Osnovna škola ¨Mladost” Jakšić, provela  obilježavanje Svjetskog dana voda

Svjetski dan voda 2017. u Jakšiću
(FOTO: P.L.)

22.03.2017. | M.M.
Pregleda: 5859

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, u suradnji sa Osnovnom školom "Mladost” Jakšić, provela  obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.




Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  svjetskom i europskom vrhu po obnovljivim zalihama vode te ima dovoljno zalihe vode za svoje potrebe za nekoliko desteljeća.


Velika je uloga vode za eko-sustav, navodnjavanje i staništa ptica močvarica, kao i za nacionalnu sigurnost određene države jer je stabilnija i neovisnija ona država, koja ima dovoljno vode i koja može proizvesti dovoljno hrane.


Iako Republika Hrvatska ima velike mogućnosti za navodnjavanja trenutno se kod nas navodnjava tek 1% poljoprivrednih površina, što je premalo.




U slavonskim županijama po pitanju oborina i rezervama vode u tlu, stanje je zadovoljavajuće s tim da naša županija ima nešto više padalina o odnosu na ostale pa su mogućnosti za navodnjavanje u našem kraju veće. Te veće mogućnosti potrebno je postići neophodnom izgradnjom akumulacija kako bi se voda koja padne u kasnu jesen, zimu i proljeće sačuvala u akumulacijama.

Voda iz akumulacija, osim za navodnjavanje, mogla bi se koristiti i za rekreaciju, ribnjačarstvo, sportove na vodi i dr.

Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Vetovka u Jakšiću kod nogometnog stadiona.




Za razliku od prije nekoliko godina ove godine je smeća bilo osjetno manje što ukazuje na to da svijest građana o važnosti čistoće našeg okoliša polako, ali sigurno raste.

U ovoj aktivnosti su sudjelovali učenici šestih razreda škole, profesor biologije Dubravko Jakobović, a ispred Javne ustanove Iva Galić, stručni suradnik – biologije i Predrag Livak, glavni čuvar prirode.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI