Učenik Tehničke škole Zlatko Dražić sudjelovao na Državnom natjecanju ¨Opisujemo sustave¨

Zlatko u Zadru
(FOTO: Privatna kolekcija)

03.04.2017. | M.M.
Pregleda: 3571

Gimnazija Vladimira Nazora u Zadru bila je domaćin Državnog natjecanja i smotre "Opisujemo sustave" koje je održano 30. i 31. ožujka 2017. godine. Na ovom natjecanju tema je uočavanje, opisivanje i razumijevanje sustava iz naše okoline. U projektu se primjenjuju predznanja iz prirodoslovlja, tehnike i društveno-humanističkih znanosti.

Među 20 pozvanih učenica i učenika Republike Hrvatske, na završnom susretu sudjelovao je učenik Zlatko Dražić (4.a razredni odjel, zanimanje računalni tehničar za strojarstvo) iz Tehničke škole u Požegi i osvojio 7. mjesto. Njegova mentorica je prof. Marina Mirković.

Zlatko je za natjecanje pripremio esej "Razvoj i primjena inovacija" u kojemu govori o putu od ideje do stvaranja komercijalnog proizvoda koji se sastoji od ispitivanja tržišta, razvoja, mnogobrojnih testiranja, kontrola u razvoju te ostalih važnih čimbenika. Sustav je opisao na temelju svog iskustva mladog inovatora. Niz godina uspješno sudjeluje na izložbama i sajmovima inovacija. Uzročno posljedičnim dijagramom prikazan je odnos varijabli sustava te njegove prednosti i nedostaci.


Zbog velike potrebe tržišta, važno je raditi na inovacijama, njihovom razvoju i primjeni. Većim razvojem inovacija otvarala bi se nova radna mjesta, bilo bi više poduzetnika koji bi svojim samozapošljavanjem uz sebe zaposlili i druge, te podignuli gospodarstvo na novu razinu.


Svaki inovativni proizvod može biti prepoznat na bilo kojem dijelu planeta, što otvara mogućnosti putovanja, dodatnog istraživanja te razmjenu iskustava. Kroz inovaciju možemo učiti, biti kreativni uz upoznavanje, razvoj i primjenu tehnologije, na posljetku, olakšati život i djelovanje tek nadolazećim generacijama te učiniti nešto korisno za bolje sutra.

Na završnom susretu učenici su rješavali zadatak koji se sastoji od opisa jednostavnijeg sustava i pitanja vezanih uz opis. Odgovara se riječima i skicama. Nakon toga slijedilo je javno izlaganje rada, a sastoji se od prezentacije i odgovora na pitanja. Kriteriji ocjenjivanja javnog izlaganja su: znanstveno razmišljanje, kreativna sposobnost, razumijevanje, jasnoća izražavanja, vrijednost prikazivanja te stručne i jezične norme.

Zlatko je pobudio veliki interes među mentorima, članovima Državnog povjerenstva i učenicima svojim radom na inovacijama a sudjelovanje u ovom natjecanju mu je dodatno iskustvo u prezentiranju njegova rada. Želimo mu uspjehe na novim projektima.

Gimnazija Vladimira Nazora je najstarija škola u gradu Zadru, osnovana 1804. godine. Domaćini su nam pružili veliko gostoprimstvo i pokazali odličnu organizaciju natjecanja na čemu im zahvaljujemo i čestitamo. Smještaj sudionika bio je organiziran u Omladinskom hostelu u Zadru.

Učenici i mentori uz druženje, imali su priliku upoznati znamenitosti Zadra, grada koji je izabran za najbolju europsku destinaciju u 2016. godini.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI