HDZ-ova ¨Katarina Zrinski¨ želi vam sretan Dan žena

HDZ Katarina Zrinski
(FOTO: 034 Portal)

08.03.2017. | HDZ
Pregleda: 3919

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, dan koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Često se današnji dan svodi na poklanjanje cvijeća, no nekad je ovaj dan značio mnogo više, predstavljao je dan borbe, dan izlaska iz povijesnih okvira, kada se žene tretiralo kao građane drugog reda. Cvijeće je lijepa gesta, ali žene trebaju puno više.

U više od stotinu godina od početka ženske borbe za pravo glasa, za jednake plaće za isti posao, te za bolje uvjete rada, žene su postigle ravnopravnost s muškarcima u mnogim segmentima, ali na žalost u nekima su daleko od ravnopravnosti.


U populaciji žene čine preko 51 posto stanovništva, žive dulje, više žena je završilo fakultete, ali i dalje je manji broj žena s diplomama u područjima inženjerstva, građevine i sličnih zvanja koje su tradicionalno "muška". Nažalost, među zaposlenima u Hrvatskoj manje je žena nego muškaraca, a i žene su zaposlene na slabije plaćenim radnim mjestima. U procesima odlučivanja žene su također podzastupljene. U politici, koja je tako važna zbog donošenja odluka, važnih odluka za budućnost, broj žena je izrazito mali.


Žene same trebaju stvoriti priliku za osnaživanje svog položaja i ostvarenje svojih potencijala u svim segmentima društva, od gospodarstva do politike. Žene su dovoljno snažne ponijeti promjene u svijetu. Svim ženama treba biti na ponos činjenica da je Hrvatska prije dvije godine dobila Predsjednicu.

U ostvarivanje ženskih prava utkana je snaga i volja svih žena, neovisno o rasnim, etničkim, kulturološkim, političkim ili drugim razlikama.

Bez obzira što još uvijek težimo ravnopravnosti trebamo biti ponosne na postignuća, jer da nije bilo borbe žena za ravnopravnost pitanje je u kakvom bi položaju žene danas bile. Nastavimo aktivno raditi na poboljšanju svoga položaja u društvu.

Sretan vam Dan žena!

Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice "Katarina Zrinski" Požeško-slavonske županije:

predsjednica,
Anamarija Blažević


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI