojanjima oplemenili naše društvo moramo poticati unapređenje obrazovnog sustava jer će tada znanje i rad postati dio našeg identiteta ovdje u Zlatnoj dolini i cijeloj Hrvatskoj. Neka dijalog i tolerancija šire naše poglede i oštre um za bolje dane u odnosu na ove u kojima živimo.


Ovom prilikom zahvaljujem svim partnerima Povijesnog društva Požega na realizaciji ovoga vrijednog projekta, a to su Gradski muzej Požega, Katolička gimnazija i Gimnazija u Požegi. Posebnu riječ zahvale upućujem osoblju ovih ustanova na čelu s gospođom Majom Žebčević Matić, profesorom Ivanom Bedeničićem i gospodinom Pavlom Bucićem. Zahvaljujem i mojom suradnicima, a ponajprije kolegicama Kristini Rupert i Ivani Domanović, profesorici Veri Ćuže Abramović, kolegama Josipu Katiću i Zdenku Samaržiji bez kojih ne bismo mogli realizirati ovaj projekt." - rekao je prof. Vinko Tadić predsjednik Povijesnog društva Požega




Danas od 14 sati na rasporedu je radionica "Vrijeme razglednica" u Gradskom muzeju, sutra u katoličkoj Gimnaziji predavanje i radionica "Kič" od 18:00 do 19:00 sati, 26. travnja Kviz iz povijesti za 5. i 6. razrede u Gimnaziji Požega od 17:00 do 18:30 sati i 28. travnja predavanje s temom "Kada pogledamo srednjovjekovne utvrde ne vidimo građevinu nego vrijeme" u katoličkoj Gimnaziji Požega.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI