Taekwondo ispit 14.4.2017.

Taekwondo ispit
(FOTO: Z.Š.)

19.04.2017. | Z. Sliško
Pregleda: 4204

Dana 14. travnja 2017. godine, s početkom u 17,00 sati, u organizaciji Taekwon-do kluba "Gimnazija" – Požega, Pavla Radića br. 263 održan je ispit za učeničko taekwon-do zvanje 6. kup zeleni pojas (kup na korejskom znači stupanj). Inače taekwon-do učenička zvanja sastoje se od 10 stupnjeva a svaki od stupnjeva označen je odrđenom bojom pojasa. Učenički stupnjevi idu od 10. do 1. stupnja, što znači da je deseti stupanj najniži kojega stječu početnici danom upisa u taekwon-do klub. Za sve ostale se polaže nakon određenog broja treninga. Deveti kup je označen bijelim pojasom i žutom trakom a bijela boja inače simbolizira neispisan list papira. Osmi i sedmi stupanj označeni su žutim pojasom koja boja se odnosi na boju zemlje a simbolizira postavljanje temelja taekwon-do tehnike. Zeleni pojas 6. i 5. stupanj simbolizira plod voćke koji se već razvio ali još nije sazrio, simbolizirajući tako početak razvoja taekwon-do tehnike. Plavi pojas 4. i 3. stupanj predstavlja Nebo i simbolizira razvoj taekwon-do tehnike do nebeskih visina. Crveni pojas 2. i 1.kup prestavlja opasnost za protivnika jer je taj učenik naučio već toliko tehnika koje je sposoban upotrijebiti. Logično pitanje bilo bi zbog čega stupnjevi ne idu od prvog do desetog pa onda ponovo počinju od prvog stupnja crnog pojasa, nego idu natraške. Međutim, nema odgovora na to pitanje i samo se može reći da je to uzeto iz istočnjačke tradcije koja je tamo utkana i u dječje igre. Crni pojas simbolizira sazrijevanje a crni pojasevi počinju s prvim stupnjem pa idu sve do devetog stupnja. Pogrešno je vjerovanje da su svi stupnjevi crnog pojasa pojasevi stručnjaka-eksperata. Prvi stupanj crnog pojasa može se usporediti s pticom koja je iz svog gnijezda izletjela na svoj prvi let. Jednostavno rečeno, nositelji učeničkih stupnjeva uče tehnike-abecedu taakwon-do-a, dok nositelji stupnjeva crnog pojasa uče primjenjivati ranije naučene tehnike. Tako su crni pojasevi od prvog do trećeg stupnja početnici, od četvrtog do šestog eksperti koji su savladali fizički aspekt vješteine, dok su crni pojasevi od sedmog do devetog stupnja mastori-instruktori koji su savladali i fizički i duhovni aspekt vještine. Jednostavno rečeno, to je kombinacija filozofa i generala a osobine jednih i drugih su svima dobro poznate. Nakon ovog objašnjenja puno je jasnije što su to taekwon-do zvanja.



Taekwon-do klub "Gimnazija" djeluje od 17. listopada 1985. godine, s tim da je do 1996. godine nosio ime "Požega," ime je promijenio zbog vježbanja u dvorani ondašnje požeške Gimnazije. Od 2015. radi u privatnoj dvorani koja je vlasništvo Zlatko Sliška ali on, kao jedan od osnivača i članova Kluba, smatra da dvorana (dojang ili škola na korejskom) pripada svim učenicima koji u njoj vježbaju. Kako bi se izbjegla birokratizacija i pisanje izvješća, koja birokracija smatra važnijim od osnovne svrhe postojanja Kluba, sve je besplatno. Dakle nema novaca pa nema ni izvješća. Dvorana je potpuno opremljena svim što je potrebno a uređena je u tradicionalnom istočnjakom stilu. Vježba se na istočnjački način a to znači da ni novac ni vrijeme ne znače ništa a svi koji vježbaju smatraju se putnicima na beskonačnom putu samousavršavanja ("do" znači put). Oni koji to žele u određenom životnom razdoblju, mogu se posvetiti i vanjskim, senzacionalističkim manfestacijama odnosno natjecanjima i stjecanju slave. Kada to prođe opet se vraćaju sebi i samousavršavanju do kraja fizičkog života a čak i kada fizičku umru iza njih ostaju njihove poruke i pouke. To je potpuno drugačije od plitke zapadnjačke, materijalističke filozofije koja vježbanje vidi samo kao svrhu stjecanja dobiti materijalističkog karaktera. Učenicima se govori da im je vrijeme ograničeno i da u tom vremenu moraju postići neki cilj (obično novac i društveni status). Mi vjerujemo da je takva materijalistička filozofija uzrok mnogih bolesti i zala jer dovodi do frustracija ako se nešto može postići. Tako je došlo i do inflacije sportskih nagrada do kojih se često dolazi na nepošten način. Lijek za to je taekwon-do. Sportska pravila u taekwon-do-u stalno se usavršavaju na način da se dodaju gotovo akrobatske tehnike u borbi koje se najviše boduju. Npr. Udarac petom iz skoka i okreta 360 ili 540 stupnjeva u visoku sekciju (glava) boduje se s pet bodova. Tako se onemogućava pristup onima kojima je cilj samo protivniku nanijeti ozljedu. Za to ne treba vježbati i to je lako ali je zato izazov pobijediti s vrhunskom tehnikom a da se protivnik ne ozljedi. Ovo nikako ne znači da se taekwon-do borci ne mogu nositi i s ovakvima, što smo mogli vidijeti ako bi koji od njih došao na tkd natjecanje. Napokon, tkd zaštitne oprema koja je bila osnova za nastanak kick boxa patentirana je u Americi od stane tkd majstora Jhoon Rhee-ja.


Tako su naši članovi izbacivanje iz Športske dvorane "Tomislav Pirc" pretumačili kao korist jer se mogu puno bolje posvetiti taekwon-do-u. Namjera je putem sredstava društvenih mreža pozvati one koji žele vježbati taekwon-do da se jave. Tražit će se po šest učenika iz svake dobne i spolne skupine-šest kadeta i šest kadetkinja, šest juniora i šest juniorki i šest seniora i šest seniorki. Dakako vježbati mogu i stariji građani a kako u taekwon-do-u postoje veteranka natjecanja mogu se i oni natjecati. Oni koji ne prihvaćaju filozofiju prethodno opisanu sami će sebe eliminirati čak i ako se jave.


Pet učenika koji su položili za zeleni pojas 6. kup potpuno su predani vježbanju taekwo-do-a. Oni su ono što je preostalo od 40 učenika koji su vježbali u ŠD Tomislava Pirc. Izdržali su termine koje bi malo tko izdržao, u 21,15 sati a onda smo svi bez objašnjenja izbačeni iz dvorane. To se u početku činilo tragičnim ali je u vlastitoj dvorani bolje. Važno je spomenuti imena tih učenika a to su:

1. Josipa Kelbasa r. 2004. god.

2. Lea Kelbasa r.2003. god.

3. Vanessa Kelbasa r.2006. god.

4. Viktor Kelbasa r.2008. god.
>br>5. Marija Šteper r. 1982. god..

Svi ovi učenici imaju već i jedno natjecateljsko iskustvo na "Božićnom kupu" koji je održan u Slav. Brodu 10. prosinca 2016. godine. To je prijateljsko lagano natjecanje a dobro je za stjecanje prvih natjecateljskih iskustava i samopouzdanja. Svi navedeni su osvojili medalje.

Prema pravilima Međunarodne taekwo-do federacija (I.T.F.) koje je naš klub član i s kojom ima potpisan Ugovor (I.T.F. Recognition Plaque 5648) ispit za uečnička zvanja održava se u vježbaonici kojoj učenik pripada ali ispit može provoditi samo međutnordni taekwon-do instruktor. Trener kluba Zlatko Sliška nositelj je crnog pojasa sedmog stupnja (CRO-7-2) i međunrodni instruktor. Važno je reći i to da I.T.F. ne zadire u suverenite zemelja članica, što znači da instruktori moraju još udovoljiti i sportskim propisima svojih matičnih zemalja. Tako je Zlatko Sliško i licencirai trener i ispitivač Hrvatskog taekwon-do saveza a broj njegovih licenci je 094/501 i 094/502 (koja se svake godine mora obnviti sudjeloanjem na seminaru). Sve ovo navodima kako bi našim sugrađanima pojasnili način rada našeg Kluba a svi koji budu željeli vježbati (od rujna 2017.) neka se jave na mobilni telefon 091/523-70-82 ili na e-mail [email protected].

Mr.sc. Zlatko Sliško


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI