Biskup Škvorčević pohodio Dom umirovljenika u Velikoj

Biskup u Velikoj
(FOTO: Požeška biskupija)

13.04.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 2721

U sklopu svojih preduskrsnih susreta s vjernicima u posebnim životnim okolnostima požeški biskup Antun Škvorčević 12. travnja pohodio je Dom umirovljenika u Velikoj te je s korisnicima i osobljem Doma slavio svetu misu. Biskup je u pozdravu izrazio radost što je Bog razlog da su se opet našli zajedno u ovo preduskrsno vrijeme. Osvrnuo se na pokriveni križ na oltaru, protumačivši kako je taj običaj od starine prisutan u našim crkvama na »Gluhu nedjelju«. Kazao je da nas to podsjeća kako su mnogi Židovi u Isusovo vrijeme bili gluhi za ono što im je on govorio, nisu čuli Božju riječ niti su osjetili Božju blizinu, te nas taj običaj poziva da ne budemo gluhi za Boga, osobito sada u Velikom tjednu, kad slavimo najveći događaj Isusovog položenog života za nas i njegova uskrsnuća. Naglasio je važnost Isusova »za nas«, rekavši da njegova snaga tijekom dvadeset stoljeća nije oslabila, nego je jaka još i danas, i da želi ući u našu slabost. Pozvao ih je da otvore svoju nemoć Isusovoj jakosti, da ih on osnaži svojim Duhom kako bi mogli nositi slabost svoga tijela i godina.

U homiliji je biskup Antun na temelju dnevnog evanđelja protumačio nazočnima značenje riječi predati i izdati s kojima sveti pisac opisuje odnos između Isusa i Jude. Kazao je kako je teško kad netko izda čovjeka, a još teže kad se u svom životu odrekne Boga. Time nije naškodio Bogu, nego samome sebi, jer se otkinuo od izvora života. Biskup se potom usredotočio na Isusa koji – dok ga Juda prodaje neprijateljima – on u potpunosti predaje sebe Ocu, vjeran do u smrt na križu i postaje pobjednik. Biskup je potaknuo nazočne starije osobe da sebe posvema povjere Isusu Kristu te u svojim slabostima i nemoćima budu dionicima Isusove jakosti. Još je dodao kako im se valja čuvati da u svakodnevnom životu ne postanu izdajice jedni drugih, nego da nastoje oko plemenitosti i dobra kako to prema nama iskazuje Bog.

Na temelju čitanja iz Izaije proroka biskup je zatim progovorio nazočnima o vještom jeziku i budnom uhu koje im Bog daje u molitvi i napose po sudjelovanju u svetoj misi. Vješt je onaj jezik, pojasnio je biskup, koji zna riječju krijepiti umorne – osamljene, bolesne i siromašne – rekavši da je to jezik koji vrši najljepšu službu, za razliku od onog jezika koji kad govori protiv drugoga, ogovara, vrši neprijateljsku službu, unosi otrov u međuljudske odnose. Budno pak uho, nastavio je biskup, je ono koje osluškuje Boga i po njem uspostavlja odnos s ljudima u dimenzijama njegove dobrote i ljubavi. Ustvrdivši da je prorok zbog vještine svoga jezika i budnog uha za Boga morao mnogo trpjeti, naglasivši da ga to nije obeshrabrilo nego je ustrajao na Božjoj strani.


Završavajući homiliju biskup je zamolio Gospodina Isusa da iz moći svoje ljubavi na križu dadne nazočnima snagu živjeti potpuno predanje Bogu, osmisliti svoje nemoći, poteškoće i osame, te na taj način ugraditi sebe u našu Požešku biskupiju koja ove godine Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom slavi 20. obljetnicu svoga utemeljenja.


Na svršetku misnog slavlja ravnateljica Mirjana Novak je zahvalila biskupu Antunu što ih već 20 godina redovito posjećuje, naglasivši da ih njegova blizina nadahnjuje i snaži. Ustvrdila je kako se u ovom Domu nikada ne osjećaju izoliranima i zaboravljenima, podsjetivši je da se u njemu jednom tjedno slavi sveta misa. Nabrojila je vjerske sadržaje koji su do sada organizirani za korisnike i osoblje Doma i najavila predstojeće događaje u kojima namjeravaju sudjelovati u hodu priprave za Treći biskupijski euharistijski kongres, naglasivši da s posebnom radošću iščekuju hodočašće starijih osoba u Voćin, idućeg 7. lipnja. Moleći Božji blagoslov za sva biskupova pastoralna nastojanja u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres Požeške biskupije, u ime svih korisnika i djelatnika Doma zaželjela je biskupu sretan Uskrs. Zahvalivši ravnateljici za njezinu čestitku, biskup je nazočne pozvao da mole za njega i za svećenike kako bi mogli izvršiti poslanje koje im je povjereno.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI