O novinarstvu u Hrvatskoj u razdoblju od 1945. do 1995. u Požegi govorio Tihomir Dujmović

Tihomir Dujmović
(FOTO: Pozega.hr)

04.04.2017. | Pozega.hr
Pregleda: 2659

U dvorani Gospodarske komore u Požegi poznati publicist i novinar Tihomir Dujmović sinoć je predstavio svoju posljednju knjigu "Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995." Knjiga prvi puta donosi poimenične tragedije novinara koji su pisali u NDH, uz popis 38 likvidiranih novinara 1945. godine. U knjizi se nalaze i podaci o stradanjima novinara nakon pada hrvatskog proljeća te tužna statistika o ubijenim novinarima u Domovinskom ratu.

Kako kaže njezin autor, "Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995." uz analizu cjelokupnog tiska u NDH, donose imena i poimenične sudbine svih novinara tog doba. Knjiga potom analizira pogrom novinara zadnjih dvadeset godina komunizma. Nakon pada hrvatskog proljeća 50 novinara je bilo sudski gonjeno, a 170 novinara i publicista je završilo na crnim listama.




- Najsnažniji dio knjige govori o stradanjima novinara iz 1945. godine, o čemu se do nedavno baš ništa nije znalo. Statistika do koje je došao Josip Grbelja govori da je od 330 novinara koji su radili tijekom Drugog svjetskog rata 40 ubijeno, stotinu ih je dobilo doživotnu trajnu zabranu pisanja, 131 novinar je pobjegao u inozemstvo i tako spasio život, a nekoliko desetaka ljudi je pod većim ili manjim pritiskom promijenilo profesiju. Od 330 novinara u tadašnjoj novoj državi njih je 27 dobilo dozvolu za rad od čega je bilo četiri fotoreportera. Devedeset posto novinara bilo je dakle protjerano, likvidirano, maknuto ili zabranjeno. To je ceh za kojega Grbelja u knjizi navodi da toliko novinara koliko ih je ubijeno u maloj srazmjerno nerazvijenoj Hrvatskoj, ukupno nije ubijeno 1945. godine u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno – rekao je Dujmović.


Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i način njihova stradavanja u Domovinskom ratu. Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, tri puta vise nego u sedam godina rata u Vijetnamu. Knjiga na kraju donosi popis ubijenih novinara i načine pogibije.

izvor: www.pozega.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI