Požega ima prvu detektivsku agenciju Inquis&Tor

Inquis&Tor u Požegi
(FOTO: 034 Portal)

07.04.2017. | M.B.
Pregleda: 19292

Detektivska agencija Inquis&Tor u ideji osnovana je 2014. god. a registrirana u prosincu 2016., a sa službenim radom je krenula u veljači 2017. što ju objektivno čini prvom detektivskom agencijom u našoj županiji,a njenog vlasnika, g. Stefana Romića, prvim privatnim detektivom u povijesti našeg kraja. S. Romić je završio opću gimnaziju u Požegi, diplomirao na Pravnom fakultetu u Osijeku, a zatim odradio detektivski vježbenički staž u detektivskoj agenciji g. Slavka Jereba u Puli.

To je rezultiralo polaganjem stručnog ispita za privatne detektive pri ministarstvu unutarnjih poslova koji se sastoji od relativno opsežnije materije; kriminalistike, forenzike, detektivskih poslova, kaznenog i upravnog prava, te uredskog poslovanja.

Detektivska agencija Inquis& Tor se nalazi u ulici Stjepana Radića u Požegi, i poput svakog "pionirskog" pothvata u svom začetku, pucajući (ne doslovno:) od profesionalnog entuzijazma i poslovnog elana, stoji na ekspoziciji građanima sa svim njihovim problemima, aktualnim i budućim, te svim njihovim pitanjima koja zahtijevaju pravodobne, pouzdane i prije svega ispravne odgovore.





Detektivski posao uz neminovnost misterija i intrige koji ga svakodnevno prate, uz pokoji snažan stereotip, zapravo je prilično kompleksan, ali u izvedbi egzaktan, nepredvidljiv i dinamičan, ali strogo reguliran. Također, unatoč fikcijskoj predodžbi i ne baš pre često glamurozan, s obzirom na to da podrazumijeva mnogo promatranja, analize i sebi specifičnog promišljanja.

Zasigurno najčešća predrasuda s kojom detektivi i nisu baš oduševljeni, je da se taj posao ugl. sastoji od; razotkrivanja, hvatanja i prokazivanja bračnih preljubnika in flagranti, ali to - iako očigledno zastupljena statistika na repertoaru djelovanja jednog detektiva, je daleko od suštine inače prilično ozbiljnoga posla. Čak i kada se radi o zadatku spomenute prirode, tj. nečemu tako (nažalost) praiskonski ljudskim poput preljuba, istom će se bez iznimke moći doskočiti iznalazeći odgovore na "Zlatna pitanja kriminalistike" i jedan pravi profesionalac će to interpretirati kao jednostavno utvrđivanje činjenica. Što nas dovodi do najbanalnijeg opisa detektivske djelatnosti, ali možda i najbolje i najprihvatljivije definicije, a to je da se privatni detektiv za potrebe i u ime klijenta bavi utvrđivanjem činjenica. To bi značilo da će privatni detektiv u skladu sa svojom profesionalnom obukom i tehnički i iskustveno stečenim vještinama, stručno utvrditi pojedine činjenice, kvalitetno definirati nepoznanice i što sveobuhvatnije odgovoriti na postavljena pitanja te kao konačan rezultat svog angažmana - sve to profesionalno uobličiti službenim izvještajem. Izvještajem čiji je značaj - uz podastiranje objektivne istine klijentu - u tome da za slučaj pravosudnog epiloga ima snagu službene isprave.



Općenito o detektivskoj djelatnosti

Iako u našem podneblju još i u današnje vrijeme spomen privatnih detektiva izaziva kako čuđenje, fascinaciju, pa tako i apstraktnu znatiželju, ugl. kao kuriozitet izvučen iz kriminalističkih noir filmova i "tvrdo kuhane" proze detektivskih romana, u visoko civiliziranim društvima pretežito zapadne hemisfere, detektivske agencije, pa tako i njihovih nosioci - privatni detektivi su najnormalnija pojava još od sredine 19. stoljeća. Tako je Allan Pinkerton davne 1850. god. osnovao jednu od prvih značajnih detektivskih agencija u Americi i u svijetu, čije poslovne i pravne (na)sljednice funkcioniraju i danas, a čiji zaposlenici su kroz noviju povijest bili protagonisti mnogih modernih legendi, priča i filmova.

Kod nas, kako zbog geopolitičkih i društveno-ekonomskih okolnosti, a tako i zbog stroge ideološke uvjetovanosti aktualnih režima, detektivska djelatnost je bila doslovno nepostojeća, i njome su se eventualno i isključivo neformalno mogli baviti samo najpovlašteniji operativci, i to isključivo po nalogu i potrebi najutjecajnijih pripadnika ondašnjeg društva. Uspostavljanjem Hrvatske neovisnosti i dolaskom, iliti otvaranjem slobodnog tržišta, postepeno se javljaju prvo naznake, a zatim i konkretne potrebe za profesionalnim detektivskim uslugama u privatnom sektoru, pa tako i nastaju prve detektivske agencije u Hrvatskoj, prvo u metropoli, a zatim i u ostalim velikim gradovima.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI