Završna svečanost projekta ¨Dobro jutro, pjesniče!¨

"Dobro jutro, pjesniče!"
(FOTO: OŠ I.G. Kovačić)

23.03.2017. | OŠ I.G.Kovačić, Velika
Pregleda: 5311

21. ožujka 2017. održana je završna svečanost projekta "Dobro jutro, pjesniče!" čiji je glavni cilj bio upoznati učenike sa životom i književnim stvaralaštvom književnika Ivana Gorana Kovačića po kojemu nosi ime velička škola.



Voditelj ovoga projekta, vjeroučitelj Zdravko Ticl, tri je puta okupio učenike kako bi pratili program. Prvi je put to bilo 27. listopada, uoči Svih svetih, kada su se učenici upoznali s Kovačićevom pjesmom "Moj grob" koju su nakon toga interpretirali na satu Hrvatskoga jezika. Drugi put sastali su se 17. studenoga, uoči godišnjice pada Grada Heroja, kada su upoznali Kovačićevu pjesmu prigodne tematike "Tuga nad domovinom". Posljednji put bilo je to 22. prosinca kada su, zbog nadolazećih božićnih blagdana, imali priliku čuti Kovačićevu pjesmu "Anđeli su sišli".





21. ožujka, rođendan je ovoga pjesnika. 1964. godine, u spomen na Ivana Gorana Kovačića, utemeljena je pjesnička manifestacija "Goranovo proljeće" koja se upravo na njegov rođendan održava svake godine u njegovom rodnom Lukovdolu, stoga su se i učitelji koji su vodili projektne aktivnosti odlučili baš na današnji dan zaokružiti čitav projekt.



Prve pripreme za taj dan krenule su još prije nekoliko tjedana, ali najviše se posla odradilo protekli tjedan. Projekt "Dobro jutro, pjesniče" provodio se na satovima Hrvatskoga jezika i Likovne kulture u svim razredima naše škole. Učenici nižih razreda imali su zadatak pripremiti nešto iz jednoga od navedenih predmeta što bi bilo vezano uz Kovačićevu pjesmu "Pastiri". Učenici viših razreda izražavali su se u okviru obaju predmeta. Na satu Likovne kulture imali su zadatak likovno izraziti svoj doživljaj naslovne stranice Kovačićeve zbirke pjesama na kajkavskom narječju "Ognji i rože". Na satu Hrvatskoga jezika učenici petih i šestih razreda upoznali su pjesmu "Jutro" kojom su potaknuti na izražavanje vlastitoga doživljaja jutra i to kroz pisanje vlastite istoimene pjesme ili sastava.  Učenici sedmih i osmih razreda interpretirali su sonet "Mračno doba" nakon čega su trebali napisati istoimeni sastav koji razrađuje probleme vezane uz iseljavanje iz domovine i život u tuđini. Njihovi učitelji, Josipa Galić, Monika Grozdanić te Robert Radman odabrali su najuspješnije radove koji su danas prezentirani te prigodno nagrađeni.



Kovačićevu pjesmu "Pastiri" krasnoslovili su učenici 4. razreda - Dominik Dalić i Lucija Adžić. Učenici 1., 2. i 3. razreda likovno su izrazili svoj doživljaj pjesme, a najuspješniji radovi izloženi su na panoima.

Pjesnikovu pjesmu "Jutro" približile su učenice 5.b razreda; krasnoslov Karle Jelavić na gitari je pratila Angelina Nikić. Nakon toga su predstavljena dva najuspješnija istoimena literarna rada naših učenika: Stjepana Rončevića, učenika 5. a razreda i Laure Perčinić, učenice 6. b razreda.



Stihove pjesme "Mračno doba" krasnoslovila je Elizabeta Ivanović uz pomoć Antonije Stambulić, učenice 8.b razreda. Uslijedila je izvedba dvaju najuspješnijih istoimenih literarnih radova naših učenika: Klaudije Kraljević, učenice 7. b razreda i Emanuele Samaržija, učenice 8. b razreda.



Nakon literarnih radova, predstavljeno je likovno stvaralaštvo učenika viših razreda. Najuspješniji radovi krase panoe: 3. je mjesto zauzeo rad Klare Šebalj, učenice 7.a razreda, 2. je mjesto zauzeo rad Luke Zebe, učenika 7.a razreda, a 1. je mjesto svojim radom osvojila Nora Vrselja, učenica 6.a razreda. Radovi učenika razredne nastave izloženi su na panoima u hodniku škole.

Za kraj svečanosti učenice 5.b razreda Petra i Kristina Nikić, uz pratnju učiteljice Barbare Glasnović, izvele su pjesmu "Tri bisera".

izvor: www.os-igkovacic-velika.skole.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI