Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi

Povijesne postrojbe za Grgurevo 2017.
(FOTO: M.B.)

11.03.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 6750

Povodom Dana grada Požege - Grgureva, Povijesna postrojba "Trenkovi panduri" predvodila je danas svečani mimohod i smotru povijesnih postrojbi u Požegi. Svečani mimohod krenuo je od starog autobusnog kolodvora, zaustavio se na Trgu 123. brigade gdje su položeni vijenci te nastavio do novouređenog Trga sv. Terezije Avilske gdje je održana smotra povijesnih postrojbi.






Osim "Trenkovih pandura", limene glazbe "Trenkovi panduri" i požeškog društva "Sveti Grgur", u mimohodu i smotri sudjelovale su povijesne postrojbe; Građanske straže iz Bakra i Šibenika, Viteška udruga Kumpanija Smokvica, Ivanečka rudarska četa iz Ivanca, Dubrovački trombonjeri, Rapski samostreličari, Frankopanska garda iz Ogulina, Hajdučka družina "Mijat Tomić" iz Tomislavgrada, Hrvatski sokol iz Vinkovaca, Varaždinska građanska straža, Keglevičeva straža iz Kostela, Otočki graničari iz Otočca, Đurđevački graničari Đuroki, Husan varaždinske županije, Karlovačka građanska garda, Svetonedeljska garda, Kuburaško društvo "Petrovska pištola" iz Petrovskog i gospićka garda "Vukovi".






Sve povijesne postrojbe pozdravio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović kojemu je umirovljeni natporučnik HV-a i predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri, Vladimir Potnar, podnio prijavak.



Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević, svima prisutnima čestitao je Dan grada. "Pozdravljam vas prijatelje koji ste došli iz gradova diljem Hrvatske u svečanim odorama u kojima prikazujete sebe i svoju kulturu, a samim time odajete počast građanima Požege koji su prije 327 godina, pod vodstvom Fra Luke Imbrišimovića s brda Sokolovac, krenuli osloboditi Požegu. To je povijesni trenutak u koji se građani Požege rado vraćaju svake godine. Mi smo samo posudili vrijeme i prostor, a generacijama koje ostaju iza nas moramo ostaviti bogatiju, sređeniju, ljepšu Domovinu Hrvatsku. Uživajte danas u gradu Požegi, na požeškim brdima i proslavite ovaj dan s nama", rekao je župan Tomašević.





Na kraju smotre, povijesne postrojbe ispalile su počasne pucnjeve, a djeca iz požeških osnovnih škola održala su prigodnu priredbu.





Fotogaleriju svečanog mimohoda i smotre povijesnih postrojbi pogledajte ovdje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI