Statistike pokazuju da prometne nesreće u kojima sudjeluju biciklisti završavaju s teškim ozljedama ili tragičnim posljedicama

Policijska kontrola biciklista u Požegi
(FOTO: M.M.)

30.03.2017. | M.M.
Pregleda: 6913

Policijski službenici danas su provodili aktivnosti usmjerenu prema vozačima bicikala zbog njihove sigurnosti pošto dolazi ljepše vrijeme i puno veći broj ljudi se kreće s biciklima.




"Prije svega krećemo s preventivnim aktivnostima, obilježavanjem vozila kako bi bili vidljivi i da imaju svu potrebnu opremu za prometovanje kako se ne bi događala stradavanja.


Statistike pokazuju da prometne nesreće u kojima sudjeluju biciklisti završavaju s teškim ozljedama ili tragičnim posljedicama.


Biciklisti moraju biti vidljivi odnosno imati reflektirajući prsluk, reflektirajuće katadioptere, prednje bijelo svijetlo, stražnje crveno svijetlo te osobe do 16 godina i kacigu, a kazna za tehnički neispravan bicikli je 500 kuna." - rekao nam je Voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU požeško-slavonske Zvonimir Lukačević




Vječno pitanje je kretanje biciklista na nogostupu.

"Ako na nogostupu nije označena traka za kretanje biciklista, biciklist se ne smije kretati nogostupom već se mora voziti kolnikom što više uz rub kolnika kako ne bi smetao prometovanju ostalih sudionika isto tako prelazak preko pješačkog prijelaza ne smije učiniti vozeći se biciklom ako nije označena biciklistička traka već mora sići s bicikla i pregurati ga na drugu stranu kolnika, u protivnom ako to ne napravi biciklista čini prekršaj." - rekli su nam policijski službenici PU požeško-slavonske

U današnjoj policijskoj kontroli zaustavljen je Željko Galić iz Mihaljevaca koji je prometovao tehnički ispravnim biciklom.




"Svaki dan se vozim biciklom po dvadesetak kilometara i sada su me prvi puta zaustavili policijski službenici. Redovito održavam bicikli te svima koji se voze kao i ja poručujem da paze na ispravnost bicikla jer je to dosta važno u prometu." - rekao nam je Željko




Također je prvi puta zaustavljena i Jelena Janković iz Požege koja svaki dan biciklom ide na posao te joj je bicikli tehnički ispravan.










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI