Sljedeće godine poštanska marka s ilustracijom lipicanca

Lipicanci
(FOTO: Compas.com.hr)

07.03.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 4299

Povjerenstvo za izbor motiva poštanskih maraka, kako saznajemo, obavijestilo je Državnu ergelu Đakovo i Lipik kako će se tematika lipicanca uvrstiti u program izdavanja poštanskih maraka Republike Hrvatske za sljedeću godinu.

Naime, tijekom 2016. godine Državna ergela Đakovo i Lipik je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom napravila podlogu za uvrštavanje lipicanaca kao motiva za izradu poštanskih maraka u Republici Hrvatskoj. Ideja je potaknuta iz ergele, a temeljena je na dugotrajnoj tradiciji uzgoja lipicanaca, nastanku lipicanske linije Tulipan na tlu Republike Hrvatske, postojanju najvećeg privatnog uzgoja lipicanaca u Europi koji je u značajnoj mjeri ušao u srž folklorne i kulturne baštine Slavonije, kao i postojanje dvije državne ergele lipicanaca.

- Upravo radi velike povezanosti lipicanaca i Slavonca, bila je i neizbježna njegova prožetost u narodnim običajima, pjesmama i folklornim manifestacijama, što danas lipicanca čini simbolom kulturne baštine Slavonije, ali i neizmjernim nacionalnim bogatstvom Republike Hrvatske, na što svi trebamo biti ponosni, rekao nam je Nidal Korabi, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik ujedno i glavni tajnik Međunarodne federacije uzgajivača lipicanaca te dodaje kako je ovo još samo jedan korak u nastojanju da se značaj i svijest o važnosti lipicanaca podigne na novu razinu, ne samo sa stajališta ergele, već cijelog zemaljskog uzgoja.


- U protekloj godini puno smo radili na zaštiti lipicanca na nacionalnoj razini i uspjeli smo dobiti preventivnu zaštitu uzgoja u državnim ergelama. Odmah smo nakon toga nastavili naš rad sa stručnim timom Ministarstva kulture u prepoznavanju tradicije uzgoja lipicanaca kao trajnog kulturnog dobra u RH, kako u ergeli, tako i u zemaljskom (privatnom) uzgoju. Vjerujemo da će stručne službe prepoznati ovu jedinstvenost i odobriti naš prijedlog, što će biti velik iskorak za sve uzgajivače lipicanaca u Hrvatskoj, zaključuje ravnatelj Nidal Korabi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI