Veliki petak u požeškoj katedrali

Veliki petak u katedrali
(FOTO: Požeška biskupija)

15.04.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3885

Na Veliki petak, 14. travnja u popodnevnim satima požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je Obred Muke Gospodnje u požeškoj Katedrali. S njim su na obredu sudjelovali svećenici iz župe sv. Terezije Avilske i iz središnjih biskupijskih ustanova te brojni vjernici. Trojica solista  otpjevala su Muku po Ivanu uz dionice koje je izveo katedralni mješoviti zbor. U kratkoj homiliji biskup je upitao nazočne što kažu na ono što su čuli u navještaju Muke Gospodnje i kako se prema tome odnose. Spomenuo je da s jedne strane djeluju oni koji su zahvaćeni zlom, mržnjom, prezirom, osvetom te osuđuju nedužnog Isusa na smrt a s druge strane istovremeno Bog ostvaruje najveći pothvat, lomi okove zla i smrti njegovom posvemašnjom vjernošću Ocu, ljubavlju i milosrđem. Biskup je upozorio kako je Isus pobijedio zlo tako da ga je preuzeo na sebe, ustvrdivši da nema drugog puta kojim bi se to moglo ostvariti.

Izrazio je radost što su se nazočni u Katedrali sudjelovanjem na slavlju muke Gospodnje odrekli onih koji igraju smrtne igre zla i svrstali među one koji su lijepe duše, poput Marije Isusove Majke, Marije Kleofine i Marije Magdalene, poput ljubljenog učenika Ivana, ili satnika koji je u umirućem Isusu prepoznao Sina Božjega. Rekao im je da su na taj način postali dionicima dara Isusove muke i smrti, nutarnje slobode od zla, mržnje i ranjenosti smrću. Podsjetio ih je kako je samo raspeti Isus temelj nade u pobjedu nad zlom i smrću te ih je pozvao da na Veliki petak o 20. obljetnici Požeške biskupije još snažnije usvoje biskupijsko geslo »Krist danas i uvijeke, naša nada«. Potaknuo je nazočne vjernike da se danas u svojim dušama tako raspolože da Gospodin Isus, koji je za njih umro i pobijedio smrt, osjeti kako su mu oni prijatelji. Pozvao ih je da mu, kad budu poljubili njegov križ, reknu da može s njima računati ovdje u Požegi, u Hrvatskoj, jer vjeruju njegovoj pobjedi i žive od njegovih nada.

Nakon sveopće molitve u Katedralu je svečano unesen velom pokriveni križ, kojemu su svi nazočni vjernici, nakon što je otkriven, iskazali štovanje prigibanjem koljena i poljupcem. Na svršetku slavlja biskup im je zahvalio za sudjelovanje i pozvao da noćas ili sutra tijekom dana pronađu vremena za molitvu na Isusovu grobu u kapeli sv. Ivana Pavla II. u kripti. Potom su župljani katedralne župe prema prethodno utvrđenom rasporedu započeli molitveno bdijenje uz Isusov grob, koje će se nastaviti tijekom Velike subote sve do početka Vazmenog bdijenja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI