Island je prva zemlja koja će izjednačiti plaće žena i muškaraca

Ilustracija
(FOTO: Zadovoljna.hr)

12.03.2017. | M.B./Zadovoljna.hr
Pregleda: 4584

Island je proslavio Međunarodni dan žena na najbolji mogući način - tako što je postao prva država u svijetu koja zahtjeva da tvrtke dokažu kako nude jednake plaće svojim zaposlenicima.

Island je tako postao prva nacija koja je ovo učinila obaveznim za javna i privatna poduzeća, u kojima se plaće teško reguliraju.

Novi zakon će zahtijevati od svake tvrtke s 25 ili više zaposlenika da posjeduju certifikat kojim će dokazati da sve zaposlenike plaćaju jednako "bez obzira na spol, etnicitet, seksualnost ili nacionalnost".


Naime, tisuće Islanđanki u listopadu prošle godine napustile su svoja radna mjesta točno u 14 sati i 38 minuta kako bi se pridružile protestu ispred parlamenta za izjednačavanje plaća muškaraca i žena. Razlika u plaći pokazuje da žene na Islandu zapravo rade besplatno svaki dan točno nakon tog vremena. Pogledajte i slike zbog kojih žene iz cijelog svijeta slave.


Iako je Island već osam godina prvi na ljestvici kao država s najvećom spolnom jednakošću, žene u toj zemlji i dalje u prosjeku zarađuju do 18 posto manje plaće od muškaraca. Stoga Reykjavik planira do 2022. godine u potpunosti izjednačiti plaće muškaraca i žena.

izvor: www.zadovoljna.hr
 



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI