¨Depresija. Razgovarajmo¨- 15% osoba koje boluju od depresije pokušat će učiniti samoubojstvo

Puljašić, Kovačević i Matijević
(FOTO: M.M.)

06.04.2017. | Mladen Mirković
Pregleda: 6741

Ovogodišnji Svjetski Dan Zdravlja, posvećen je depresiji, kao jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice i obilježen je pod sloganom "Depresija. Razgovarajmo". U čast tome, danas je Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije je u suradnji s Domom zdravlja, Medicinskim fakultetom, Ligom protiv raka te Palijativnim timom Lipa iz Lipika organizirao besplatnu provjeru mentalnog zdravlja.



"Ovaj upitnik-test mjeri stres, anksioznost i depresiju te utvrđuje prisutnost različitih fizičkih faktora koji utječu na depresiju. Mjerimo krvi tlak, šećer u krvi te savjetujemo o zdravim životnim stilovima", rekao je Mato Matijević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.





"Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije već dugi niz godina surađuje s Domom zdravlja PSŽ i jednostavno smo naslonjeni jedni na druge. Mi imamo ambulante te medicinsko osoblje koje vidite ovdje te zajedničkim snagama pokušavamo pomoći našim sugrađanima, prvo edukacijom, a onda liječenjem", istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić.



"Depresivni smo ništa manje ni više nego ostatak Hrvatske. Možemo reći da je svaka druga osoba u svom životu doživjela neku fazu depresivnog stanja. U našoj županiji oko 6000 do 8000 ljudi ima nešto što bi se moglo dijagnosticirati kao depresija. Posljedica toga je velikim dijelom i Domovinski rat te se mentalnim zdravljem nedovoljno bavimo. Depresija je uzrok broj jedan radne nesposobnosti u svijetu vezan uz mentalne poremećaje. Svega 50% zatraži pomoć, a 30% se liječi, od tih 30% samo 10% dobiva adekvatnu zdravstvenu pomoć. Ovaj problem je rješiv te osobe oboljele od mentalnog poremećaja nerijetko nailaze na predrasude svoje okoline. Trebamo pomoći osobama u našem okruženju te ih potaknuti na razgovor bez osuđivanja i uputiti ih da zatraže pomoć. Depresija nije kratkotrajna promjena raspoloženja, nego ona zahtjeva da taj osjećaj lošeg raspoloženja traje najmanje dva tjedna. Čak 15% osoba koje boluju od depresije će pokušati učiniti suicid te je to dovoljno strašna činjenica sama po sebi", rekla je za kraj Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo PSŽ.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI