Dražen Muljević- Vrijeme je za požešku desnicu

Dražen Muljević (HSP AS)
(FOTO: Lidija Galić)

05.04.2017. | A.M.
Pregleda: 8012

Današnji razgovor ususret Lokalnim izborima napravili smo sa jednim od veterana požeške političke scene. Dražen Muljević – prije dvadesetak godina bio je na čelu Hrvatske stranke prava grada Požege, dok je danas utemeljitelj i član predsjedništva Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević , kao i predsjednik požeške podružnice ove stranke, ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća grada Požege u protekle 4 godine. Samo dva požeška političara koja su predvodila svoje stranke na lokalnim izborima 2001. i danas su aktivni. Tadašnji nositelji liste i kandidati za gradonačelnike bili su pravaš Dražen Muljević i SDP-ovac Zdravko Ronko, a njihova imena će se, uz veliku dozu vjerovatnosti, naći i na listama kandidata za Lokalne izbore u Požegi 2017. godine.



Još jedni lokalni izbori su pred vama. Je li se što promijenilo u vašoj percepciji pripreme za lokalne izbore u posljednja dva desetljeća?


Naravno. Prije svega, odavno sam zatomio nerealne ambicije, znam koliko "vrijedim" i sa popriličnom sigurnošću mogu predvidjeti broj glasova koje ću ostvariti. Prije dvadesetak godina predizborne aktivnosti, kao i samo djelovanje političkih stranaka na terenu, oslanjalo se isključivo na osobni kontakt sa članovima, simpatizerima i potencijalnim glasačima, kao i na okupljanje na predizbornim skupovima uz obaveznu podjelu stranačkih rekvizita. Izuzetno skupo reklamiranje na javnoj televiziji, na lokalu nije dolazilo u obzir ni kod najjačih stranaka. Osim osobnog kontakta, uz dostatna financijska sredstva mogli su se zakupiti termini na lokalnoj krugovalnoj postaji, dok su se stranački klubovi mladih redovito natjecali u tome tko će posljednji zalijepiti plakate "preko onih drugih". I danas smatram osobni kontakt sa potencijalnim glasačima najsnažnijim predizbornim "oruđem", ali tek posljednjih nekoliko godina Internet je u pripremama lokalnih izbornih natjecanja zauzeo izuzetno važnu poziciju. Iako sam "online" više od četvrt stoljeća, tek sveopće ludilo za društvenom mrežom "Facebook" u Republici Hrvatskoj, uglavnom nakon 2010. godine, dovelo je do nekih novih predizbornih utakmica, koje ponekad nisu niti iskrene, niti poštene, ali utječu na velik broj potencijalnih glasača. Tu su danas i brojni lokalni news portali, koji čisto tržišno razmišljaju, i rade za one sa "najdubljim džepom" tako da moram priznati da su lokalne predizborne kampanje prije dvadesetak godina bile puno povoljnije za sve sudionike istih, pače i male stranke, kao i neovisne gradske liste. Još jednom ponavljam, prisutan sam na Internetu duže od 25 godina, pa sve ovdje spomenuto ne smatram problemom s kojim se ne mogu nositi.




Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća u kojemu ste sudjelovali protekle četiri godine?

Jedno od većih postignuća šestog saziva Gradskog vijeća, u periodu 2013. do 2017. godine, vežem uz samo funkcioniranje vijeća. Razlika između djelovanja Vijeća u svom trenutnom sazivu, i Vijeća prije, recimo desetak godina, je u visoko podignutoj letvici transparentnosti. Prije nekoga vremena bilo je nezamislivo sudjelovati u konstruktivnim raspravama, pitanja oporbe zanemarivala su se, sjednice su bile zatvorene za javnost, čak se i novinarima svojevremeno branio ulaz u vijećnicu. U 6. sazivu Gradskog vijeća sve se to promijenilo, dobili smo prave konstruktivne i argumentirane rasprave, koje su znale potrajati i satima, mediji su sve 4 godine prisustvovali sjednicama, koje su dobrim dijelom prenošene i uživo, pa ih je tako mogla pratiti i požeška javnost. Kao vijećnik vladajuće koalicije u gradu Požegi, bio sam prisutan na svim radnim sjednicama Gradskoga vijeća od 2013. godine do danas, uputio sam tridesetak pitanja gradonačelniku i gradskim službama u sklopu Aktualnoga sata, iznio niz prijedloga, i sudjelovao u većem broju rasprava. U vrlo kompliciranoj situaciji oko iznajmljivanja Gradskog odmarališta u Baškoj, bio sam pri stavu da isto treba podržati, ali nikako na period od 15 godina – i u konačnici sam bio zadovoljan rješenjem da se objekt iznajmi na 5,5 godina, kako bi se u tom periodu, koji prolazi dosta brzo, našlo zadovoljavajuće rješenje. Još uvijek smatram da su neki od mojih pitanja i prijedloga posebice vezano uz gradsku infrastrukturnu problematiku, i dalje aktualni, i od nekih svojih prijedloga ni u svom budućem radu neću odustajati. Jedan od problema koje ovdje navodim iznalaženje je kvalitetnoga rješenja za donji tok potoka Vučjaka, koji u većem dijelu Orljavske ulice predstavlja po život opasan kanal visokih i strmih betonskih obala, u kojemu smo proteklih godina imali nekoliko nesreća, čak i sa smrtnim ishodom. Ako se ovaj problem ne može rješiti nadsvođavanjem potoka, kao što je to učinjeno u Ulici Matice hrvatske 60-tih godina XX. stoljeća, treba poseći za prihvatljivim rješenjima poput postavljanja sigurnosnih ograda, jer opasnost i dalje stoji, i za vozila, i za pješake – osobito djecu. Svi koji su proteklih godina pratili rad Gradskog vijeća, zasigurno znaju za pitanje koje sam u više navrata upućivao gradonačelniku i gradskim službama, vezano uz sudbinu originalnog spomenika Presvetog trojstva, koji je prije desetak godina razrezan u dijelove i zamijenjen replikom od plastične mase. Konačno sam na nedavnoj 31. sjednici Vijeća dobio pismeni odgovor, u kojemu je rečeno da Konzervatorski zavod uskoro kreće sa restauracijom spomenika, nakon čega bi slijedilo smještanje u prikladan prostor u dvorištu Zavoda u Požegi.



Kako procjenjujete uspjeh Vaše stranke na prestojećim izborima?

Napominjem, HSP AS je stranka koja je na vrlo podijeljenoj hrvatskoj desnici posljednjih nekoliko godina ostvarila veliki uspjeh. Na ove lokalne izbore krećemo sa 360 vijećničkih mandata koje članovi stranke obnašaju u županijskim skupštinama i gradskim i općinskim vijećima širom Lijepe naše, dok u svim anketama posljednjih godina slovimo za jedinu stranku desnice koja "diše za vratom" današnjoj "velikoj četvorki" (HDZ, SDP, Most, ŽZ). Iako je velik broj mandata postignut za vrijeme bivše Domoljubne koalicije, u kojoj smo bili strateški partner najvećoj hrvatskoj političkoj stranci, nismo spavali već smo bili stalno prisutni na terenu, među ljudima, i potencijalnim glasačima. Za razliku od dobro poznatog sistema rada malih stranaka, naš rad ne svodi se na četverogodišnje meditiranje, i kratko kampanjsko "udaranje na sva zvona" 20 dana prije izbora. Gledajući lokalno, od utemeljenja HSP AS 2009. pa sve do danas, u Požeško-slavonskoj županiji, te u gradu Požegi, kao i u nekim drugim gradovima i općinama županije, sve ovo vrijeme imali smo predstavnike u županijskoj skupštini ili gradskim i općinskim vijećima. Od 2009. do 2013. stranka je imala predsjednika Županijske skupštine, dok u gradu Požegi imamo kontinuitet u Gradskom vijeću 2009. do 2017. godine, uz to što posljednje četiri godine obnašam dužnost potpredsjednika Vijeća. U te 4 godine nije bilo ni jednoga perioda dužega od nekoliko dana, da nismo imali neku od stranačkih aktivnosti, bilo da se radilo o sjednicama IO HSP AS Požega, tiskovnim konferencijama , o radu na terenu, obilježavanjima važnijih datuma iz hrvatske povijesti, vijećničkim obavezama i događanjima te radu na Odborima i Komisijama pri Gradskom vijeću, kao i sudjelovanju u gradskim aktivnostima. Uz redovite stranačke i vijećničke aktivnosti u gradu Požegi, proteklih godina bio sam dosta zaokupljen radom u stranci, često putujući, prije kao dopredsjednik Glavnog stana HSP AS, te odnedavno i kao član predsjedništva stranke. Sve ovo smatram bitnim za uspjeh na svakim, pa tako i lokalnim izborima, ali konkretne postotke ne mogu vam davati prije no što završimo sa koalicijskim pregovorima, i odlučimo se za način izlaska na izbore. Okvirno mogu reći da sam u slučaju samostalnog izlaska na izbore, uvjeren u osvajanje bar jednoga mandata, te Vas mogu podsjetiti da je upravo HSP AS u koaliciji sa HDZ-om 2013. godine bio onaj presudni faktor koji je doveo do skidanja požeških neokomunista sa vlasti nakon dugih 11 godina.



Jeste li se odredili o načinu izlaska na predstojeće Lokalne izbore, i možete li nam nešto reći o smjernicama izbornoga programa?

Mogu Vam za sada reći da su u tijeku intenzivni pregovori sa strankama desnice i desnoga centra, kao i sa dosadašnjim koalicijskim partnerima, iako postoji mogućnost da na izbore izađemo i samostalno. Moja osobna želja bila bi lokalno okupljanje čitave desnice i zajednički izlazak na izbore. U situaciji u kojoj se granica između ljevice, centra, i desnog centra sve više pomiće, smatram da bi jedinstvena desnica mogla postići izvanredan uspjeh. Ja već godinama lamentiram o svepravaškome ujedinjenju koje bi dovelo do stvaranja po jakosti treće političke snage u državi. Odavno sam proučio povijest pravaškog pokreta, znam da su pravaši najveći uspjeh postigli prije stotinjak godina stvaranjem svepravaške organizacije, iz tada također podijeljenih 8 pravaških stranaka. No ovdje se danas radi o lokalnim, gradskim izborima, gdje je puno važnije iznalaženje rješenja za nagomilane gradske probleme, nego upuštanje u vječni rat desnice protiv ljevice. Dugi niz godina sam u pravaštvu i vodim se naukom Oca Domovine dr. Ante Starčevića, čije riječi danas postaju sve aktuelnije. Prije više od 150 godina Otac Domovine rekao je: "Mi Hrvati imamo dvije mane iz kojih izvire sva naša narodna nesreća – svima vjerujemo bez razmišljanja, i lako zaboravljamo zlo koje nam drugi učine". Starčević je odisao skromnošću, i vrlo jasno zastupao načela socijalne pravde, i upravo na tim načelima želim graditi naš izborni program u gradu na Orljavi, u slavonskoj Ateni, iz koje su širom bijeloga svijeta odletila jata hrvatske mladosti. Ostavimo se kredita, i megalomanskih projekata. Prvo pružimo ruku najpotrebitijima. Vratimo pomoć umirovljenicima s najnižim primanjima, osigurajmo školske knjige našoj djeci. Ako se kandidiram za gradonačelnika Požege, prva točka moga predizbornog programa biti će 40 postotno smanjenje plaće gradonačelnika, dogradonačelnika, i drugih dužnosnika, i ta sredstva ću preusmjeriti u rad Upravnog odjela za Eurointegracije. Mi trebamo sposobne, školovane, i maštovite ljude koji će danonoćno raditi na pisanju projekata. Mi si više ne smijemo dozvoliti podizanje milijunskih kredita, već rješenja za financiranje velikih projekata moramo tražiti u Europi. A kod velikih projekata naravno da nam na prvome mjestu treba biti stavljanje u funkciju gospodarske zone, i privlačenje kako naših, tako i stranih tvrtki u Požegu. Istima treba osigurati pogodnosti, dati im razloga da radije dođu u prohladnu Požegu, nego na sunčani Jadran. I sve to neće nam vrijediti ništa, ako nam "na mjestu" ne budu srce i duša! Mi moramo vratiti dignitet Domovinskome ratu, moramo sjesti za stol i otvoreno progovoriti o svemu što nas tišti. Dok naš susjed Orban zbog samog korištenja zvijezde petokrake čak i na 200 godina starom dizajnu boce Heinekena, uvodi milionske kazne, mi u Hrvatskoj simbole komunističke diktature gledamo "na svakome uglu". S druge strane korištenje povijesnoga hrvatskoga grba zabranjuje se, i kažnjava se. Mi u Hrvatskoj lustraciju trebasmo napraviti na svim nivoima, počevši od lokala. Onda ne bi imali situaciju u kojoj se na izborima moramo natjecati sa bogatim sinovima partijskih direktora. Ne bih puno govorio o izbornom programu, koji je odavno pripremljen, ali ipak će ovisiti o samostalnom, ili koalicijskom izlasku na izbore. Htio bih samo i ovom prilikom pozvati sve stranke, grupe, ili pojedince koji žive u Požegi i Požeštini, a pripadaju desnoj strani političkoga spektra, da razmisle o okrupnjavanju desnice, i mogućim koalicijama u gradu i županiji.



Uz sve spomenuto, poznato nam je da svakodnevno održavate i unaprijeđujete Facebook stranice "Požežani" i "Požega", koje danas prati veliki broj Požežana

Poprilično točno... Ukupno obje stranice prati gotovo 30 tisuća ljudi na Internetu. Uglavnom se radi o Požežanima, ali jako veliki dio njih - stranice prati i izvan Požege, iz svojih prebivališta širom svijeta. Nije tajna da je Požega moja velika ljubav. Potomak sam stare požeške građanske obitelji, čije obiteljsko stablo u gradu na Orljavi raste već tristotinjak godina. Stoga Požegu volim, požešku povijest proučavam, a požešku tradiciju nastojim spasiti od zaborava. Ove Fb stranice samo su mali dio te priče, pokrenuo sam ih prije 5 godina, i na njima Požežani danas uživaju gledajući stare fotografije, čitajući stare gradske priče, te u njima aktivno sudjeluju slanjem svojih novih fotografija, kao i vlastitim istraživanjima i slanjem brojnih neotkrivenih fotografija iz požeške povijesti. Jedan tematski dio starih fotografija sa stranice "Požežani" nedavno je tiskan u ovogodišnjem izdanju Kalendara Gradskog muzeja Požega, pod nazivom "Živjeli" u kojemu su prikazane požeške gostionice i lokali iz 19. i 20. stoljeća. Ono što već godinama pratim i zapisujem obljetnice su požeške pobjede nad osmanlijama, koje mi Požežani nazivamo Grgurevom, i danas slavimo kao Dan grada Požege, o čemu već duže vrijeme pripremam materijale za knjigu. No moram ovom prilikom reči da me jedan dio požeške povijesti, nazvao bih ga "crnom epizodom" iz poraća 1945/46. godine posebno zanima – radi se o logoru Glates na požeškom Glisu, u kojemu je boravilo više od 33.000 pripadnika Hrvatske Domovinske vojske pristiglih sa Bleiburga u svibnju 1945. zajedno sa civilima, od kojih je veliki broj bio uhapšen upravo u gradu Požegi. Bez ikakvih suđenja, malim Križnim putevima iz logora na Glisu odvedene su tisuće ljudi, čije kosti danas leže u masovnim grobnicama širom Požeštine. Više od 5.000 žrtava Glatesa identificirano je do danas imenom i prezimenom, a daleko većem broju imena se nikada neće znati. Koliko god mi vrijeme i mogućnosti dozvoljavaju, radim danas na otkrivanju novih masovnih grobnica u Požeštini, uz dvadesetak poznatih i obilježenih spomenikom, za što je najviše zaslužan bio nedavno preminuli Požežan, sudionik Križnog puta Drago Franić. Tako već u petak 7. travnja, sa članovima Udruge Hrvatski Domobran, idem u cjelodnevni obilazak tih spomen obilježja, na kojima će se moliti pobožnost Križnog puta, što se tradicionalno obilježava svakog "Žalosnog petka" u tjednu prije Uskrsa.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI