NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Dr. Ivo Banac gostovao na korizmenoj tribini u Požegi

FOTO: M.M.

KORIZMENA TRIBINA

Dr. Ivo Banac gostovao na korizmenoj tribini u Požegi

25.03.2017. | M.M. PREGLEDA: 3970

U organizaciji Požeške biskupije, 23. ožujka u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, održana je četvrta korizmena tribina na kojoj je prof. dr. Ivo Banac, održao predavanje pod naslovom: »Da nijedan duh ne luta svijetom: hrvatske podjele i pomirenja«. Na početku je požeški biskup Antun Škvorčević pozdravio sve nazočne, napose gosta predavača i potom predvodio molitvu anđeoskog pozdravljenja. Zatim je moderator tribine Tomislav Miličević, nastavnik povijesti u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi i arhivist u Biskupskom ordinarijatu u Požegi, predstavio večerašnjeg predavača, rekavši da se je osim zavidne karijere u historiografiji, prof. Banac ostvario i nemalu karijeru u političko-društvenom životu, obnašajući niz važnih funkcija. Bio je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u Vladi RH (2003.), saborski zastupnik (2003.–2007.) te predsjednik Liberalne stranke i Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

U uvodnom dijelu predavanja prof. Banac je pojasnio da je naslov uzet iz rečenice koju Marcel izgovara na samom početku Shakespeareovog Hamleta: »Kažu da vazda kad se bliži ono vrijeme u kojemu slavimo rođenje Spasitelja ta ptica zornica se glasi po cijelu noć. I vele tad ni jedan duh ne luta svijetom, noći su čiste, blag je utjecaj planeta, vile ne zatravljuju, a vještice moć gube. Vrijeme je tako to milosti i sveto«. Ustvrdio je da nije važno prosuđivati je li ovo više adventska ili korizmena poruka, naglasivši da mi kršćani u iščekivanju Spasiteljeva dolaska ili uskrsnuća tražimo vlastito spasenje koje je individualno, ali i kolektivno, jer je Hrvatska dugo godina bila kao jedinka među drugim zemljama. Važno je da povijest 20. stoljeća promatramo u svjetlu Evanđelja i da tim svjetlom raspršimo utvare i duhove koji lutaju svijetom, i pronađemo lijek našim patnjama i podjelama.  Podsjetio je da u razdoblju modernizma, odnosno postmodernizma religijsko razumijevanje svijeta biva potisnuto od sekularnih ideologija koje su u 19. i 20. st. dosegle vrhunca svoje moći. Što je to ideologija, predavač je objasnio na primjeru marksističke ideologije koja tumačeći povijest čovječanstva kroz klasnu borbu iskrivljuje sliku svijeta. Spomenuo je da su u 19. st. nastale četiri velike ideologije: konzervativizam, liberalizam, socijalizam i nacionalizam, rekavši kako se nakon njih u 20. st. pojavljuju dvije nove ideologije: komunizam, koji izrasta iz socijalizma, i fašizam koji nastaje kao reakcija na komunizam.

Govoreći o komunizmu dr. Banac je rekao da je ta ideologija željela stvoriti savršeni svijet, ustvrdivši da je predodžba savršenog svijeta utopistička ideja. Podsjetio je na činjenicu da su komunisti u nastojanju da ostvare svoj cilj uništavali sve one institucije i pojedince koji su im stajali na putu, naglasivši da im je religija osobito bila na udaru. Govoreći o drugoj ideologiji, onoj fašizma, rekao je da je fašizam radikalna ideologija koja načelno uvijek ide protiv nečega: protiv demokracije, parlamentarizma, ljevice, konzervativizma i kršćanstva. Ustaštvo je dijelom predmoderni pokret jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta i ne može se poistovjetiti s modernim fašističkim pokretima u Italiji i Njemačkoj. Ustaštvo se uvijek potenciralo u političke svrhe i koristilo se kao argument protiv bilo kakve hrvatske neovisnosti i same pomisli da si Hrvati stvore samostalnu državu. Iskustvo nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra pripremilo je teren za velike obračune na prostoru Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Ustvrdio je da je postojanje ustaštva ostavilo velike posljedice za odnose među državama nekadašnje Jugoslavije sve do danas, naglasivši da je ustaški režim trajao vrlo kratko u odnosu na komunistički režim, koji je Hrvatskoj i Hrvatima prouzročio puno veću štetu. Istaknuo je potrebu da se detaljno raspravi o ovim kontroverznim pitanjima i u onda u raspravi dođe do sličnih, ako ne zajedničkih stajališta kako bi Hrvatska u budućnosti imala bolju sudbinu, od one koju je proživljavala u 20. stoljeću. Ustvrdio je da Hrvatska bez sumnje pripada Zapadu, ali da u sebi nosi i biljeg kršćanskog Istoka, i zbog toga je u nekom vidu bipolarna, kazavši da ta bipolarnost njezina povijesna misija.


Potom je uslijedila plodna rasprava kojom je ravnao moderator Miličević. Na svršetku rasprave riječ sudionicima uputio je biskup Antun. On je najprije pojasnio razliku između podjela i različitosti, naglasivši da su različitosti ili raznolikosti dragocjene stvarnosti jer ih je smislio Bog stvoritelj, koji je svakom čovjeku dao njegov originalni identitet jedinstvene i neponovljive osobe, dok su podjele negativnosti koje dolaze iz čovjekove nutrine, odnosno iz njegova duha koji je ranjen zlom, pokvarenošću i sebičnošću. Ustvrdio je da smo na ovoj tribini - kao i inače ovih korizmenih tribina koje su intonirane ponešto političko-društveno, jer na njima nastojimo promicati dijalog između vjere i kulture - dobili uvid o tome kako mi danas razmišljamo o podjelama, naglasivši da je nama vjernicima najvažnije znati što je Gospodin Isus mislio o njima. Rekao je kako nas je sv. Ivan apostol poučio da je Isus razapet na križ zato da bi raspršene, odnosno podijeljene ljude sabrao u jedno, ustvrdivši da se to sabiranje ostvaruje putem pomirenja koje može izvesti samo onaj tko je moćan duhom.
Nakon što čovjekov zlom ranjeni duh bude izliječe, nastavio je biskup, on može biti izvorom pomirenja. Naglasio je da nas Isus Krist u sakramentu pomirenja u ispovjedaonici najprije pomiruje s nama samima, s onim što je u nama ranjeno, a onda i sa svim onim što proizvodi nesklad u našem osobnom, obiteljskom, crkvenom i društvenom životu. Posvjedočio je na temelju vlastitog iskustva da mi, kad se naš ranjeni duh izliječi snagom Isusove moći kojom je pobijedio smrt, počinjemo djelovati pomirujuće na ljude oko sebe, u obitelji i u društvu. Potaknuo je nazočne da se na svim razinama života u našem društvu, koje se diči da je katoličko, trude promicati pomirenje, a ne podjele. Zahvalio je dr. Bancu što je sudionike večerašnje tribine potaknuo na duhovno promišljanje o njima samima, pozvavši nazočne da mole za njega ali i za sebe da se ne boje sebe u svojoj ranjenosti, ustvrdivši da postoji put izlaza koji se zove pomirenost u snazi Božjeg milosrđa i praštanja koje je veće od naše zloće. Zahvalio je svim nazočnima na sudjelovanju, kako svojim pitanjima, tako i neverbalnim dijalogom u svojoj nutrini s onim na što ih je predavanje potaknulo te na sve njih zazvao Božji blagoslov.

Tagovi: religija, korizma, tribina

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

U Pleternici održana Izborna skupština Domovinskog Pokreta: Među gostima i Ivan Penava

.

Zlatko Dalić ponovno pozvao Filipa Uremovića na dvoboj protiv Švicarske, Švedske i Francuske

.

Nacionali stožer obavijestio o većem broju novooboljelih

.

Novi naslovi prvaka i rekordi na Prvenstvu Hrvatske u vanjskom metnom streličarstvu u Oroslavju

.

Prometne nesreće u Požegi i Viškovcima

.

U PSŽ 11 novozaraženih, ukupni broj je 135 zaraženih osoba koronavirusom

.

Mještani Komušine i Laza: ”Ogorčeni smo! Živimo u uvjetima koji nisu dostojni čovjeka u 21. stoljeću!”

.

Ogromna promjena u osnovnim školama, što mislite o njoj?

.

Biskup Škvorčević o 25. obljetnici progona banjalučkih Hrvata blagoslovio novu crkvu u Smrtiću

.

Vrijeme danas promjenljivo oblačno mjestimice s kišom

.

Ništa od spajanja neradnih dana: ʺAko misliš da je 2020. katastrofa, pazi kaosa 2021. godine!ʺ

.

U POVODU PRAVOSLAVNE MALE GOSPOJINE: Etno izložba u prostorijama SDSS-a

.

HZZ- PODRUČNI URED POŽEGA: Čak 886 nezaposlenih osoba više nego u ovo doba prošle godine

.

U samoizolaciji je od danas šest razreda Katoličke škole, a cijela Katolička gimnazija prešla na online nastavu

.

Prodaja jedinstvenih neretvanskih mandarina na nekoliko lokacija u Požegi, Jakšiću i Brestovcu

.

Od 24. do 26. rujna zaigrajte on-line kvizove

.

Pijani 18-godišnjak fizički napao 26-godišnjakinju i 27-godišnjaka i ozlijedio ih

.

Nacionalni stožer izvijestio o novim brojkama, pet osoba je preminulo

.

Još uvijek se traga za nestalim Draženom Zlomislićem, pretraženo je preko 7 kilometara kvadratnih površine do sada

.

Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara

.

USKORO NOVA PRAVILA: Uvođenje prioriteta za testiranje, i kraća izolacija

.

Izlet kutjevačkom obilaznicom na Rogin kamen

.

Natjecatelji streljačkog kluba ʺPožegaʺ odlični na Kupu u Osijeku

.

139 osoba zaraženo COVID-om 19 u Požeško slavonskoj županiji, postaje li situacija sve ozbiljnija ?!

.

Danas sunčano, povremeno uz malo oblaka

.

Koronavirus u Gimnaziji Požega, od sutra nastava na daljinu

.

Zlatko Komadina otkrio da će glasovati za Mirelu Ahmetović

.

Hoće li USKOK privesti i Puljašića?! Možda neće...

.

Oriolik svladao Kutjevo rezultatom 3:0 u 3. HNL Istok

.

Kutjevačka knjižnica seli na novu lokaciju

.

VODIČ KROZ NACIONALNU MIROVINU: Kreće naknada od 800 kuna, zna se tko će je i kada dobiti

.

Gradsko vijeće Požege 1993. godine usvojilo je novi grb i zastavu grada

.

20. rujna - Međunarodni dan svijesti o dječjem rastu - Dobar rast = dobro zdravlje!

.

U Pakracu u funkciji nova šahovska ploča na otvorenom

FOTONALAZ

Marketing na jakšićko-austrijski način