NASLOVNAPAKRACPOLITIKAARHIV
Vrijeme je za optimizam i vjeru u bolju budućnost

FOTO: Pakrački list

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC

Vrijeme je za optimizam i vjeru u bolju budućnost

18.03.2017. | Pakrački list PREGLEDA: 4604

Sada imamo Vladu koja za razliku od nekih drugih voli Slavoniju što je već vidljivo na terenu, a naročito će doći do izražaja u ovom mandatu u kojem će se u Slavoniju investirati 2,5 milijarde eura istaknula je većina govornika na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac tradicionalno upriličenoj uoči blagdana sv. Josipa, nebeskog zaštitnika našeg grada. Stoga je sada vrijeme da se građanima vrati optimizam i nada za bolju budućnost, proučili su naši gradski čelnici, ali i gosti:  župan Alojz Tomašević, danas i u funkciji izaslanika predsjednika Vlade RH,  ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, njen pomoćnika Davor Huška Počasnih građani Pakraca Mladen Markač i Marko Širac, izaslanstava gradova prijatelja iz Hrvatske, BiH i Slovačke.Župan Alojz Tomašević posebno se je u govoru obratio mladim generacijama naglašavajući potrebu da se zaustavi taj egzodus. On im je poručio da se ugledaju u mlade generacije s početka 90-tih godina prošlog stoljeća koji pred neprijateljem nisu ustuknuti nego su ostali braniti svoj dom i domovinu. Nemojte ni vi sada pokleknuti, imajte vjeru i optimizam, preuzmite odgovornost za svoju Slavoniju i zajedno s nama gradite modernu i bogatu Hrvatsku, poručio je župan u inače govoru nabijenom emocijama oslovljavajući naš grad s "moj voljeni Pakrac".


Tomašević, kao zadnji govornik,  je iskazao veliko zadovoljstvo onim što je čuo od prethodnika, naročito oko izvješća o radu gradonačelnice Blažević naglašavajući da napokon imamo vladu koja će vratiti Slavoniji ono što je Slavonija učinila za Hrvatsku u obrani domovine radi čega je možda od nekih prethodnih vlada bila kažnjavana i zanemarivana. "Slavonija ima pravo biti bogata" poručio jer župan.

Slavoniji 2,5 milijarde eura za investicije

O projektu Slavonija u koji će u mandatu ove vlade biti uloženo 2,5 milijarde eura govorila je i ministrica Gabrijela Žalac napominjući da je do sada već ugovoreno 600 milijuna kuna investicija pri tom naglašavajući da je to početak. "U Ministarstvu za projekt Slavonija nemamo nikakav poseban plan. Naš plan su planovi koje su već ranije  izradili pet slavonskih županija, njihove jedinice lokalne samouprave i razvojne agencije koji su nam u tom projektu partneri. U Ministarstvu smo se ekipirali tako da smo spremni za sve izazove", poručila je ministrica. Kao značajnu novost je istaknula da su promjenom zakonske regulative stvoreni uvjeti da njeno ministarstvo predfinancira (osigura unaprijed novce) za projekte koje bi inače kao dio partnerstva s fondovima EU morali financirati jedinice lokalne i regionalne samouprave koje tih novaca nemaju, rekla je ministrica Gabrijelu Žalac.

Njen pomoćnik Davor Huška je naglasio da je za Pakrac "stand by (čekanje) aranžman u Zagrebu"  iz vremena vladavine SDP završen i da su u su u realizaciji već desetci milijuna kuna, "ali nas čeka još puno projekata pri čemu ćemo spremno i racionalno dočekati sredstva EU.  Stoga sam pun optimizma. Projekt Slavonija je prilika da se popravi, obnovi i izgradi sve ono ružno što je ostalo od rata, poručio je predzadnji pakrački gradonačelnik, danas dužnosnik u Ministarstvu.

Blažević: 117 milijuna kuna ugovorenih radova

Obraćajući se skupu gradonačelnica Anamarija Blažević je pobrojala najvažnije ulaganja i aktivnosti u prošloj i s početkom ove godine kao što je potpisivanje ugovora za izgradnju akumulacije Šumetlica, uklanjanje ruševina, modernizaciju Ulice hrvatske policije, sanacija smetlišta… "Na području Pakraca  preko 20 milijuna kuna izvršenih je radova i usluga, 117 i pol milijuna kuna ugovorenih radova, te preko 275 milijuna pripremljenih i planiranih projekata i to ne na papiru nego pred izdavanjem građevinske dozvole ili u postupku javne nabave. Iako su to samo brojke, daju mjesta optimizmu i boljoj budućnosti za stanovnike Pakraca", zaključila je gradonačelnica posvetivši posebno jedan dio obraćanja mladima."Subvencioniramo rad vrtića koji ima 5 lokacija, stipendijama pomažemo svim redovnim i redovitim studentima s područja Grada Pakraca, stipendiramo i srednjoškolce, dodjeljujemo naknade za novorođenu djecu. Pratimo i pomažemo rad naših udruga, te ustanova: vrtiću, glazbenoj školi, knjižnici i muzeju kojima smo osnivač, ali i osnovnoj i srednjoj školi u Pakracu, te dislociranom stručnom studiju fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta Zagreb. Njihov rad nam je od izuzetne važnosti upravo zbog njihovih korisnika, a to su djeca i mladi. Njihov odgoj i obrazovanje treba staviti u prvi plan, jer su oni budućnost. Ponosni smo što osim Savjeta mladih danas imamo i Dječje gradsko vijeće i prvu dječju gradonačelnicu" rekla je gradonačelnica  Blažević.

Sjednicu je otvorio Zoran Krejči, predsjednik Gradskog vijeća: "Na kraju još jednog mandata, mogu ocijeniti da je u protekle četiri godine suradnja između svih vijećnika i mene kao predsjednika Gradskog vijeća, bila korektna. Možda su se ponekad čuli i povišeni tonovi u raspravama, ali vjerujem da je sve to bilo zbog što boljeg zastupanja interesa naših građana i samog grada u cjelini.

Znam da građani nisu zadovoljni brzinom obnove grada, a pogotovo gospodarstva nakon Domovinskog rata.  Ipak danas se moramo prisjetiti ogromnih napora oko obnove našeg grada: obnovljenih škola, crkvi, bolnice, doma zdravlja, Poduzetničkog centra i Zone male privrede, vrtića, sportske dvorane, tržnice, poduzetničkog inkubatora i još niza objekata koji ovako obnovljeni čine naš Pakrac ugodnim mjestom za život", rekao Krejči.

Više pročitajte na www.pakrackilist.hr

Tagovi: Pakrac, sjednica, gradsko vijeće, zupan, blažević, žalac

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili

.

Biskup primio požeško-slavonsku županicu i požeškog gradonačelnika

.

Nove upute Stožera civilne zaštite Požeško - slavonske županije

.

ŠRD Pakrac: Tomislav Markus pobjednik klupskog natjecanja

.

Dodjela nagrada ʺKreativni i neovisniʺ učenicima srednjih i osnovnih škola

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Glazbeno putovanje šokačkom baštinom i proslava bećarca

.

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Proglašeni najbolji proizvođači konjske salame

.

Zajednički sastanak uprave kluba i igrača NKʺGraničarʺ Zagrađe za kraj sezone 2020/2021

.

Na jezeru ʺPožegaʺ u Turniću ribiči opet ulovili preko tonu ribe za 52 sata

.

PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA Prijava štete zbog poplave do petka 18. lipnja

.

Pod utjecajem alkohola od 2,74 promila skrivio prometnu nesreću u Požegi

.

Vikend obilježili pijani vozači, rekorder s čak 3,40 promila vozio motor po Pleternici

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je 9 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu

.

OPG Budić: “Kad bi netko samo jednu godinu pokušao živjeti od ovoga, mislim da bi cijenio naš rad”

.

Kremasti složenac od jagoda i milerama bez pečenja

.

Izborna skupština Gradske straže Požega

.

Evo koja su imena Hrvati najviše davali djeci u prva tri mjeseca ove godine

.

U Općini Velika proglašena elementarna nepogoda zbog poplave i tuče

.

Javni poziv za upis djece u obvezni program predškole

.

FOTO: Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

.

Treći dan bez novozaraženih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

Predstavljanje nove biskupove knjige ʺRiječ Božja nije okovana- Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusaʺ

.

Ujutro kiša, poslijepodne razvedravanje

.

Pogledajte kakve je novitete ove godine u svom dvorištu pripremila Marica Arambašić

.

Istraživanje pokazalo da muškarci stare sporije od žena. Manje se uzrujavaju tijekom života

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca