NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Hrvatski križni put: Posljednja postaja Požega (1. dio)

FOTO: D.M.

Hrvatski križni put: Posljednja postaja Požega (1. dio)

20.04.2017. | D.M. PREGLEDA: 3506

Iza nas je Veliki tjedan, prisjećanje na Isusovo mučeništvo i žrtvu, Uskrs koji mi Hrvati slavimo kao najveći kršćanski blagdan koji zauzima izuzetno važno mjesto u hrvatskoj kulturi narodnih običaja i pučkih pobožnosti. Proteklih dana prisjećali smo se Isusove žrtve, slavili ju širom Hrvatske, opet se spojila iseljena i domovinska Hrvatska kako bi svi zajedno proslavili Isusovo mučeništvo. Ovo je prilika da se prisjetimo i hrvatskih mučenika, posebno onih čiji je životni put završio u našem gradu Požegi i njegovoj okolici. Neposredno nakon svršetka II. svjetskoga rata grad Požega, kao i širi teritorij Požeštine poslužio je ratnim pobjednicima za izvršenje paklenoga plana likvidacije do sada neutvrđenoga broja hrvatskih vojnika i civila.

Iako točan broj umorenih Hrvata na ovome području nikada nećemo saznati, dosadašnjim istraživanjem došao sam do nepobitnih podataka – u požeškom kraju, na prostoru koji obuhvaća područja gradova Požege i Pleternice, i područja čaglinske, jakšićke, veličke i brestovačke općine, u razdoblju od svibnja 1945. do prosinca 1946. godine, izvršeno je više od stotinu masovnih ubojstava, u kojima je ukupno likvidirano oko 20 tisuća hrvatskih vojnika i civila, dok je više od 10 tisuća ljudi u isto vrijeme odvedeno iz Požege, i likvidirano na drugim lokacijama od Đakovštine do Potkozarja.

Politika opterećena prošlošću, danas za sobom vuče teret koji bi se mogao obrušiti na glavu čitavom narodu – taj teret ne moramo vagati niti prebrojavati – brojke su bitne samo povjesničarima. Ali moramo naučiti živjeti s tim teretom. Moramo ga prihvatiti i priznati. Moramo ga prestati negirati, ignorirati i svjesno ili nesvjesno prikrivati. A prikrivanje je najblaža riječ za više od 70 godina šutnje o požeškom pogromu Hrvata. Iako je na jednom ograničenom području, u "zlatnoj dolini" okruženoj gorskim lancima koji čine savršenu kotlinu, u Europi XX. stoljeća, nakon završetka ratnih neprijateljstava, počinjen strahovit zločin nezapamćenih razmjera, danas o njemu ne možete pročitati ni slova niti u literaturi, niti u medijima. O masovnim ubojstvima počinjenima po završetku 2. svjetskog rata, u gradu Požegi naglas se nije pričalo sve do 1990. godine. U doba socijalizma i samoupravljanja u gladu je vladala zavjera šutnje, i tek se u (odabranim) obiteljskim krugovima vrlo tiho spominjalo da je nakon rata postojao "logor na Glisu" u kojemu su boravili ratni zarobljenici, kao i civili koji su na bilo koji način bili "sumnjivi" novoj "narodnoj" vlasti. "Šuškalo" se o hrvatskim domobranima i "narodnim neprijateljima" koji su u grupicama po dvadesetak do pedesetak iz logora na Glisu odvođeni, i umoreni na nekoliko lokacija u gradu, uz Orljavu (u današnjoj Domobranskoj ulici), u Jagodnjaku, u Grginom dolu (Marin ponor) itd... ali nisu postojale informacije niti dokazi o masovnom ubojstvu širokih razmjera.


Nakon demokratskih promjena, već 1991. godine malena Hrvatska našla se u ratnom vihoru, i malo tko je tada stigao razmišljati o tajanstvenim masovnim ubojstvima počinjenima 45 godina ranije. Najveći teret ratnih razaranja, i ogroman dio od ukupno dvadesetak tisuća poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, pao je na Slavoniju i Baranju, tako da vrijeme Domovinskog rata 1991 – 1996. godine, kao ni prve godine nakon rata, nisu bile pogodne za studiozna istraživanja masovnih zločina počinjenih pedesetak godina ranije.


Nakon Domovinskog rata trebalo je ranjenu mladu hrvatsku državu podići na noge, pa su stari žrtvoslovi stavljeni u drugi plan.

Već 2001. godine na vlast u Republici Hrvatskoj došli su reformirani komunisti, na čelu sa Ivicom Račanom, koji su po hitnom postupku, već na prvoj saborskoj sjednici ukinuli postojeći Zakon o žrtvama rata i poraća, temeljem kojega su tijekom 1990-ih provedena brojna istraživanja na terenu, širom Požeštine, kao i širom RH. Svi materijali, lokacije, mape, izjave svjedoka, pod prijetnjom represije oduzeti su angažiranim djelatnicima terenskih komisija, da bi navodno bili pohranjeni "negdje u Zagrebu". Na genocid počinjen nad hrvatskim narodom 1945. i 1946. godine, spustio se mrak, i ova tema je čak i danas nepoželjna u visokim krugovima hrvatske politike.

(Nastavlja se..)

Tagovi: religija, križni put

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

ANTONIJA SE LJUTI - Prva dama Pleternice tvrdi: Lažete!

.

Gradski muzej Požega - Predstavljen projekt digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa Požeškog kraja

.

JVP Grada Požege prezentirala rad novog sustava za zaštitu od poplava

.

Sutra će se asfatirati dio državne ceste 38 te će isti biti zatvoren za promet

.

Gradonačelnik Nove Gradiške podnio ostavku

.

Gulaš za 25 kuna: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

.

PSŽ: Opet nagli porast, od jučer 22 novopozitivnih osoba, ukupno aktivno 109 slučajeva

.

Padaju novi crni rekordi u Hrvatskoj. Više od 1500 zaraženih

.

Općina Velika raspisala je Javni natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija

.

Danas je Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

.

HPD Gojzerica Požega: Uspon na zagorski biser- Strahijščicu

.

Dani jabuka u Katoličkoj školi

.

Prof. Ljuba Šolić otišla u zasluženu mirovinu, radne kolege emotivno se oprostili od nje

.

Sportski vikend u dvorani Tomislav Pirc

.

Kako i kada će započeti prelazak na novi DVB-T2 sustav

.

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom koji je ukrao drva

.

Struje danas neće biti .....

.

Vrijeme danas uglavnom sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura između 18 i 23°C

.

Raspored odvoza glomaznog otpada za 24. listopada

.

Belje preuzima Meggleov biznis i zadržava 70% radnika

.

SPECIJAL: Što nam to Dragan K., Antonija J. i Franjo L. podvaljuju s pleterničkim naftnim bušotinama?

.

Samo 4 sastojka! Brzi recept za topli sendvič s Nutellom koji je oduševio sve

.

Znate li koliko košta gorivo u Europi? Hrvatska je najskuplja s prosječnim cijenama litre benzina u okruženju

.

Danas se u Hrvatskoj po prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

.

Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19

.

Javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje u Poduzetničku zonu Velika

.

U Lipiku jesenska sustavna deratizacija

.

Sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza održat će se 26.listopada u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

Kadetkinje i kadeti Kuglačkog kluba ʺNove nadeʺ nastupili na državnom prvenstvu u sprintu za sezonu 2020./2021.

.

U posljednja 24 sata zabilježeno više od 1400 novooboljelih

.

45-godišnji planinar kod Šeovice pronašao ručnu bombu

.

Sprovod prelata Vjekoslava Marića u Požegi

.

Danas će bez struje biti...

.

Na posljednjem testiranju obrađeno 103 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih

.

Danas pretežno sunčano

.

Struje danas neće biti .....

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu