Donosimo popis svih graničnih prijelaza

Granice u Hr
(FOTO: Večernji.hr)

15.04.2017. | Vecernji.hr
Pregleda: 7472

Kilometarske kolone i sati čekanja na graničnim prijelazimamnogima koji su danas putovali u ili preko Hrvatske zagorčali su početakuskrsnih blagdana. Najgore su prošli oni koji su ulazili u Hrvatsku prekoBregane jer su na tom graničnom prijelazu morali čekati u 10-kilometarskojkoloni nekoliko sati kako bi prešli granicu.

Gube vrijeme i živce

Vrijeme i živce gubili su i putnici koju su prelazili i druge graničneprijelaze sa Slovenijom. Nešto bolja situacija je bila na graničnim prijelazimas BiH i Srbijom, gdje se, prema podacima HAK-a, čekalo na prolaz do dva sata.Početak uskrsnog vikenda tako je potvrdio strahovanja o kaosu koji će nastatina graničnim prijelazima zbog provedbe europske uredbe o sustavnomprovjeravanju putnih isprava građana EU u bazama podataka. Zbog toga policija od7. travnja, kad je uredba stupila na snagu, na graničnim prijelazima skenirasvaku putovnicu ili osobnu iskaznicu.


Prije granični policajci nisu smjeli sustavno skenirati dokumente svakoggrađanina EU, nego su samo vizualno pregledali putne isprave, što je trajalopuno kraće. Državljani trećih zemalja koje nisu članice EU i prije su,a to se nije promijenilo novom uredbom, morali biti "skenirani” u bazamapodataka. No, gužve na graničnim prijelazima sada se stvaraju za sve, idržavljane i nedržavljane EU, jer sustavne kontrole državljana EU oduzimajupuno više vremena nego prije, kad nisu bile obvezne. Javnost pak ne zna kakvisu rezultati tih sustavnih kontrola na granicama zbog kojih ispašta mnogoljudi. Iz Europske komisije danas su poručili da zbog sigurnosnih razloga nećeotkrivati detalje o tome kakve su konkretno informacije o primjeni nove uredbeo sustavnim kontrolama dale pojedine zemlje članice EU na sastanku izazatvorenih vrata u srijedu u Bruxellesu.






– Komisija će nastaviti blisko surađivati sa zemljamačlanicama kako bi osigurala da se pravila primjenjuju na najbolji mogući načinte da učinak na protok prometa bude izbjegnut, a da pritom ne budekompromitirana razina sigurnosti – rekla je glasnogovornica EK. Nova uredbauvedena je s ciljem jačanja sigurnosti nakon što se pokazalo da državljani EUkoji imaju potencijalne terorističke namjere mogu zloupotrebljavati ranijuuredbu koja nije obvezivala na skeniranje svih putovnica u bazama podatakatraženih ili sumnjivih osoba. Ranije su takvi potencijalni sumnjivci, kojiputuju s putnim isprava EU, imali veće šanse da neometano prelaze granice negošto to imaju sada, s novom uredbom koja propisuje sustavne provjere.

Ciljane provjere

No nova uredba dozvoljava mogućnost da države članice, na temelju pisaneprocjene rizika koju moraju poslati svima u EU, privremeno pređu sa sustavnihna ciljane provjere državljana EU u situacijama kad sustavne provjere izazivajuvelike gužve. Ciljane provjere u tom slučaju znače da se ne skenira svaka putnaisprava svakog državljanina EU, nego, kao i prije stupanja nove uredbe nasnagu, da se samo vizualno pogleda svaka putna isprava, a da se skeniraju samoone koje pobuđuju neku sumnju. Gužve koje se stvaraju i drugog vikenda odstupanja na snagu nove uredbe pokazuju da nije baš svima jasno kako seprimjenjuju ta pravila o prelasku sa sustavnih na ciljane provjere u ciljusmanjenja gužvi. O tome se raspravljalo na sastanku u srijedu u Bruxellesu.Novi sastanak na tu temu je zakazan za 28. travnja.

Kaos na granicama po svemu sudeći neće nestati sve dok jena snazi sporna uredba. Stoga je vrlo moguće da se prizori kaosa s graničnihprijelaza budu događali svakog vikenda. Taj kaos moguće izbjeći ako se koristealternativni granični prijelazi. Hrvatska sa Slovenijom ima ukupno 24međunarodna granična prijelaza, a najgore stanje je na Bregani, Macelju,Pasjaku... na koje ide glavnina putničkog cestovnog prometa između dvijezemlje. No u blizini tih velikih postoje i mali prijelazi poput Harmice iNaselja kod Bregane, na kojima su gužve znatno manje. Isto tako, izmeđuHrvatske i Slovenije postoji i 27 stalnih graničnih prijelaza za pograničnipromet koje uz nositelje pogranične propusnice mogu prelaziti i svi drugidržavljani EU. S BiH imamo 25 stalnih međunarodnih graničnih prijelaza zaputnike (i još 20 pograničnih), s Crnom Gorom dva, s Mađarskom 12, a sa Srbijomosam. Popis svih tih prijelaza donosimo na karti uz ovoj tekst i preporučujemoda prije polaska na put provjerite koji vam je najbolji alternativni prijelaz.

  Kako izbjeći Breganu, kad tempirati dolazak na granicu...

Prijelazi za pogranični promet
Na njima mogu hrvatskugranicu sa Slovenijom priječi svi državljani EU. Na pograničnim prijelazima sBiH granicu samo mogu priječi oni s pograničnim propusnicama.

Radno vrijeme Stalni međunarodni granični prijelazi zaputnike u cestovnom prometu otvoreni su od 0 do 24 sata, dok su prijelazi zapogranični promet otvoreni od 6 do 22 sati.

Kako izbjeći Breganu Najgori prijelaz na kojem se čeka i popet sati moguće je izbjeći kad se dolazi iz smjera Ljubljane tako da se izađe sautoceste kod mjesta Čatež ob Savi i uputi do osam kilometara udaljenogprijelaza Harmica. Isto tako, prije Bregane se može izaći s autoceste i granicuprijeći na tri kilometra udaljenom malom prijelazu Bregana-Naselje.

Najveće gužve su ujutro Izbjegavajte dolazak na graničneprijelaze u jutarnjim satima jer tada su najveće kolone. Najbolje je tempiratidolazak na granicu sredinom dana, kad je priljev vozila znatno manji.Provjerite stanje na cestama prije nego krenete na put.

Ljudi su granicu na Bregani prelazili pješice

Premapodacima Ministarstva unutarnjih poslova, danas u 11 sati najduža kolona vozilabila je na graničnom prijelazu Bregana. Za ulazak u Hrvatsku na tom prijelazuse čekalo tri i pol sata, tvrdi MUP, u koloni vozila dugoj 10 kilometara. Zaulazak u Sloveniju na Bregani se čekalo sat vremena u koloni od 400 metara, doksu oni koji su išli autobusima morali čekati sat i pol kako bi ušli u Deželu.Dugo čekanje na Bregani ponukalo je neke putnike iz autobusa koji su izgubilistrpljenje nakon višesatnog stajanja da uzmu svoje stvari i pješice prijeđugranicu. Vozači automobila koji nisu to mogli učiniti, svoje nezadovoljstvo suizražavali trubljenjem. Veća gužva je danas, prema podacima MUP-a, bila i nagraničnom prijelazu Duboševica na granici s Mađarskom gdje se čekalo na ulaz uHrvatskoj 90 minuta u koloni dugoj 1,5 kilometara. Prema podacima MUP-a, na GPSlavonski Brod, koji je često usko grlo, danas u 11 sati na ulazu u Hrvatskunije bilo duljih čekanja, a na izlazu iz Hrvatske kolona je bila 700 metara ičekalo se 40 minuta.

izvor: www.vecernji.hr   



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI