¨Ovdje se alkohol može pronaći jedino u noćnim klubovima gdje doseže astronosmke iznose¨

Denis u Marrakeshu
(FOTO: Privatna kolekcija)

11.03.2017. | A.I.
Pregleda: 5904

Student u srednjim dvadesetima, tragač za spoznajama, doživljajima i iskustvima, konstantno željan novih znanja te ispunjen neiscrpnim adrenalinom - tako opisuje sebe. Trenutno živi, studira i radi u Puli.

"Prvotni razlog dolaska u Pulu bio je vezan za studij, a s vremenom sam shvatio kako je Pula sredina koja odgovara mojim brojnim potrebama; opuštena, tolerantna, stvorena različitim kulturnim strujanjima,burama,a ljeti živahna" – priča Denis.

Zaposlen je u prodajnom dijelu poznatog festivala knjige: Sa(n)jam knjige u Istri, te festivala dječje knjige Monte Librić. Također je radio na glazbenim festivalima Outlook i Dimensions, Future Nature i Seasplash te se nada ponovnom angažmanu. Kaže kako se u budućnosti želi baviti i biti dijelom organizacije različitih festivala.





"Što se tiče hobija, mogu istaknuti čitanje, iako to više smatram kontinuiranim neformalnim obrazovanjem koje bi svatko trebao provoditi u svome životu. Hobi mi je i višesatno uživanje uz kavu, cigaretu i zurenje u prirodu ako to možemo nazvati hobijem J. Ono što bih zaista volio da postane i više od hobija je putovanje i pisanje o viđenom, ali to su tek trenutne želje za koje se nadam kako će se jednom u skoroj budućnosti ostvariti" – kaže Denis.

"Ponajprije, želim istaknuti kako me mjesta i drugačije kulture, od naše, daleko više privlače od ustaljenih europskih destinacija, odnosno destinacija nastalih europskim utjecajem. Slijedom mojih promišljanja, i skrolanja internetom te drštvenim mrežama, ideja je "pala" na posjet Marrakeshu. Nakon dužeg iščekivanja došla je i ta veljača i konačni odlazak u Marrakesh. Let iz talijanskog gradića Bergamo u blizini Milana u Marrakech trajao je nekih dva i pol sata. Već pri polijetanju me obuzela neopisiva euforija koja se pojačala prelaskom preko Sredozemnog mora i spoznaje "pa gle, letim iznad plavetnog i beskrajnog Sredozemnog mora"- priča Denis.



Nakon leta i dolaska, morao je ispuniti određene formulare poput osobnih podataka, razlog dolaska, trajanje, adresa boravišta, nakon toga odlazak u riad. " Riadi su tradicionalne marokanske rezidencijalne građevine u danjašnje vrijeme uglavnom prenamijenjene u turističke smještajne objekte. U riadu je voditelj objekta na fluentnom engleskom objasnio sve pojedinosti o smještaju. Engleski spominjem zbog toga što svi uglavnom pričaju na francuskom, poneki na arapskom, a samo prodavači/ce te ugostiteljski radnici na engleskom. Već pri samom ulasku u riad fascinirale su me koloritom različite, eklektične, a opet skladne mini-pločice/mozaici, ornamenti na vratima, središnji prostor, ali najviše zelenilom ukrašena terasa na krovu s koje puca pogled na stari dio Marrakecha, ali i na brojne druge terase, satelitske antene i kraljevsku palaču. Pri vožnji do smještaja, vjerojatno svakom posjetitelju/ici za oko zapnu fasade boje pijeska, relativno niske građevine (visine kao dvokatnice kod nas), velike avenije u novom dijelu grada, ali i uske uličice u starom dijelu te izrazito burni promet" – priča Denis.

"Prve večeri smo se uputili ka glavnom trgu , ujedno i tržnice Jemaa el-Fnaa, u starom dijelu grada Medina. Zveket glazbala, arapska pjesma, uporni ulični prodavači, gužva, gungula, kočije, plamteća svjetla,bubnjevi, majstorice teroviranja kanom, fotografiranje s čegrtušom, djeca u igri, miris lokalnih svježe pečenih pogača, kratki pogledi i pozivi na veselje..Da, sve je to trg – središte života i životne radosti. Interesantno je kako se svake večeri ponovno održava vesela i burna "fešta"- nastavio je.

Doručkom je bio oduševljen, marokanske palačinke s medom te neizostavni čaj od mente, svježe cijeđeni sok od naranče, bili su uvod prije razgledavanja povijesne baštine Marrakesha. " Fascinantno je kako se većina restorana prostire na jedan ili dva kata s terasom na krovu, dok su terase na ulici vrlo rijetke. U restoranu sam probao slatko-slani-kiseli kus kus pripremljen s različitim povrćem te karameliziranim lukom, domaću gustu juhu te lokalne kolače okusa marcipana. Vrlo je važno spomenuti kako će vegetarijanci, kao što sam i sam, imati veliki izbor različite hrane koja je uglavnom bazirana na različitim kombinacijama okusa nama pomalo egzotičnim. Prije puta čitao sam savjete o prhrani, gdje, među ostalim, piše kako treba izbjegavati salate, voće koje nema koru i ulične (pokretne) zalogajnice. Naravno, nisam se pridržavao upozorenja i već sljedeći dan sam probao salatu sačinjenu od valjda deset vrsta povrća i avokada. Također sam probao jelo zvano "pastilla" što je zapravo punjeno prhko tijesto sa zapečenim sirom" – ispričao je.



Džamija Koutoubia i minaret,sveučilišta Ben Youssef Madras,palača Bahia samo su neka od mjesta koje je vidio i koja su ga očarala,a razledavanje unutrašnjosti džamije je zabranjeno svima koji nisu muslimani. " U Marrakeshu se nalazi velika židovska zajednica sa svojim kulturnim nasljeđem u koje spadaju židovsko groblje te sinagoga. Židovsko groblje ograđeno je zidovima visine oko tri metra, a prostire se na nekoliko hektara i odiše mirnoćom i spokojem. Nakon razgovora s nadzornikom groblja te njegovim detaljnim uputama o smjeru kretanja do sinagoge, noge su vodile u sinagogu. No na putu do ondje, jedan od brojnih, samoprozvanih lokalnih turističkih vodiča pokazao nam je put te na ulasku u sinagogu naplatio svoju uslugu nekoliko dirhama. Većina europskih vodiča savjetuje da nikada ne pitate ljude na ulici za upute jer će vam ih svakako naplatiti, odveli vas do željene lokacije ili ne" – ispričao je Denis.

Grad je fascinantnan i očarava drugačijom kulturom, ljubaznošću i opuštenošću domaćina usprkos vjerskim zakonima te koegzistencijom tradicionalnog i suvremenog načina života.. Cijene hrane, pića, suvenira, ulaznica i smještaja su iste ili niže nego u Hrvatskoj, osim noćnog života, uglavnom orijentiranog u novom dijelu grada. Alkohol se teško može pronaći, osim u klubovima gdje doseže astronomske iznose.

Za kraj poručuje : "Svakako posjetite Marrakesh jer ćete upoznati novu kulturu, proširiti svoje vidike, znanje i iskustvo, a i ne iziskuje velike svote novca."


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI