UABA Požega položila vijence žrtvama Drugog svjetskog rata kod Kamenskog Vučjaka

UABA Požega
(FOTO: M.M.)

20.03.2017. | M.M.
Pregleda: 6428

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Požega, 19.03. održan je komemorativni skup nevino stradalim žrtvama tijekom Drugog svjetskog rata stradalim na današnji dan 1943. godine kod Kamenskog Vučjaka. Na
 taj dan ustaše i Nijemci pobili su skoro cijeli zbijeg nastao uslijed neprijateljske ofenzive, odnosno pobijeno je 320 djece, žena i starčadi s područja Požege, Pakraca, Nove Gradiške i Kozare.




Organizator okupljanja bila je UABA Požega, a skupu su prisustvovali i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požege Tihomir Aleksić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pakraca i predsjednik Županijske organizacije SDSS-a Nikola Ivanović,  zajedno s članovima UABA, Vijeća i drugih.






Predsjednica UABA Požega Kaja Holjevac dala je kraći istorijski pregled dešavanja tijekom 1943. na ovom području, kao i podsjetila prisutne na koji način je stradao nevini narod.

Predsjednik VSNM Grada Pakraca i ŽO SDSS Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović u govoru okupljenima istaknuo je važnost ovakvih okupljanja i nužnosti obnove drugih spomenika koji i dalje, iako su vrijedna umjetnička djela i dalje stoje ne obnovljeni. Ono najgore, ipak nije stanje spomenika, već stanje svijesti sve većeg broja naših sugrađana koji antifašizam i sve vrijednosti za koje su se borile hiljade Srba i Hrvata sada olako odbacuju. Vijence na obnovljeni spomenik položili su predstavnici UABA Požega, SDSS-a i VSNM Grada Požega.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI