Tehnička škola u Požegi obilježila Svjetski dan voda

Svjetski dan voda - Tehnička škola iz Požege
(FOTO: M.M.)

24.03.2017. | M.M.
Pregleda: 3930

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1993. godine, s idejom da se na taj dan u čitavom svijetu posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Hrvatska je po obnovljivim zalihama vode na 5. mjestu u Europi i 42. u svijetu. Uz bogatstvo vode možemo se pohvaliti i činjenicom da još uvijek u mnogim dijelovima Hrvatske pijemo vodu iz slavine, odnosno da je voda iz javnih vodoopskrbnih sustava većinom visoke kakvoće.

Učenici Tehničke škole u Požegi uključeni su u međunarodni eTwinning projekt "Water of our Rivers" sa  školama partnerima iz Češke, Francuske i Španjolske. Kroz projekt i ovu međupredmetnu temu povezuju sadržaje učenja iz različitih nastavnih predmeta. Učenici su tijekom veljače s voditeljicom projekta prof. Marinom Mirković posjetili Službu za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, kako bi upoznali postupak ispitivanja kvalitete vode. Među parametrima ispitivanja je određivanje tvrdoće vode, električne vodljivosti, pH vrijednosti, mutnoće vode te određivanje količine amonijaka, nitrata i nitrita u vodi.






Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda su "Otpadne vode” s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja otpadnih voda. One koje nisu pročišćene završavaju u prirodi i onečišćuju okoliš, a ako se obrade, mogu se sigurno ponovno koristiti u razne svrhe.

Učenici su tim povodom posjetili centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - CUPOV "Požega" na lokaciji Vidovci.  Uz stručnu pratnju djelatnika tvrtke Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga upoznati su sa  sustavom javne odvodnje koji se sastoji od kanalizacijske mreže duljine oko 205 km, 31 crpne stanice i 6 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Vidjeli su rad centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je za sada opremljen mehaničkim stupnjem pročišćavanja pomoću automatske grube rešetke. U pripremi je izrada biološkog stupnja pročišćavanja.




Na sustavu odvodnje je ukupno izgrađeno 28 crpnih stanica, što sustav odvodnje čini sve složenijim u smislu upravljanja, ali i povećanja troškova pogona i održavanja. Redovno održavanje i čišćenje odvodnog sustava obavlja se pomoću kamera za snimanje i specijalnog stroja "Canal jet” koji smanjuje udio radne snage u obavljanju ove djelatnosti, povećava efikasnost rada sustava, ali i poboljšava uvjete rada za djelatnike.

Učenici su posjetili i malu hidroelektranu na rijeci Orljavi u Pleternici. Hidroelektrana je snage 220 kW, a plan godišnje proizvodnje je  1 milijun kWh električne energije što iznosi oko 850.000 kuna godišnje. Proizvodnja mHE odgovara potrošnji javne rasvjete u Pleternici. Korištenjem obnovljivih izvora energije iz mHE utječe se na poboljšanje kvalitete života ljudi s ovog područja te na podizanje svijesti građana o važnosti proizvodnje i korištenja obnovljivih izvora energije.




Zahvaljujemo se djelatnicima Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, djelatnicima Tekije d.o.o., Požega  i Gradu Pleternici na stručnom posjetu i pomoći u aktivnostima projekta.




Svatko od nas može doprinijeti  zaštiti voda ako samo malo promijeni svoje ustaljene navike. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI