Korisnici Firefox i Chrome internetskih preglednika u velikoj su opasnosti

Ineternet napadi na privatnost
(FOTO: Dnevnik.hr)

17.04.2017. | M.B./Dnevnik.hr
Pregleda: 5536

Stručnjaci za internetsku sigurnost diljem svijeta upozoravaju na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internetskim preglednicima.

Napadi na privatnost korisnika interneta nisu nikakva rijetkost. No, neki od njih su tako dobro skriveni da korisnik ni ne zna da je napadnut.

Svjetski stručnjaci za internetsku sigurnost ovih dana su upozorili na phishing napad koji koristi propuste u Google Chrome i Mozilla Firefox internetskim preglednicima, piše itnews.com. Riječ je o krađi identiteta, a prvi kontakt sa žrtvom napadači obično ostvaruju preko elektroničke pošte.


Naime, u sandučić elektroničke pošte primite poruku koja vam uopće ne izgleda sumnjivo, a u njoj se nalazi poveznica na internetsku stranicu koja vas vodi do prijave za internet bankarstvo, koja izgleda identično kao prava. No, podaci koje ste upisali nisu poslužili kako bi vas spojili na sustav internetskog bankarstva već su poslani direktno napadaču, koji će vam vrlo vjerojatno u kratkom roku isprazniti račun.


Kako se zaštititi?

Korisnici Mozilla Firefoxa
mogu ručno podesiti preglednik da umjesto enkodiranih adresa vide prave na sljedeći način:

-u adresnu traku upišite about:config
-napravite pretragu s ključnom riječi punycode

-dvostrukim klikom na network.IDN_show_punycode mijenjate vrijednost iz false u true


Korisnici Chromea
nemaju ovu mogućnost, no ako kopiraju sumnjivu poveznicu u tekstualni procesor, primjerice notepad, umjesto enkodirane adrese prikazat će im se prava. Ako se kopirana adresa ne prikazuje jednako kao u pregledniku već počinje sa znakovima xn-- radi se o enkodiranoj adresi.

izvor: www.dnevnik.hr




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
1. Odlično, olakšava puno stvari
2. Loše, sve je poskupjelo
3. Vratite nam kunu!
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI