Susret biskupa Škvorčevića s primateljima stipendija Požeške biskupije

(Iz arhive)
(FOTO: M.M.)

23.04.2017. | M.M./biskupija
Pregleda: 3282

U Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 22. travnja primatelje stipendija Požeške biskupije primio je biskup Antun Škvorčević.  U pozdravu biskup im je čestitao Uskrs, podsjetivši da ovu svetkovinu slavimo osam dana kao jedan. Kazao je da je uskrsno vrijeme posebno prikladno za susrete koje je pokrenuo Isus svojim ukazanjima učenicima i na neki način započeo ostvarivati zajedništvo Crkve koje živi od njegove prisutnosti u snazi Duha Svetoga.

Istaknuo je važnost  komunikacije između stipendijanata i Biskupije, jer ona ne želi svoj odnos svesti na razinu novca kojega im daje a oni primaju, nego kroz povezanost s njima promicati njihov cjelovit rast i izgradnju osobe, pri čemu duhovno ima važnu ulogu.  »Naša sudbina nije prvenstveno u onome što se događa izvan i oko nas, nego u onome što se zbiva s nama i u nama«, ustvrdio je biskup. Pozvao je nazočne da svoju pozornost usmjere na dobar uspjeh u školi i razmišljaju o tome kako će si zasluživati materijalna dobra za dostojan život, ali da još više nastoje oko vlastite duhovne izgradnje, propitujući koje su to vrijednosti koje bi trebali usvajati kako ne bi ostali jednodimenzionalni ljudi. Poželjevši im da u svoja promišljanja uključe Uskrs, »jer nam Bog po Isusovu uskrsnuću svjedoči kako u svojim nemoćima nismo prepušteni samima sebi, nego je Bog ušao u njih svojom najmoćnijom snagom – ljubavlju koja pobjeđuje smrt«.

Naglasio je da ni u jednoj životnoj situaciji nismo sami, osobito u teškoj. Kad u njima računamo s Bogom i ostajemo povezani s njime, ne možemo biti izgubljeni. Spomenuo je kako neke obitelji imaju malo sredstava za život, ali ih znaju svojom slogom i razboritim raspolaganjem tako rasporediti da im to bude dovoljno. Ustvrdio je da nije prvenstveno pitanje u količini novca koji stipendijanti imaju, nego u tome kako s njime raspolažu. Potaknuo ih je da im novac nikada ne bude cilj života, nego sredstvo u službi za postizanje onoga što njihov život čini dostojnim i donosi smisao.


Zatim je tajnica Caritasa Ksenija Mikulčić ukratko prikazala situaciju sa stipendijama, spomenuvši kako su određeni problemi, koji su se na početku pojavili s obzirom na račune nekih  stipendijanata, svi riješeni. Podsjetila je da Zaklada Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima mjesečno isplaćuje stotinjak stipendija, od čega su nešto više od polovice studentske a ostale srednjoškolske. Obrazložila je zašto je iznos studentske stipendije viši od one srednjoškolske.


Potom  je generalni vikar Josip Krpeljević održao duhovni nagovor u kojem je na temelju vlastitog iskustva korisnika stipendije i kršćanskog nauka  potaknuo nazočne na zahvalnost, povjerenje i odgovornost. Ustvrdio je kako se sve te tri vrednote najkonkretnije i najpotpunije ostvaruju u otajstvu euharistije, pozvavši nazočne da se u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres redovitim i aktivnim sudjelovanjem u nedjeljnoj i blagdanskoj euharistiji vježbaju u spomenutim vrijednostima. Završavajući nagovor potaknuo ih je da u svoje svakodnevne molitve uključe svoje dobročinitelje, te im je u tom smislu stavio na raspolaganje nekoliko molitvenih obrazaca za dobročinitelje. Na svršetku susreta svi zajedno su otpjevali uskrsnu pjesmu »Ostani s nama«. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI