Uskrsni ponedjeljak u crkvi sv. Lovre u Požegi

Uskrsni ponedjeljak u Požegi
(FOTO: Požeška biskupija)

18.04.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3292

Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja  biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj crkvi sv. Lovre.  Pozdravljajući sudionike podsjetio ih je da Crkva svetkovinu Uskrsa slavi osam dana kao jedan dan, naglasivši da se i danas želimo zaustaviti pred uskrslim Gospodinom i nastojati vjerom razumjeti što je on za nas učinio i tko je postao time što je za nas položio svoj život i pobijedio smrt. »Uskrsli Gospodin je jedina i najčvršća nada ovoga svijeta i naša osobna nada«, poručio je nazočnima, pozvavši ih da mu povjere sve svoje sumnje i poteškoće te mu se u ovom misnom slavlju približe skrušenim srcem.

U homiliji biskup je progovorio o različitim pristupima pojedinim događajima. Rekao je da se pred zbivanjima koja nas zanimaju zaustavljamo pameću i nutarnjim duhovnim raspoloženjem, otvorenošću koja nam omogućuje da ih razumijemo te postanemo njihovim dionicima. Pred onim pak događajima koja nas ne zanimaju, ili smo im protivni, ostajemo za njih zatvoreni, te ih zbog toga ne razumijemo i ne postajemo njihovim dionicima. Ustvrdio je kako osobe o kojima  govori današnje evanđelje - žene, s jedne strane, a židovski starješine i vojnici, s druge strane  - događaju Isusova uskrsnuća pristupaju na spomenuta dva načina. Žene nastupaju s velikom otvorenošću i ljubavlju za Isusa. Nakon njegove smrti među prvima žure iskazati poštovanje njegovu mrtvom tijelu. I dok su išle onamo, Isus im je došao ususret. On im nije pristupio tek na neki izvanjski način, nego na nutarnjoj razini na kojoj se i događaju istinski susreti. Naime, nismo nekoga susreli sve dok mu se nismo otvorili s povjerenjem i on nama, i tek na taj način nastaje među nama komunikacija u duhu, jedni drugima dodirnemo dušu. Svakodnevno u prolazu vidimo mnoge ljude, ali ih ne susrećemo, ustvrdio je biskup, jer se istinski susret događa u duhu. Pojasnivši pravu narav susreta, naglasio je, ako želimo stvarno upoznati tko je neka osoba, trebamo joj pristupiti   sposobnostima duha po kojima se ostvaruje blizina i iskustvo osobe.

Govoreći zatim o načinu na koji su s događajem Isusova uskrsnuća ophodili židovski starješine i vojnici, istaknuo je da su oni ostali daleko od njega, zatvoreni u svoje nečasne namjere. A kako nisu mogli nijekati bjelodanu i lako provjerljivu činjenicu njegova praznog groba, odlučili su je krivotvoriti i s njom trgovati, ustrajavajući u svom stavu da s Isusom ne smije biti drugačije nego li su oni odredili,  te su potplatili vojnike da razglašuju kako su učenici ukrali njegovo tijelo iz groba. I razglasilo se to među Židovima sve do danas, kaže današnje evanđelje. Pitajući se koji su to »Židovi sve do danas«, biskup je upozorio nazočne na opasnost da se i oni nađu među njima, da ih suvremeni mentalitet onesposobi za vjeru te prihvate krivotvorinu da Isus zapravo nije ni postojao,  da nije pobjednik nad smrću,  da nije uskrsnuo te da naš svijet i naša sudbina počinje i završava jedino na ovoj zemlji. Ustvrdivši da je promašaj spomenutih Židova i vojnika u tome što su smatrali da će novcem i širenjem lažne vijesti pobijediti Onoga koji je pobijedio smrt. Upozorio je da su u sličnom stanju i oni ljudi u Hrvatskoj koji su i ove godine samo za stolom »trbuhom slavili Uskrs«, te su ostali mrtvi u svojim srcima, nisu ih vjerom otvorili Isusu Kristu da bi postali dionicima njegove blizine i snage.


Još je podsjetio nazočne kako novac nerijetko i danas kroji vijesti i istinu o događajima. Potaknuo ih je da zbog svoga dostojanstva ne dopuste postati žrtvama sustava koji potplaćuje ljude da skrivaju istinu i time ih udaljuje od stvarnosti života, osobito od onih dubokih dimenzija našega postojanja u kojima prepoznajemo Božju blizinu. Pozvao je nazočne da se ovih uskrsnih blagdana ne bave osuđivanjem takvih ljudi, nego da radije ojačani u vjeri i u povjerenju prema Isusu Kristu, nastoje oko dubokih odrednica našega života u kojima nam se Bog otkriva te ga svjedoče u svojoj svakodnevici. Poželio je da uskrsnu osminu prožive u nutarnjoj otvorenosti, povjerenju i ljubavi za Isusa Krista, da ih u njihovim nemoćima dotakne njegova blizina i zahvati njegova pobjednička snaga.


Na svršetku biskup je zahvalio svećenicima, ministrantima, svim nazočnima vjernicima, a napose pjevačima na sudjelovanju u ovom slavlju. Sa željom da uskrsli Gospodin pogleda njihovu otvorenost i povjerenje u Njega te ih sebi privuče da žive od njegove blizine, osobito u teškim životnim situacijama, na sve njih zazvao je Božji blagoslov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI