Mlađi muškarci i djeca dolaze u ordinaciju s najviše straha

Zubar
(FOTO: Google)

02.04.2017. | M.B.
Pregleda: 5050

Nesvjestica, pad tlaka, drhtavica, panični ispadi, ubrzano disanje, najekstremniji su slučajevi manifestacije straha od stomatologa, koji se pojavljuju kod hrvatskih građana. Ovi "simptomi" kod najbojažljiviji pacijenata pojavljivali bi se i prije no što bi sjeli u stomatološku stolicu prije zahvata, pa čak i kada su bili u pitanju najmanje zahtjevni, kao primjerice skidanje naslaga kamenca sa zubi.

Stomatologa se najviše boje mlađi muškarci, te djeca koja su doživjela u prijašnjim zahvatima dosta boli i tako razvili nepovjerenje prema svemu što će im se u ordinaciji događati. Rezultati su to istraživanja provedenog u poslovnoj praksi Privatne stomatološke ordinacije Balenović, najstarija ordinacija ove vrste u Hrvatskoj, na adresi Pavla Hatza 23, Zagreb.

"Veliki broj pacijenata kao razlog straha navode prethodna loša iskustva i za njih traumatske zahvate praćene nesnošljivom boli te stoga dolaze i navode svoj najveći strah, a to je bol. Također postoje pacijenti koji se boje igle ili im nelagodu izaziva prizor krvi, pa i to navode kao razlog straha. U svojoj praksi se svakodnevno susrećemo s pacijentima koji dolaze sa strahom i mole za što bezbolniji tretman" – opisao je dr.med.dent. Nino Balenović svakodnevne susrete s manifestacijama straha svojih pacijenata.


Najčešći prizor prestrašenog pacijenta je stiskanje šake na početku i tokom zahvata, pa čak i na sami zvuk turbine počnu se tresti i izmicati. Panični pacijenti čak počinju hiperventilirati, ubrzano disati, postaju blijedi, a ima čak i primjera nesvjestice.


"Tada moramo brzo reagirati i učiniti sve što je u našoj moći da ga smirimo i da pacijent "dođe sebi". U svakom od slučaja straha nastojimo pacijentu pomoći odmah na početku kada nam sam pacijent priznaje svoje strahove i kada pričom pokušavamo pridobiti povjerenje pacijenta i nastojimo ga smiriti. Ukratko mu opišemo što bi se sve trebalo napraviti, a tijekom zahvata upozoravamo kada bi nešto mogli osjetiti kao bol i na taj način nisu cijelo vrijeme u strahu i iščekivanju boli, nego su veći dio zahvata opušteni, fokusirani su na ono što govorimo, a ne na misao o boli – ističe dr.med.dent. Nino Balenović.

No, postoje i pacijenti kod kojih ne možemo na ovakav način pobijediti strah i obaviti zahvate. Kod njih se primjenjuju metode kao što je sedacija dušikovim oksidulom i slično.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI