Križni put na žalosni petak, 7.travnja

Križni put Udruge hrvatski domobran
(FOTO: Privatna kolekcija)

08.04.2017. | A.M.
Pregleda: 4167

Udruga Hrvatski domobran Požega i ove je godine posvetila Žalosni petak, 7. travnja svim hrvatskim mučenicima, a posebno svim znanim i neznanim hrvatskim žrtvama 2.svjetskog rata i poraća. Desetak članova udruge, predvođenih novoizabranim predsjednikom Zlatkom Čunovićem, i članovima predsjedništva Josipom Oreškovićem, Josipom Hećimovićem i Slavkom Andrišekom, vozilom su obišli veliko područje Požeštine, posjetili 18 naselja razbacanih u krugu od gotovo 200 kilometara u kojima se nalaze poznate masovne grobnice Hrvatske Domovinske vojske i civila iz 2. svjetskog rata, koji su sustavno likvidirani od svibnja 1945. sve do prosinca 1946. godine, a spomenikom ih je u proteklih četvrt stoljeća obilježila upravo Udruga Hrvatski domobran, ponajviše zalaganjem nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika Drage Franića. Ovaj Križni put na Žalosni petak između ostalih naselja vodio je kroz Kuzmicu, Zagrađe, Djedinu Rijeku, Ruševo, Čaglin, Jakšić, Mihaljevce, Trenkovo, Stražeman, Štitnjak, Emovce, Drškovce, i Požegu, a na 18 postaja – obilježenih masovnih grobnica hrvatskih vitezova i civila molila se pobožnost Križnoga puta, zapaljene su svijeće, a predsjednik požeških "Domobrana" Zlatko Čunović sudionicima je prepričavao brojne do sada otkrivene detalje o žrtvama i zločinima.



Požeška kotlina kao prirodno izdvojena cjelina, krajem II. svjetskog rata postala je dio paklenoga plana ondašnjih ratnih pobjednika da se počini genocid nad hrvatskim narodom, koji će zbog prirodnih gorskih granica kotline biti mnogo lakše prikriti, nego bi to bilo u drugim područjima Hrvatske. Godine 1945. u Požegi je uspostavljen jedan od najvećih komunističkih logora u Hrvatskoj, u koji su svakodnevno dovođeni pripadnici Hrvatske Domovinske vojske i brojni civili. U svakom trenu, do kraja 1946. u njemu je boravilo 30.000 Hrvata. Svakoga dana u njega su pristizale ponekad stotine, ponekad i tisuće ljudi sa tadašnjih križnih puteva. Iz logora su svakodnevno odvođene stotine, ponekad i tisuće logoraša, kojima se nakon odvođenja gubio svaki trag. Samo u obilježenim grobnicama koje su jučer obišli požeški Domobrani sahranjeno je preko 7.000 hrvatskih žrtava iz požeškog logora Glates, dok im se ukupan broj, kao i broj neobilježenih masovnih grobnica, nikada neće saznati.





Nakon cjelodnevnog obilaska spomen obilježja, članovi požeškog ogranka Udruge Hrvatski domobran, posjetili su groblje u Drškovcima pored Požege, gdje su nakon molitve na zajedničkoj grobnici hrvatskih vojnika, posljednju molitvu izmolili na grobu nedavno preminulog dopredsjednika Udruge Hrvatski domobran Republike Hrvatske, kao i dugogodišnjeg predsjednika požeške podružnice Udruge, Dragutina Franića.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI